Martina Šraj: Ostala bo v Londonu!

5. 11. 2016 | Vir: Story
Deli

Pred kratkim se je v Slovenijo vrnila Martina Šraj, ki že nekaj časa ustvarja pod umetniškim imenom Ina Shai. Izdala je namreč novo skladbo in EP-album, po predstavitvi pa je odhitela nazaj v London, kjer že dve leti študira glasbo na prestižnem BIMM (British and Irish Modern Music Institute).

Martine se morda najbolj spomnimo po njenem nastopu na Emi, slovenskem izboru za pesem Evrovizije, in pozneje še iz šova Slovenija ima talent, kjer je navdušila z izjemnim vokalom in nastopom. Nato je Martina opustila študij prava, na katerega se je vpisala, in se odločila za študij glasbe v Londonu.

"Po končani gimnaziji sem se odločila za študij prava, ker sem si želela dobro izobrazbo. Z vseh strani je prihajalo na moja ušesa, da se v Sloveniji od glasbe ne da živeti, in verjetno sem vse te besede ponotranjila in se odločila za nekaj bolj 'sigurnega', v čemer pa žal nisem videla prihodnosti. Kmalu sem ugotovila, da tudi dobra izobrazba ne pomeni nič, če nisi motiviran. Takrat sem se udeležila pevske delavnice nekega učitelja, ki je prišel iz Londona, in tam sem se navdušila nad njegovim pevskim znanjem in se začela zavedati, da zapravljam svoj čas za nekaj, kar me sploh ne veseli, namesto da bi se posvetila nečemu, v čemer sem bila dobra in me je res osrečevalo. Tako sem še isti dan sprejela odločitev, da grem študirat v tujino, čeprav sem si to po tiho želela že kar nekaj časa. Doma sicer nisem nič povedala, saj sem vedela, da bi me verjetno želeli prepričati o nasprotnem, kar prav tako razumem. Take odločitve niso nikoli lahke, vendar sem vesela, da sem se odločila slediti svojemu srcu. Čeprav ne vem natanko, kaj me čaka in kako se bodo stvari odvile, sta bili že ti dve leti študija in življenja v tujini res neprecenljiva izkušnja in velika šola, ki ti je ne da nobena univerza." Martina je nad študijem navdušena, prav tako pa nad Londonom in sošolci na prestižni šoli, ki jo obiskuje: "Z vsemi sošolci se zelo dobro razumem. Vsi prihajamo iz različnih kulturnih okolij in držav, a smo si kljub vsemu zelo podobni v bistvenih rečeh. Vsi imamo zelo radi glasbo, tako da nas tudi to povezuje. Zelo radi gremo skupaj na kakšen dober koncert ali pa lenarimo v parku ob zvokih kitare."

Znano je, da je Martina avtorica, torej da sama piše svoja besedila in glasbo.

"Navdih dobim iz vsakodnevnega življenja. Inspirirajo me lastni dogodki, večinoma tisti bolj negativni, ki jih moram nujno spraviti na papir. Odkar študiram glasbo, dostikrat tudi brez posebne inspiracije vzamem blokec v roke in začnem pisati pesmi, saj je pomembno, da se poskusim tudi sama na neki način motivirati. Ko začnem razmišljati o vsem, o čemer bi lahko pisala, včasih kar ne zmanjka idej. Velikokrat me navdihne tudi kakšna druga pesem ali pa dobim idejo za pesem kar med potjo, ko se sprehajam s podzemne do svojega stanovanja. V bistvu sem tako v zadnjem času dobila kar veliko idej za vokalne melodije. Med potjo si jih prepevam in jih nato nujno posnamem na telefon, da jih ne pozabim. Sicer pa rada pišem tudi z drugimi glasbeniki. Vedno je zanimivo, ko se izmenjujejo ideje in ko so v sobi prisotne različne energije."

Martina doda, da bi v prihodnje rada ustvarjala še več glasbe in jo predstavila čim več poslušalcem.

"Čeprav je moj EP-album zelo popovsko obarvan, me zelo vleče v soul in jazz, tako da bom v prihodnosti tudi ta dva žanra zagotovo še bolj vključila v svojo glasbo. Najbolj pa seveda upam, da bodo ljudje začutili mojo glasbo."

V začetku oktobra je namreč Martina izdala svoj prvi EP-album, na katerem so štiri skladbe, vse v angleščini.

"Gre za pesmi, ki sem jih začela pisati, ko sem prišla v London in ki smo jih produkcijsko delali zadnje leto. Ker gre za prvi izdelek, sem res želela, da je kvaliteten in da me hkrati predstavi kot izvajalca. Na tem albumu torej ne boste slišali klasičnih bendovskih aranžmajev, temveč veliko moderne elektronske produkcije. Žanrsko gre za pop zvrst s pridihom soula in r'n'b-ja. Celoten izdelek sem napisala in posnela z mladimi glasbeniki. Sicer pa sem napisala tudi vse tekste in vokalne melodije ter bila trdno vpeta v celoten proces aranžiranja in produkcije," je povedala in zaupala nam je še, da je sodelovala tudi s Carlo Marie Williams, 'songwriterko' (tekstopisko, op. a.), ki se je podpisala pod pesmi Beyonce, Britney Spears, Kylie Minogue, Naughty Boya ... Bila je namreč izbrana za 'songwriting weekender', ki ga je razpisala Carla v želji, da odkrije nove talente in jim pomaga razviti njihov potencial. Na podlagi avtorskih skladb, ki jih je poslala, je bila izbrana in se je tega vikenda tudi udeležila. Seveda me je zanimalo, ali se bo Martina vrnila v Slovenijo in ustvarjala tukaj ali pa bo ostala v tujini?

"V tujino sem odšla po znanje, izkušnje in priložnosti. Veliko sem se naučila, vendar čutim, da je še veliko stvari, ki se jih lahko naučim in izkusim, tako da bom po študiju zagotovo še nekaj časa ostala v Londonu. Tam imam zdaj glasbeno ekipo, s katero se zelo dobro razumemo, in dokler bo motivacija, bomo ustvarjali. Imam pa zelo rada Slovenijo in se bom vedno redno vračala domov in nastopala tudi tu," nam je še razkrila.

Napisala Eva Jandl
Fotografije Jure Gubanc, Primož Predalič

Cosmopolitan

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Cosmopolitan44/2016

Naročite se na revijo Cosmopolitan:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 44/2016

Story 44/2016, od 27. 10. 2016