Martina Šraj – Ina Shai: Druži se z velikani iz sveta glasbe

15. 11. 2016 | Vir: Nova
Deli

Očarljive mlade glasbenice Martine Šraj, ki zdaj ustvarja pod imenom Ina Shai, se najbolj spomnimo po izjemnem nastopu v šovu Slovenija ima talent, kjer je pokazala svoj izjemni vokal. Pred kratkim je izdala novo skladbo z naslovom Player in jo predstavila tudi v Sloveniji. Martina namreč že dve leti študira glasbo v Londonu in zaupala nam je, s katerimi slavnimi imeni se druži tam.

Ustvarjate pod imenom Ina Shai. Kako ste se odločili za to ime, ali kaj pomeni?

Še preden sem se preselila v London, sem razmišljala o tem, da bi si nadela umetniško ime. Martina, ki je na odru, je namreč popolnoma druga oseba od Martine v zasebnem življenju in nekako sem želela to razločiti. Poleg tega je moje ime zelo težko izgovoriti, in ker si želim ustvarjati tudi v angleš­čini, se mi je zdelo primerno, da si izberem nekaj, kar bo lažje izgovoriti tudi poslušalcem v tujini. Ime Ina Shai sem tako izpeljala kar iz lastnega imena MartINA ŠrAJ, tako da še vedno predstavlja delček mene in mi je samo ime zelo blizu.

Izdali ste novo zgoščenko EP. Kako bi opisali svojo glasbo, za kateri žanr gre?

Prvega oktobra sem izdala svoj prvi EP-album, na katerem bodo štiri skladbe v angleščini. Gre za pesmi, ki sem jih začela pisati, ko sem prišla v London in ki smo jih produkcijsko obdelovali zadnje leto dni. Ker gre za prvi izdelek, sem res želela, da je kakovosten in da me hkrati predstavi kot izvajalca. Na tem albumu torej ne boste slišali klasičnih bandov­skih aranžmajev, temveč veliko moderne elektronske produkcije. Žanrsko gre za pop zvrst s pridihom soula in r'n'b-ja. Celotni izdelek sem napisala in posnela s samimi mladimi glasbeniki. Večina je mlajših od mene, a vendar so vsi res talentirani in motivirani, tako da je bilo celotno ustvarjanje res nekaj posebnega. Tri pesmi na albumu sem napisala s kitaristom Vincenzom Capodiventom, naslovno skladbo 'Overload' pa sem napisala sama. Sicer pa sem napisala tudi vse tekste in vokalne melodije ter bila trdno vpeta v celotni proces aranžiranja in produkcije. Glavni producent in aranžer vseh skladb je Hans Kristjan Aljas, ki je resnično zadel, kaj si želim.

Sodelovali ste tudi s Carlo Marie Williams, besedilopisko, ki se je podpisala pod pesmi Beyonce, Britney Spears, Kylie Minogue, NaughtyBoy ... V sklopu GIR 'songwriting weekenda' je Carla sama izbrala 10 deklet na podlagi prejetih pesmi. Kakšna je bila izkušnja?

Imela sem možnost spoznati kar nekaj pomembnih ljudi iz sveta glasbe, morda še najbolj intenzivno besedilopisko Carlo Marie Williams, s katero sem preživela dva dni v Metropolis studiu. Carla se je podpisala pod hit Beyoncejine najnovejše pesmi Freedom, zdaj pa piše tudi skladbe za Britney Spears in druga znana imena.

Kako se spominjate tega sodelovanja, kaj vam je prineslo?

Sodelovati smo začeli, ker sem bila izbrana za 'songwriting weekender', ki ga je razpisala Carla v želji, da odkrije nove talente in jim pomaga razviti njihov potencial. Poslati sem morala avtorske skladbe in na podlagi teh sem bila tudi izbrana, da se ga udeležim. Bila sem seveda zelo vesela in presrečna, saj je bilo izmed vseh prijavljenih izbranih še devet drugih deklet. Tam smo bila razdeljena v tri skupine in v dveh dneh smo morala napisati in posneti tri skladbe. Vesela sem, da je Carla izbrala mojo idejo za 'bridge' in refren, za katerega pravi, da je srce pesmi. To mi je dalo veliko motivacijo za naprej, saj bi rada v prihodnosti tudi pisala pesmi za druge izvajalce.

Eva Jandl