Matej Drečnik - Kmetija: Prednost imajo kmečke punce

Vir: Lea
4. 11. 2011

“Matej mora zmagat in z njim bo zmagala kmečka logika, ne pa neko brezvezno fantaziranje in ne vem kakšne bučke …” je eden od komentarjev, podpisan s psevdonimom Zavedenslovenc na spletni strani šova Kmetija išče lastnika.

Drugi pa na isti strani Mateju Drečniku očitajo, da je njegova kmečka logika izpred 100 let, da njegova (ne)logika kmetijo lahko pelje le v propad, da je zadrt in da nima smisla za humor, da si že zato ne zasluži, da bi postal lastnik kmetije in posestva. Mi bi mu potem pogovoru lahko očitali malce redkobesednosti, a so navsezadnje vsa ugibanja in očitanja zdaj zvodenela, saj se je Matej v nedeljo od šova dokončno poslovil.

Lea: Ste si mislili, da glede na svoje znanje in prakso v kmetovanju lahko izpadete že po nekaj tednih?

Ne, nikakor. Prepričan sem bil, da bom zaradi obsežnega znanja in prakse s področja kmetijstva veliko dlje ostal na kmetiji. Mislim, da bi to koristilo tudi drugim družinskim članom.

Lea: Kdo se je izkazal kot najbolj neroden oziroma za koga si niti v sanjah ne predstavljate, da bi lahko uspešno vodil kmetijo?

Prepričan sem, da je ta oseba Damjan. Če zmaga, po mojem ne bo sposoben voditi te kmetije, ker je s svojim nenavadnim in drugačnim načinom razmišljanja zelo daleč od realnosti in najmanj primeren za kmetovalca.

Lea: Za koga boste navijali in zakaj?

Vsekakor bom navijal za Darka, ker je delaven in ne igra.

Lea: Bi katerega od dogodkov ali vedenje katerega od tekmovalcev lahko opisali kot skrajno bizarnega?

Najbolj nenavadno se mi je zdelo Vesnino obnašanje do živali na kmetiji, ko jih je ljubčkala in dajala seske v usta. Simonovo obnašanje do drevesa in kamnov, češ da se lahko z njimi pogovarja. Njega je razumel samo Damjan, verjetno imata oba nadnaravne sposobnosti …

Lea: Kako so vaši bratje sprejeli dejstvo, da ne boste imeli svoje kmetije, ampak da se vračate mednje?

Bili so razočarani, saj so pričakovali, da se s poštenostjo daleč pride, a se žal ni izšlo.

Lea: Mislite zdaj prihodnost graditi na domači kmetiji ali se morda zadolžiti in si kupiti lastni grunt?

To je zelo velik problem, naša kmetija je premajhna za tako številno družino, mislim, da bom moral še nekaj časa živeti pri starših in si počasi graditi svojo kmetijo brez posojil.

Lea: Kakšen je bil prvi odziv prijateljev po prihodu domov?

Imam kar nekaj prijateljev, ki so me spodbujali, da bi zmagal. Mislim, da so bili zadovoljni tudi s tem, kar sem pokazal – da sem bil pošten in nisem igral, zato so me vsi razumeli.

Lea: Na kmetijo ste odšli samski. So vas po vrnitvi domov začela oblegati dekleta tako kot Miho, ki nam je srečen zaupal, da ga zdaj nežnejši spol prav obožuje?

Ja, na kmetijo sem šel samski, ampak tudi jaz imam ponudbe od nežnejšega spola, tako da je s tega vidika zelo dobro, da sem se prijavil na šov.

Lea: Kakšno dekle pa bi si želeli za ženo – verjetno je pogoj, da bi z vami kmetovala oziroma se ukvarjala s turistično kmetijo?

Vsekakor bi dal prednost ženski, ki spoštuje kmečko delo.

Lea: Po izobrazbi ste kuhar – nam zaupate kakšno svojo specialiteto?

Najraje kuham na žlico – bograč, ampak dolenjski, ki sem ga malo po svoje priredil.

Lea: Kaj pa predvolilni golaž – boste zraven, ko se bo mešal, ali politiko spremljate le od daleč?

Če me bo katera stranka povabila, jim ga rade volje skuham, ampak da bo res naredila nekaj napredka za to našo državo, ker to res potrebujemo.