Stand up komičarka Martina Ipša se je znašla pred novim izzivom.
Pred kratkim je na Net TV dobila novo kuharsko oddajo Gurmanski izziv z Martino Ipša, v kateri je že gostila različne znane osebnosti. Z njo so se v kuhinji zavrteli 6Pack Čukur, pevec Nino, Maja Založnik, Gordana Grandošek Whiddon in drugi. Martina pa nam je zaupala, v čem je čar njenega izziva.
► Martina, že dolgo nisva poklepetali in vedno znova me razveseli, ko spremljam vaše delo, saj ste polni novih izzivov. Kje dobite ideje za vse, kar počnete?
Nisem rada pri miru. Mislim, da je to največji dejavnik. Zanima me veliko stvari, vse sicer povezane s kreativnimi aktivnostmi, ampak ravno zato vedno delam več stvari hkrati.
► Vaše delo je nenehno dinamično. Nazadnje ste delali na radiu. Kakšna izkušnja je bila to za vas in kaj ste odnesli od tega?
Odlična izkušnja zame in zahvaljujem se radiu za priložnost. V tem času sem se veliko naučila, spoznala izjemne ljudi in navsezadnje vstajala zgodaj po res dolgem času. Zelo rada se učim novih stvari, zato sem res hvaležna za to izkušnjo.
► Bi se še kdaj vrnili na radijske valove?
Nikoli ne rečem nikoli. Morda pa bo kdaj spet kakšna priložnost, ki jo bom težko zavrnila. Kot sem rekla, težko se uprem novim izzivom.
► Ob stand upu, ki je pri vseh dejavnostih še vedno številka ena, ste stalna gostja na številnih odrih tako v Sloveniji kot v državah nekdanje Jugoslavije. Kje ste nazadnje nastopali in kako je bilo?
Zadnji nastopi so bili na Hrvaškem. V Zagrebu sem imela tudi svoj solo šov in sem bila res vesela, da je bil spet razprodan. Izjemno je, ko te v drugi državi tako lepo sprejmejo. Ne smemo pa pozabiti na številne nastope, ki jih organiziramo po Sloveniji. Z zavodom za kulturo Maribor – Standupsi.com pripravljamo valentinov stand up, stand up za dan žena, za poslastico za ljubitelje humorja brez cenzure pa prihaja še večer črnega humorja, ki trenutno razprodaja dvorane po vsej Sloveniji. Neizmerno uživam tudi na nastopih z Matjažem Javšnikom, s katerim sva se združila v šovu Štajerska naveza.
► Presenetilo in hkrati razveselilo me je, da vas po novem lahko spremljamo tudi na malih zaslonih. Kako ste se kot stand up komičarka znašli v kuharski oddaji?
Oddaja mi je pisana na kožo, navsezadnje je v njej hrana! (smeh) Zelo uživam pri ustvarjanju oddaje. Srečo imam, da so vsi, ki sodelujejo pri ustvarjanju oddaje, res dobri v tem, kar počnejo, in da se odlično ujamemo. To pripomore k odličnemu vzdušju med snemanjem, kar se, verjamem, prenese tudi na male zaslone. Ni pa bistvo oddaje to, da se vrhunsko kuha, ampak pripravljamo res dobre jedi, kot jih moji gosti sicer pripravljajo doma, in se pogovarjamo o marsičem. Najpomembneje je, da smo sproščeni in da se z nami zabavajo tudi gledalci.
► Eno je stati pred občinstvom v živo, drugo pa pred televizijsko kamero. Kako vam gre pri novem izzivu?
Kamera mi ni več tuja, saj sem v teh letih tako ali drugače pred kamerami že stala, tako da sem že malo bolj domača v studiu, čeprav se ne bom nikoli popolnoma navadila na kamere. Jaz se samo poskušam sprostiti, odmisliti kamere in biti čim bolj pristna.
► V svoji kuhinji ste imeli že nekaj znanih gostov. Kakšne naloge jim dajete in kako sploh poteka vaša nova televizijska oddaja?
V oddajo vabimo znane ljudi z različnih področij, ki z mojo pomočjo nekaj skuhajo, vmes pa debatiramo o vsem. Kot bi doma kuhali s prijatelji. Sproščeno in neobremenjeno. Sem pa se naučila pripraviti že novo jed, kar je super. Občasno tudi damo kak izziv. V prvi oddaji je 6Pack Čukur moral izpihati jajce v čim krajšem času, ampak je bolj stiskal jajce, kot pihal vanj, ter ga je zdrobil. (smeh) Je pa res, da je bil zelo hiter! (smeh)
► Če se vrneva k hrani. S čim so vas presenetili gostje in kakšne jedi si sami najraje pripravljate?
Moram reči, da so me vse jedi presenetile! Vsak od njih je skuhal nekaj unikatnega. Opažam, da čeprav rada kuham, da se nekako vrtim okrog 20 jedi, ki jih pripravljam, in mi zmanjka idej. Ideje dobim od staršev, prijateljev ali pa kaj vidim na internetu. Najraje pa pripravim preprosto zelenjavno juho, ki me je jo naučila pripravljati babica, še ko sem bila zelo majhna. Ostala je kot spomin nanjo, in če se ne počutim dobro, zbolim ali kaj podobnega, si jo pripravim in se mi zdi, da je takoj bolje.
► Kakšna hrana vam je najljubša in kaj kuhate doma?
Ko imam čas kuhati, pripravim kaj preprostega. Danes sem recimo pripravila testenine s kremasto omako s piščancem, smetano in tartufi – ne šalim se, ko rečem, da sem obsedena s hrano. (smeh) Nekako se doma zatekam k domači hrani, ker veliko jem zunaj, ko sem na poti. Goveja juhica v nedeljo še vedno zmaga.
► Se vam je kdaj zgodila že kakšna zanimiva prigoda v kuhinji?
Ne toliko zanimive, ampak bolj tragične prigode. Kar nekaj spodletelih poskusov jedi je bilo v letih, odkar kuham. Morda je bilo najbolj boleče, ko sem bila v Kanadi in nisem ugotovila, da je bilo maslo, ki so ga prodajali, slano in sem z njim pripravila baklavo. Priznam, da sem se skoraj zjokala, ko sem poskusila.
► Znani ste tudi kot dobra gostiteljica in vaši gosti najraje uživajo pri vas na vaši terasi, kjer jim postrežete z odličnimi dobrotami z žara. Imate radi meso?
Zelo rada imam meso z žara, zato komaj čakam sezono piknikov! Imam pa rada, da je na žaru vse. Od čevapčičev do perutničk pa tudi sir in zelenjava. Morda še pripravim kak prebranec, za sladico pa sem lani nekajkrat naredila hruške, kuhane v rdečem vinu z vaniljevo omako. Postrežene z malo sladoleda so res dobre.
► Kako si razporejate prehrano? Kaj najraje jeste glede na letni čas?
Nekatere jedi so bolj sezonske. Žar recimo spomladi in poleti, sarmo in biftek, recimo, pa jem samo pozimi. Zanimive so te navade.
► Kakšne začimbe uporabljate in kako kombinirate okuse? Uporabljate kuharske knjige ali delate vse po občutku?
Zelo osnovne. Vem, da sem šibka v tem, in začimbe slabo poznam. Na spletu znam poiskati kak recept, ki ga prvič pripravim, kot je napisan, drugič pa že kaj priredim po svoje.
Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Jože Antolin, Standup.si