Masterchefa s podobno vizijo - Darko in Matej!

Masterchefa s podobno vizijo - Darko in Matej! (foto: Arhiv Lea) Arhiv Lea
Vir: Lea
1. 7. 2016

Zmagovalec letošnje oddaje MasterChef Slovenija Darko Klemen je občinstvo očaral tako s svojim kulinaričnim znanjem kot tudi s težko življenjsko zgodbo, ki je ni skrival pred televizijskimi kamerami. Nagrada mu bo seveda prišla zelo prav.

Številni zmagovalci kulinaričnih šovov se tik po koncu naglo poženejo v odpiranje svojih restavracij, Darko pa je ubral nekoliko drugačno pot.

"Najprej bi rad dobil dobro službo. Mislim, da niso vsi sposobni za lokal. Prav zaradi tega se veliko lokalov zapira. V njem moraš biti prisoten 24 ur na dan, velikokrat delo prineseš tudi domov. Če hočeš, da stvar deluje, je potrebnega veliko odpovedovanja, in to je resnično garaško delo," nam je svoje razmišljanje predstavil Darko in dodal, da kljub temu v njem tli želja, da bi nekoč v prihodnosti imel svoj kulinarični košček pod soncem.

"Imam vizijo o lepi gostilnici. Vsi se lotevajo restavracij ... Mislim, da si čisto vsak med nami zasluži, da gre vsaj enkrat na mesec z družino ali s partnerico na kakšno lepo večerjo, ne da bi se to poznalo na njegovem proračunu. Vsi vemo, da si marsikdo ne more privoščiti menija za 60 evrov, pa bi kljub temu rad dobro jedel," pojasnjuje Darko in dodaja, da bi se v njegovi gostilnici delale dobre domače stvari. "Pri takšnem ustvarjanju se želim povezati z okoliškimi kmeti in resnično narediti nekaj dobrega," dodaja.

Na drugi strani pa ima 17-letni srednješolec Matej Zupančič nekoliko drugačno idejo. Čeprav si svoje restavracije še ne želi odpreti, bo radovedne kulinarične navdušence kljub temu razvajal s posebnimi dobrotami iz kakovostnih sestavin. "Svoje šolanje bi nadgradil s tem, da bi šel delat v različne najboljše restavracije po svetu. Mislim, da bi z denarjem, ki bi ga namenil za šolanje, lahko že odprl restavracijo," nam je povedal, ko smo ga povprašali, ali želi šolanje po koncu srednje gostinske in turistične šole nadaljevati na kateri od priznanih kulinaričnih šol, in dodal, da bo svojo prepoznavnost zdaj začel uveljavljati s prav posebnimi večerjami.

"Pri meni doma bova s sošolcem vsak četrtek pripravljala mesečne menije za 12 oseb. Želim ustvariti nekaj, kar bi lahko vsi poskusili, in doma imam prostor, ki je kot nalašč za to," nam je povedal in dodal, da sta prostor z očetom začela pripravljati, ko je bil v prvem letniku.

"Kuhinja, ki smo jo imeli doma, ni imela dovolj prostora in aparatov. Tako smo iz garaže in kolesarnice naredili jedilnico in kuhinjo, v kateri imam zdaj vse aparate, v njej pa lahko na visoki ravni gostim kar 12 oseb," je povedal Matej in dodal, da bo za svoje goste pripravil hrano iz sestavin, ki rastejo na njegovem vrtu. "Rad imam francosko-italijansko kulinarično mešanico z veliko svežine in sestavinami, ki se lepo povežejo," nam je še povedal Matej in dodal, da se lahko na prav posebne večerje prijavite na njegovem profilu na Facebooku.