Matej Tonin trenutno v pričakovanju drugega otroka

Matej Tonin trenutno v pričakovanju drugega otroka (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
14. 5. 2015

V Zgornjem Tuhinju pri Kamniku nas je v svoj dom sprejel politik Matej Tonin, o njem pa sta nam njegovi dami, soproga Marjeta in hčerkica Julija, povedali več, kot pripovedujejo javnomnenjske ankete priljubljenosti. Zaupali so nam tudi novico o naraščaju, ki jih bo razveselil še letos.

V mirnem in zelenem okolju, 45 kilometrov oddaljenem od naše prestolnice, si je v zgornjem nadstropju domače hiše Matej Tonin ustvaril dom. Četudi živijo v idiličnem okolju, pa skupaj preživijo le malo časa. V jutranjih urah se malo pocrkljajo in skupaj pozajtrkujejo, nato Matej odide na delo in se vrača v večernih urah, ko mala Julija že spi. Še pozneje pa se vrača domov ob ponedeljkih in četrtkih, ko ima na urniku rekreacijo - ob ponedeljkih hokej z ekipo Tuhinjskih pobov v Lukovici, ob četrtkih pa košarko na Vranskem. "Šport mi pomaga pri premagovanju stresa. Včasih je žena kritična, da še tiste večere, ko bi lahko prej prišel domov, posvetim športu. Zagovarjam se, da je v mojem poklicu šport nuja, ker sicer zaradi vsega stresa hitro zboliš. Ko je žena izvedela za smrt mlade novinarke Špele Šipek, je bolj prizanesljiva do mojega hokeja in košarke," pove.

"Moram pa pohvaliti svojo soprogo, ki je res zelo pridna, je skoraj kot mati samohranilka, saj sem jaz od ponedeljka do petka odsoten. Ona ves teden vse štiri vogale 'drži gor'," še doda. Se pa ob zavedanju, da mora družini posvetiti več časa, že veseli dopusta, 12 dni na otoku Rab, le deset metrov od morja na prodnati plaži: "Znanka nam je priporočila te apartmaje z vključenim zajtrkom in večerjo po res ugodni ceni. Ko sva bila še sama z Marjeto, sva hodila na morje s čolnom. Prekrižarila sva ves severni Jadran.

Moj oče je bolj tehničen tip in si je vedno želel imeti čoln - da je dopust bolj pester in zanimiv. Že ko sem bil 'mulec', smo imeli gumenjake, najprej Tomos 4, potem smo napredovali in privarčevali za plastičnega, Elan 402, štirimetrsko plastično 'banjo', in šele leta 2007 sva skupaj z očetom kupila šestmetrski Baylajner. Nič posebnega, ima pa spredaj malo zaprto, da imaš notri vsaj ležišče. Parkiran je v domači vasi, pod kozolcem. Ko sva bila še sama, brez Julije, sva bila en teden na robinzonskem dopustu s čolnom. Vozila sva se od zaliva do zaliva, spala sva na čolnu, in ker je brez kuhinje, sva s sabo imela kuhalnik. Zdaj to kar malo pogrešam, ampak tako, kot je bilo zabavno, je bilo kdaj tudi malo manj zabavno.

Nekoč sem si zamislil, da bova še tisti dan prišla iz Punata na Mali Lošinj do kolegov, ki so tam počitnikovali - kljub opozorilom domačina v Punatu, da bo burja in naj ne hodiva. In sva šla. In je bilo grozno. Ko sva izplula iz Punata, je bilo še v redu, ni bilo nobenih težav, mirno morje. Rekel sem, kaj mi govori, saj vidim, da je mirno morje, ko pa sva prišla izza zavetja Krka, so se začeli valovi. Potem se je začela zanimiva odisejada. Šestmetrski čoln je res majhen, ni pa tako majhen, da ne bi premagal valov. S kljunom je zajemal vodo in jo metal noter, bila sva popolnoma premočena. Voda je šla v čoln, ampak je črpalka sproti vse izčrpala. Edina sva bila na morju. Res zelo nepremišljeno. Neprijetno je bilo tudi to, ker sva ravno začela dopust in sva imela na čolnu vsa oblačila, vse kovčke, ki nama jih je voda že prvi dan zalila. To je bilo rahlo neprijetno."

Danes, ko sta starša 17-mesečne Julije, si takih robinzonskih počitnic ne moreta več privoščiti, o nakupu večjega čolna pa ne razmišljata: "To stane. Takšen čoln, kot ga imamo, je bil takrat osem tisoč evrov, po štiri tisočake sva dala z očetom. Čolni, ki imajo dve spalnici in kuhinjo, so rabljeni, stanejo več kot 30 tisoč evrov. Daleč nad našimi zmožnostmi. Razmišljamo lahko le o morebitnem tedenskem najemu."

Morda, saj kot smo izvedeli, se bo njihova družina kmalu povečala. Že oktobra namreč pričakujejo novega družinskega člana. Novico, ki je še ne razglašajo na vsa usta, nam je zgovorno zaupala kar mala Julija. Na vprašanje, ali si morda želi še kakšnega bratca ali sestrico, je namreč odgovorila pritrdilno in v smeh spravila svoja starša: "Za zdaj sva novico delila le z najbližjimi, Marjeta je opravila prve preiskave, na katerih pa še niso mogli napovedati spola. V četrtem mesecu nosečnosti je in zdaj se že vsi veselimo oktobra." Oba, tako Matej kot Marjeta, prihajata iz velikih družin.

Matej ima še dve sestri, prav tako Marjeta, zato tudi sama načrtujeta veliko družino. Pri tovrstnih načrtih pa jima še kako pomaga tudi Julija - punčka namreč pridno spi, vso noč, in staršem ne povzroča sivih las. Matej pravi: "Seveda se ti življenje s prihodom otroka spremeni. Včasih je po napornem tednu prijalo, da si ob sobotah spal do desetih. Zdaj, ko imamo tega krasnega čmrlja, tudi če grem ob dveh ali treh spat, če imamo kakšne stvari na primer na Koroškem ali v Murski Soboti in pridem pozno domov, ob sedmih je vstajanje in ni pomembno, kaj sem imel prejšnji večer. Včasih se zgodi tudi, da ati na tleh, ob Julijini kuhinji, malo kinkne, ko mu Julija kuha." Ja, vse to so radosti mladih staršev. Malce manj pa je bila razveseljiva novica, ki je Marjeto doletela po končanem porodniškem dopustu. Delo pri nekdanjem delodajalcu je namreč ni čakalo: "Premišljevala sva, kaj narediti. Žena je bila navdušena nad spletnim nakupovanjem in zakaj ne bi delala tega, v čemer je dobra, kar jo zelo veseli, in ideja je padla. Odprla je otroško spletno trgovino, www.otroskaomarica.si, ki deluje od lanskega novembra."

Tako Matej nakupovanje prepušča soprogi, enako je z gospodinjskimi opravili: "Že od malega sem obdan z ženskami, mamo in dvema sestrama. Nekako sem se navadil in tudi razvadil. Do nedavnega je res vse počela žena, zdaj pa tudi jaz kaj postorim. Posesam, pomijem po tleh, pospravim posodo, pomijem posodo. Kuham, likam in perem pa res ne." Kljub poplavi kuharskih šovov ga še ni prijelo, da bi tudi sam kaj skuhal: "Resničnostni šov Gostilna sva z ženo gledala. To naju je sproščalo, taka nezahtevna, sproščujoča oddaja. Tudi jest sva šla v Gostilno." Ob tem pa se spomni na njuno največje razvedrilo, razvajanje z večerjami v dvoje in v družbi prijateljev. Že kmalu pa bo spet priložnost za nov večer v dvoje, saj bosta praznovala tretjo obletnico dneva, ki ju je združil za vedno, obletnico poroke namreč.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2015

Story 19/2015, od 07. 05. 2015