Martina Ipša vse naredi zadnji trenutek

Martina Ipša pripravlja poučne delavnice za vse ljubitelje stand up komedije. (foto: Lea) Lea
11. 2. 2015

Stand up komičarka Martina Ipša se je po zelo uspešni premieri svoje predstave Lezba zdaj usmerila še v strokovna izobraževanja. Svoje znanje bo v okviru delavnic prenašala na vse smeha željne učence, ki si želijo spoznati čar stand up komedij.

Od vašega izobraževanja na delavnicah stand up komedije z Željkom Vukmirico je minilo kar nekaj let. Kaj od vsega, kar ste delali takrat na delavnicah, je na vas naredilo največji vtis?
Res je, da več nič ne počivam. (smeh) To pišem ob 23. uri in v zadnjih 48 urah sem spala samo dve uri. Toliko za opozorilo – če napišem kaj res neumnega, boste vedeli, zakaj. (smeh)

Res je, da sem se takrat udeležila delavnic in zelo sem vesela, da sem šla skozi ta proces. Prvič sem sodelovala kot udeleženka, drugič pa pri organizaciji delavnice. Tako sem lahko opazovala proces od zunaj, kar je tudi bilo odlično. Na delavnicah sem prejela toliko znanja in šele zdaj, po več letih vidim, koliko mi je delavnica pomagala pri mojem delu.

Navsezadnje se s stand up komedijo ukvarjam profesionalno. Kaj je pustilo največji vtis? Težko rečem. Morda tisti trenutek, ko se je vse sestavilo, ko sem imela izdelan nastop in sem vedela, da je to to, kar želim početi. Ne morem reči, da sem se odločila, ampak nekako sem začutila, da želim to početi.

Ste redna gostja slovenskih televizij. Trenutno imate redni tedenski prispevek na Radiu Maribor in ste edina slovenska predstavnica v stand up oddaji Stand up & more, ki se predvaja na Comedy Central Extra. Kakšen je vaš recept za uspeh?
Uspeh? Ne vem, še nikoli si nisem rekla: "Martina, zdaj pa ti je uspelo." Jaz grem vedno naprej. Ko dosežem neki cilj, imam pred seboj že novega in nove izzive. Vedno želim vedeti več, narediti več, izkusiti več, se več smejati, bolj nasmejati ljudi, bolj izpiliti material. Biti boljša – ne od drugih, ampak od sebe.

Da lahko od tega živim, in to v Sloveniji, pa je res morda uspeh. Recept je, da veliko delam, pa še vedno včasih premalo. Kar vprašajte mojo menedžerko o moji navadi, da vse naredim pet minut pred rokom. (smeh) Če delaš nekaj, kar imaš tako rad, kot imam jaz rada nastopanje, in to delaš iskreno ter fokusirano, potem, verjamem, boš tudi uspešen.

Vemo, da so vas že nekaj let nagovarjali, da bi naredili delavnice stand up komedije. Kako to, da ste se odločili to izvesti prav letos?
Prav zato, ker sem šla čez odlično izobraževanje in ker vem, kaj mi je to dalo, se stvari nisem lotila zlahka. Prej se mi je zdelo, da še nisem pripravljena. Zdaj čutim, da sem. To ne pomeni, da vem vse, vem pa, da lahko ogromno dam in da imam veliko izkušenj in znanja, ki ga lahko prenesem na druge.

Vedno pa rada povabim ljudi, ki so boljši od mene v kakem segmentu, da obogatijo delavnice. Zato bo nekaj ur vodenje delavnice prevzela diplomirana igralka Dunja Zupanec, ki bo z udeleženci predelala vse osnove odrskega nastopa, sodelovala bo tudi Janja Zdolšek, direktorica Zavoda za kulturo Maribor, ki bo z vidika menedžerke in producentke predstavila poslovni del stand up nastopov, saj je v stiku z naročniki in ve, kaj si ti želijo. Cilj je, da udeleženci delavnic na koncu dobijo čim več uporabnega znanja.

Kaj je namen delavnic?
Namen delavnic je večplasten. Odvisno od interesa udeležencev. Ni nujno, da želijo vsi, ki pridejo, biti profesionalni komiki. Nekateri udeleženci se bodo samo želeli znebiti treme pred nastopom. Javne nastope imamo navsezadnje povsod. Recimo tudi v šoli in službi, zato nam lahko samozavest in izkušnje veliko pomagajo.

Posvetili se bomo pisanju materiala, tehnikam nastopa, obdelali bomo zakonitosti nastopa, odkrivali, kaj opažamo v svetu okrog sebe in o čem želimo govoriti. Pa tudi, kako želimo o tem govoriti. Imeli bomo 'ekskurzijo' na stand up nastop in udeleženci bodo imeli priložnost spoznati profesionalne komike in videti zaodrje, čutiti atmosfero pred velikim nastopom in seveda se bodo imeli priložnost pogovoriti z nastopajočimi. Cilj pa je, da bi na koncu delavnic vsak udeleženec imel sestavljen vsaj tri- do petminuten nastop, ki bi bil samo njegov.

Ne gre za to, da bi bili udeleženci podobni meni, ampak da imajo svoj unikatni glas. Po delavnicah pa bodo vsi, ki bodo želeli, imeli priložnost nastopiti z menoj, Lucijo Ćirović in Tanjo Kocman v Mariboru v dvorani za 450 ljudi. Prav veselim se tega dne, ker prvega ne pozabiš nikoli.

Kdaj in kje bodo potekale delavnice?
Delavnice bodo potekale vsako soboto in nedeljo popoldne v februarju v učilnici LICa na Dupleški cesti 95 v Mariboru. V povprečju štiri ure na dan. Potem bo še nekaj dni na voljo za utrjevanje nastopa, in sicer bom udeležencem na voljo prek spleta. Vse to do končnega nastopa, ki pa bo 8. marca v Hotelu Habakuk v Mariboru.

Zavod za kulturo Maribor – STANDUPSI.COM si je vedno prizadeval, da bi se razvijali novi talenti na sceni stand up komedije. Verjamemo, da to daje sceni pestrost, močna konkurenca pa nas 'stare' sili h konstantnemu razvijanju, kar je odlično za občinstvo. Kdo ve, mogoče pa se na delavnicah izkristalizira nov talent, ki bo tako obetaven, da bo zavod z njim podpisal pogodbo, in bo postal stalnica slovenskih odrov.

Torej, če vam prijatelji govorijo, da ste smešni, če kdaj gledate komika in pomislite, da bi to tudi vi radi počeli, če imate veliko za povedati, če vas strah pred javnim govorom ovira v službi ali pa hočete samo spoznati stand up komedijo od znotraj, potem je delavnica stand up komedije prava odločitev za vas! Ko je to, kar rad počneš, tudi tvoj način preživetja, je svet res veliko lepši.

Priporočamo