Martina Vrhovnik: Navdušuje s senzualnim plesom

Martina Vrhovnik (foto: Foto: Miloš In Nataša Horvat) Foto: Miloš In Nataša Horvat
Vir: Story
12. 7. 2019

»Z nami potuje v plesu kar nekaj srečnih žensk v Ljubljani in Murski Soboti. Božanski občutek jih je bilo videti na zabavi. Srečne, sproščene, prelepe, ženstvene, zabavne so bile,« je opisala dogodek, ki ga je pripravila s svojo ekipo za svoje plesalke učiteljica senzualnega plesa T spot Sensual Martina Vrhovnik. Martino zelo dobro poznamo tudi kot vrhunsko vizažistko. Je ljubiteljica vsega lepega, prav tako pa s senzualnim plesom pomaga drugim ženskam odkriti lepoto in čutnost njihovih teles.

Story: T spot studio ste iz Ljubljane razširili tudi v Mursko Soboto, kjer ste tri dni na teden. Imajo ženske v Prekmurju veliko tovrstne ponudbe? Slišala sem, da so ples enostavno pograbile, da sta iz prvotno načrtovane ene skupine že v začetku nastali dve!

Res je! Ženske so bile na začetku, ko sem tam odpirala studio, malce zadržane, saj v Prekmurju ni dovolj tovrstne ponudbe. Ko sem k njim pripeljala ples, se jih je najprej opogumilo le nekaj. Že prvo uro pa so ugotovile, da je ta ples to, kar pogrešajo, in kmalu s seboj pripeljale še prijateljice. Te so videle, kako pozitivno to vpliva na njih, in so želele tudi one poizkusiti. In sedaj jih na naše tečaje hodi že zelo veliko.

Story: Pa vas mogoče ženske iz drugih krajev tudi že sprašujejo, ali bi v njihovo mesto prinesli svoj senzualni ples? Že načrtujete kaj novega?

Kaj novega ne pripravljamo, saj nas je sedem učiteljic ravno dovolj za skupine v Ljubljani in Murski Soboti. Žal ne moreš postati učiteljica tega našega senzualnega plesa hitro in ga usvojiti na vikend delavnici. Da to postaneš, moraš sama iti skozi potovanje, in to lahko traja od dve do tri leta. Potem pa obiščeš še šolanje. Seveda si ženske želijo, da bi pripeljala T spot Sensual tudi v njihov kraj, vendar trenutno to ne gre, saj nimam toliko učiteljic, da bi pokrile vso Slovenijo. Naša zgodba je zelo specifična, naš ples je res drugačen od ponudbe studiev s plesom ob drogu. Gre bolj za ženstven, senzualni ples, zelo preštudiran način učenja, bolj počasen, v katerem se najdejo tudi starejše, zrele ženske. Ko takole opazujem, je za 20-letnice res veliko ponudbe, za starejše pa žal ne. In prav naš ples nagovarja tudi populacijo, staro med 40 in 55 let, tudi 60 let. K nam prihajajo ženske, ki imajo tudi odrasle otroke in si končno želijo pokloniti čas. Veliko je takšnih, ki zelo močno potrebujejo naš ples, saj so za njimi težke življenjske preizkušnje. Za to populacijo je ta način vadbe res edinstven. Zato je tako veliko povpraševanje.

Story: Pravite, da je senzualni ples ob drogu T spot Sensual potovanje 'skozi žensko v sebi', kjer ženska prebuja vse svoje emocije. Je senzualni ples težek, se ženske na začetku težko sprostijo?

Pred 17 leti je ta ples prvič začutila, ga postavila v svojem novem studiu S Factor igralka Sheila Kelley. Začutila ga je skozi filmsko vlogo, ki jo je odigrala. Si priznala, da mora to plesati vsaka gospodinja. In tako se je pri njej učila Ana Kuhanec Brašnović, ki je pripeljala ples v Zagreb in kjer sem začela plesati tudi jaz. Kasneje pa sem ga pripeljala v Slovenijo. Mi smo naredili podobno zgodbo kot Sheila, le da smo ples prilagodili, preoblikovali za Slovenke, saj se karakterno razlikujemo od Američank in seveda tudi Hrvatic. Tako da je naš T spot Sensual veja tega plesa. Drugače pa dekleta starosti od 20 od 25 let nimajo prevelikih zadržkov pri plesu in se hitro sprostijo. Starejše ženske pa so žal zaradi vseh obveznosti pozabile dajati sebe na prvo mesto, saj je dolgo let na prvem mestu družina. In tako lahko prideta strah in sram pred nastopanjem, sproščanjem. Zato poskrbimo, da se vse ženske počutijo v naših dvoranah varne in nam zaupajo. Dokler je emocija strahu in sramu prisotna, se težko sprostimo, saj ves čas premišljujemo, kako nam je nerodno, in težko uživamo. Tako je naloga učiteljic, da pomagamo sprostiti ženske skozi ples, da začnejo zaupati sebi in se začnejo sproščati. Tako znotraj dvorane kot potem posledično zunaj nje. In to se tiste lepe preobrazbe, ki smo jih tako zelo vesele, saj prebudijo druge lepe stvari v življenju in v nas samih.

Story: Zakaj mislite, da je tako? Zakaj je tako težko biti samozavesten? Skrbimo za svojo kariero, v njej lahko blestimo, a po drugi strani tako zlahka pozabimo nase?

Ženske imajo težave zaradi prehitrega tempa življenja. Zaradi vseh zgodb, ki jih nosijo s seboj. Vsaka od nas ima svojo zgodbo, in če nas stvari preveč ohromijo, zakrčimo svoje misli, posledično tudi telo in nismo sproščene. In ravno ta ples pomaga sprostiti misli, da jim ni več nerodno in da svobodno zaplešejo. Najbolj dragoceno mi je, ko ženska spozna, česa vse je zmožna, ne glede na leta. Da je res vse v glavi in da uživaš in zaplešeš šele, ko se sprostiš, osvobodiš misli.

Story: Velikokrat srečam v vseh vaših zapisih besedo hvaležnost. Smo v življenju premalokrat hvaležni za lepe stvari, ki se nam dogajajo, in preveč jemljemo stvari za samoumevne?

Absolutno! Moram priznati, da je bilo to tudi moje popotovanje, ko sem se naučila videti in opazovati lepe stvari, za katere sem vsak dan hvaležna. Kdaj pa kdaj se uštejem, ker mislim, da tudi drugi tako vidijo, kasneje pa potem vidim, da je še vedno preveč negativizma. Sama sem se naučila, da tega ne vidim več, sebe sem obrnila na povsem drugo frekvenco. Zavedam se, da bi se, če bi enako gledala ves čas negativno, s tem fokusirala na slabe stvari. Ljudje smo premalokrat hvaležni. In dokler se bomo nad vsem samo pritoževali in vsako majhno stvar videli negativno, se nam bodo dogajale tudi stvari, ki si jih ne želimo. To preobrazbo do drugačnega pogleda mora narediti vsak sam, saj se sami odločamo, kako se bomo počutili. Sebe imam res rada, da nikoli ne želim biti v koži, polni negativnih emocij. Želim se imeti fino v življenju! (smeh)

Story: Za kaj vse ste vi hvaležni?

Od najmanjših stvari, ki me čez dan razveselijo. Da se doma usedem na zofo ali pa na vrt, spijem dobro kavico in sem hvaležna, da imam pol ure časa samo zase. In ko slišim petje ptic, me to popolnoma relaksira. Če pa premišljujemo samo negativno, tega petja ptic nikoli ne bomo slišali. Opažam, da smo res premalo fokusirani na lepe stvari. Moja jutranja rutina je, da grem v mislih skozi pretekli dan in sem v srcu hvaležna za vse lepe stvari, ki so se zgodile. Ko sem se na začetku lotila te naloge, je bila kar težka, saj si ves čas lahko prikličemo tudi stvari, ki so nas zmotile, če smo imeli težek dan. Vendar se naučiš najti tudi v slabem dnevu lepe stvari in one te privzdignejo. Nato si vizualiziram svoj dan, kako bo potekal, zberem lepe misli, ki me že takoj zjutraj napolnijo in spremljajo skozi ves dan. Meni je lepo živeti na ta način. Seveda kdaj pridejo tudi dnevi, ko ni prijetno, a ta rutina res pomaga in laže 'obuješ čevlje', kot se reče, 'naš korak je takoj lažji'.

Story: Lahko rečemo, da je vaš senzualni ples nekako tudi rast ženske, delanja na sebi. Že prej ste bili plesalka, a kako vas je spremenil prav senzualni ples?

Če ne bi odkrila tega plesa kot plesalka in učiteljica ter sedaj kot učiteljica svojih učiteljic, morda tudi tega rituala ne bi poznala. Verjetno niti ne bi tako močno ozavestila, da je pomembno videti in čutiti lepe stvari. Hvaležna sem za ta ples, saj prebuja lepe emocije. V njem uživam, se sprostim, zabavam, se imam čudovito, je krasna rekreacija … In tudi mene je znotraj spremenil, tako da je laže živeti. Enako velja za vsa dekleta, saj to je filozofija našega T spot Sensual plesa. Potovanja. Za nekatere ženske je naš ples postal skoraj kot religija. Pomeni jim varen prostor, saj jim je ples pomagal, da so ponovno srečne in da osrečujejo tudi svoje družine, prijatelje, sodelavce.

Story: Ves čas se dotikate tudi lepote. Kaj vse je vam lepo, kaj vam pomeni lepota?

Pred 20 leti, ko sem opravljala samo poklic vizažistke in sem bila prepletena z modnim svetom, lahko rečem skoraj perfektnim svetom, bi skoraj gotovo opisala lepoto kot vizualno lepoto človeka. Danes sicer težko rečem, da je lepota samo znotraj nas. Lepota je širok pojem. Mislim, da moramo predvsem živeti v harmoniji. V ravnotežju! To je smisel in čar dobrega življenja.

Začutimo notranjo lepoto, sebe. Pa potem, da se imamo dobro v življenju. In ko se pogledamo v ogledalo, je zelo prijetno, da smo si všeč, saj smo vsi vizualni in smo tudi radi urejeni. Sicer sem velik hedonist in rada iščem lepe stvari, da lahko v njih uživam.

Story: Ste senzualna učiteljica, ki se ves čas dodatno izobražuje, prav tako vse druge učiteljice, ki učijo z vami v T spot studiu.

Sedaj nas je sedem učiteljic. Od tega sta dve iz Prekmurja, to sta Doris Solarič in Matejka Lebar, v Ljubljani pa so poleg mene še Vesna Oman, Katja Marušič, Slavica Popović in Miša Murgelj. So krasne učiteljice, ženske. Zelo sem ponosna na njih in na vse to, kar imamo. Senzualno so začele plesati pri meni. Ravno tako kot sedaj ostale, ki prihajajo v naše dvorane, v naše skupine in začenjajo svoje potovanje. Zanimivo je to, da nekatere od učiteljic prej niso nikoli v življenju plesale. In tukaj se takoj ponudi odgovor, da ta ples lahko pleše prav vsaka ženska, ne glede na leta, ne glede na postavo in na plesne izkušnje. Tudi starostno smo si različne, nekatere so pod 30, druge smo stare od 40 do 50 let. To mi je zelo všeč, saj k nam prihaja tudi veliko starejših žensk, ki se velikokrat zaradi let energetsko povežejo s svojo učiteljico. Ko vidijo njo, kaj zmore, kaj dela, v tem dobijo podporo in motivacijo. Res sem ponosna na vse moje učiteljice, za vse naše učenke so res boginje, me pa pišemo tudi res lepo medsebojno zgodbo. Skupaj lahko osrečujemo kar veliko žensk.

Story: Ženske se na vaših tedenskih treningih medsebojno tudi zelo povežejo, v posameznih skupinah se ustvari dobra energija, sprostijo se … Po koncu sezone imate sedaj navado, da si pripravite čisto svojo senzualno zabavo. Lanskega novembra ste jo imele poimenovano Rdeči tepih, v Prekmurju Sex and the city, letošnja pa je bila Skrivni vrt. Imajo zabave svoj pomen?

Ženske, ki jih učimo, prebujajo žensko v sebi in si dovolijo biti ženska, začnejo uživati v tem, kar nam je bilo dano, tako da se potem rade tudi uredijo. Ta sproščenost znotraj dvorane nas učiteljice vedno znova prevzame. Zato jim tudi omogočimo, da to lepoto, ki so jo začutile, tudi dejansko pokažejo tudi na zabavi, da se uredijo, našminkajo, se oblečejo in se počutijo lepe in všečne. To so res zabave, kjer se sprostimo! Vse se rade tematsko uredimo. Takšnih zabav sicer pravzaprav ni. Tako da našim dekletom damo možnost, ki je drugače ne morejo imeti. Na teh zabavah smo same, same si vrtimo glasbo, same smo si gostiteljice, natakarice in med nami ni niti ene, ki ne bi poznala našega plesa. Ne razmišljamo o tem, kaj bo kdo rekel, smo sproščene in se zabavamo. To je res močna skupina žensk, ki se podpira med seboj.

Story: Kako ste izbrale letošnjo tematiko? Vsaka ženska je del zgodbe, kajne?

Učiteljice določimo tematiko zabave. In smo zelo vesele vsakega, ki nam omogoča narediti zabavo še boljšo in se iz ozadja pridruži naši zgodbi. Dekleta, ki gostijo, tokrat so bile to Prekmurke, spečejo pecivo, za pogostitev pa so zopet poskrbeli v restavraciji Sport iz Murske Sobote, Jeruzalem Ormož nas je pocrkljal z žensko muškatno penino, Guerlain s čudovitimi poletnimi parfumi, ki so objeli vse nas in naše prostore … Ker na zabavi ne želimo ves čas uporabljati telefonov, za naše fotografije poskrbi Slik Slik 'photo booth', tako da nastanejo res lepi spomini. Tematiko te zabave Skrivni vrt sem si nekako zamislila takoj po koncu prejšnje z imenom Rdeči tepih. Vse so bile navdušene nad plamenicami pred vhodom, velikim photo wallom za fotografiranje, rdečo preprogo, prihodom s Fordovimi avtomobili … In mnoge so mi rekle, da se tega zagotovo ne da preseči. A jaz sem si tisti trenutek že zamišljala našo naslednjo zabavo (smeh). Kasneje se je začelo vse oblikovati. In tokrat mi je pomagala s svojimi idejami tudi naša fotografinja Nataša Horvat, prijateljica, dolgoletna soplesalka. Skupaj sva izbirali dekoracijo za prostor. Pomurskim dekletom pa sva naročili, naj prinesejo rožice, tako da je bila vsaka del tega. Najbolj pa sem bila ganjena, ko smo v petek skupaj krasile prostor in so začele prihajati naše ženske z rožicami. Mnoge izmed njih so prišle z otroki, ki so rožice nabrali skupaj z njimi. To so tisti otročki, od katerih se naše ženske ločijo za dve uri, da gredo plesat, tisti otročki, ki jih potem one osrečujejo. To naredi dogodek še močnejši, da vsaka prinese košček svojega dela in se z njim poveže v celoti. Na koncu se nas je zabavalo kar 90! Skoraj polovica jih je prišla iz Ljubljane!

Story: Zdi se mi, da z zabavo razvajate vse čute.

Res je. Med drugim tudi z dišavo v prostorih. Ta je v T spotu zelo pomembna, saj pred vsako uro učiteljica nadišavi prostor z izbrano dišavo. Zato smo se v tej zgodbi na zabavi zelo lepo povezali tudi z zgodbo čudovitih cvetnih poletnih parfumov Guerlain. Skrivnostni čarobni vrt, razvajanje ženske, stik z naravo, čutili, samozavest, njihova zgodba z vonjavami se s tem res prepleta z našo.

Story: Ob zaključku plesne sezone vas in tudi vse ženske zabava dodatno napolni z energijo. Kdaj se ponovno vidite in zaplešete skupaj?

Zelo spoštujemo družinsko in zasebno življenje vsake posameznice. To pomeni, da med poletjem, potem ko se šola konča, rednih treningov ni. Tudi zato, da se ne bi katera počutila tako, da kaj zamuja. Ponudimo pa vedno možnost, da še vedno lahko zaplešejo, če želijo. Zato imamo poleti Počitniška plesna potovanja vsak teden. Njih obiskujejo tiste, ki ne gredo na dopust, najdejo dve uri zase in se lahko sprostijo. Ko pa se spet začne šola, se naša druženja in ples nadaljujejo.

Story: Po zabavi vam navdušenje izražajo ženske tudi z lepimi sporočili. Gotovo se kar močno dotaknejo …

Res se me dotakne to, da lahko jaz kot oseba, kot človek pomagam nekomu polepšati življenje. To me najbolj osrečuje! Zame ni uspeh samo fizičen, ampak to, da je zaradi plesa življenje plesalk lepše, njihove družine so bolj srečne, one se končno počutijo kot ženske, prebudijo svoje čare, so v stiku same s seboj … Vse to mi res pogreje srce. In nato še sporočila, ko ti napišejo in se zahvalijo, da jim omogočamo, da se lahko počutijo kot boginje skrivnega vrta, kot prave ženske. Vse to je res zelo lepo. Vse učiteljice smo vedno znova ganjene, ko dobimo lepa pisemca svojih plesalk. Zahvale. Včeraj se mi je celo partner ene izmed plesalk naše učiteljice zahvalil, da odkar njegova žena pleše pri nas, je tako srečna in zadovoljna in da se imajo zelo lepo. In to, da se ti partner zahvali, da on reče, da vidi spremembe, meni je to nekaj najlepšega. Da naš ples lahko pripomore, da se družine spet povežejo, da so drugi ljudje srečni. Če bi bili ljudje veliko bolj srečni in bi ozavestili vse to, kar imajo, ne bi bilo toliko nevoščljivosti, zlobe. In zakaj so ljudje tako zlobni? Ker so v sebi nesrečni, ker so nevoščljivi drugim ljudem, ker bi radi tudi to imeli, kar imajo drugi, a nimajo. Namesto da bi se obrnili vase, ozavestili svojo srečo, izberejo najlažjo pot, da so ljubosumni in delajo neumnosti. Tako bi bil svet veliko bolj srečen in vsi bi se imeli bolj lepo. Tudi zato mi je res lepo pri srcu, da lahko z enim majhnim koščkom, ki ga dam v ta svet, v to življenje, v trenutek tukaj zdaj, pripomorem k osrečevanju ljudi. To je zame res velika vrednost in do svojega dela čutim zelo veliko odgovornost. Zato ljubim svoje življenje, svoje delo!

Sanjske obleke Skrivnega vrta: Vsaka je imela unikaten naglavni cvetlični venček

Letos so si učiteljice T spot Sensual plesa izbrale vilinske obleke pudrastih barv iz Sanjske obleke. »Želele smo biti kot vilinke iz sanjskega vrta in čudovite obleke smo našle v Sanjski obleki. Hand Made by Moya Mishka pa je za vsako naredila unikaten cvetlični venček, ki se je prilegal obleki. K oblekam smo izbrale tudi zelo decenten nakit Sexy Plexy iz Zagreba, ki ga drugače tudi prodajamo v T spotu. Izbrale smo brušeno steklo s perlicami, ki ga imajo vse zelo rade. V oblekah smo sprejele naša dekleta, jih gostile. Za vrhunec večera smo jim pripravile presenečenje in zaplesale oblečene kot metuljčice. Skrivni vrt je bil res čaroben, poln zelenja, lepo je dišalo, v prostoru smo imele gugalnico, gugalno mrežo, posebej narejen šotor … res je bilo čarobno!« pove Martina.

T spot studio v Murski Soboti: Pleše več kot 100 žensk!

Septembra bodo v Prekmurju odprli dve novi skupini. »Rada bi, da dekleta postanejo še bolj pogumne in se prijavijo. Naj pridejo na prvo delavnico in z nami učiteljicami zaplešejo. Začutijo, kakšen ples je to. Za novinke smo za to poletje zopet pripravili delavnice, kjer lahko spoznajo ples, septembra pa se nam pridružijo v rednih skupinah. Vse tiste, ki jih nas ples zanima, me lahko kontaktirajo tudi prek socialnih omrežij, facebooka in instagrama in sporočila jim bo vse termine in vse, kar jih bi zanimajo. Res pa naj ne skrbijo in se obremenjujejo. Saj naš ples ni ples ob drogu in da bi delale težke stvari. Pri nas ne potrebuješ moči v rokah, gremo res lepo počasi. Je nekako kot preplet plesa, pilatesa in joge. S čudovito glasbo. Lahko pričakujejo zelo umirjen trening, brez težkih elementov, med katerimi je drog le eden izmed njih,« razkrije Martina in doda, da za ples ne potrebujete posebne opreme, samo pajkice, lahko majčko in lahko ste bose. »V studiu ni ogledal, je tema, zato jim res ni treba skrbeti, kako se bodo počutile, saj je ambient zelo prijeten v soju svečk.« Pridružite se jim lahko vse ženske od 18. leta. »K nam hodijo plesat babice, mamice, študentke … ne glede na starost, ne glede na postavo, ne glede na plesno predznanje. K nam pridejo ženske, ki si želijo malenkost oddivjati stran od ponorelega sveta, iti v dvorano in trenutek pokloniti sami sebi!«

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story13/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 13/2019

Story 13/2019, od 21. 06. 2019