Maruša Kerec, radijska novinarka: Vedno raje se vračam domov

Maruša Kerec, radijska novinarka: Vedno raje se vračam domov (foto: Stane Jeršič) Stane Jeršič
Vir: Jana
3. 7. 2018

Prekmurka, zaljubljena v radio, ki pa jo navdušuje tudi umetna inteligenca.

Ste Prekmurka – kdaj ste bili nazadnje v domačih logih? Se pogosto vračate domov?

V Prekmurju sem vsaj en vikend mesečno. Vedno raje se vračam domov, ker tam najlažje odklopim skrbi in obveznosti in ker tam najbolje jem.

Delate na Valu 202. Kdaj pa ste prvič spregovorili v radijski mikrofon?

Svojo prvo radijsko izkušnjo sem dobila na lokalnem radiu Murski val. Ker se mi je zdelo, da bi mi bil radio lahko všeč, so mi poleti 2010 z veseljem odprli vrata studia in me naučili osnov radijskega novinarstva. Čez nekaj mesecev sem že pristala na Valu 202.

Ko vas poslušam, se vaš prekmurski naglas sploh ne sliši. Vam je naglas kdaj povzročal 'težave'?

(smeh) Seveda se mi sliši, bi rekli moji učitelji govora. Rada imam slovenščino, prepričana sem bila, da mi ne dela težav, dokler nisem prišla na Radio Slovenija. Dobila sem učiteljico fonetike in učitelja govora, s katerima sem eno študijsko leto slovenski jezik spoznavala na novo. V prekmurščini ogrom­no besed naglasimo drugače, tudi če jih zapišemo enako kot v pravilni slovenščini. Še danes me izda kakšen ozki o, ki bi pri izgovarjavi seveda moral biti širok. (smeh)

Ste tudi navdušenka nad sodobnimi tehnologijami. Zdaj tudi skupaj z Anžetom Tomićem vodita oddajo Odbita do bita. Kaj vas je zadnjem času na tem področju najbolj navdušilo?

Že nekaj let pripravljam oddajo Odbita do bita na Valu 202, ki se ukvarja s sodobnimi tehnologiji in jih s strokovnjaki umešča v prostor in čas. Vesela sem, da se mi je pred časom pridružil Anže, ker ima ogromno znanja. Z navdušenjem, pa tudi s kritiko se lotevava digitalnega sveta okrog nas. V zadnjem letu sva se ogromno pogovarjala o umetni pameti, navdušuje me umetna inteligenca, ki je prisotna že skoraj v vseh naših napravah doma in v službi. Najbolj sva se zabavala v oddaji, kjer so bili najini sogovorniki pametni zvočniki.

Bojda ste tudi ljubiteljica dobre hrane – katera je vaša najljubša?

Težko izberem najljubšo jed, jem čisto vse in raznovrstno. Velikokrat lokacijo za dopust ali sobotni izlet izberem na podlagi lokalne hrane. (smeh)

Pravite, da imate radi zanimive ljudi, ampak bodiva bolj konkretni. Kdo je za vas zanimiva oseba?

V letih, odkar z mikrofonom iščem zanimive zgodbe, sem se srečala z nepregledno množico sogovornikov. Od vsakega se poskušam kaj naučiti, najbolj zapomljivi in zanimivi so tisti, ko si po koncu intervjuja rečem: »Vau, jaz bi tudi to počela!«

Poletje v dvoje je radijska oddaja, kjer vas bomo lahko v jutranjem programu poslušali na začetku julija. Kaj pomislite, ko se spomnite na poletje?

Na morje, seveda! Odkar živim v mestu, pa tudi na poletne koncerte na prostem in posedanje ob debati pozno zvečer.

Kakšno poletje si obetate?

Če odprem koledar na telefonu, bom tako in drugače veliko časa preživela v dvoje.

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografija: Stane Jeršič