Mateja Delakorda in Kristina Smodila: Prijateljici s skupnim poslom

Mateja Delakorda in Kristina Smodila: Prijateljici s skupnim poslom (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lea
23. 12. 2016

Mateja Delakorda in Kristina Smodila sta brez dvoma srečnici z velikim s. V življenju počneta prav to, kar ju najbolj veseli, poleg tega pa je njuna skupna poslovna pot prerasla tudi v prijateljstvo, brez katerega si danes težko predstavljata kulinarično ustvarjanje. Lea je med ustvarjanjem tokrat ujela Matejo in Kristino, sicer s popolnoma različnih področij, tokrat pa združeni v kulinariki v eni od njunih ljubkih kuhinjic v Kranju, ko sta pripravljali čudovite recepte za revijo Tuš. 

Matejo in Kristino smo najprej spoznali v okviru Tuševega projekta Jamiii, v katerem ustvarjata in predstavljata domiselne kulinarične poslastice. Tokrat pa smo se osredotočili na njiju in na njuni poti ter medtem poklepetali še o praznikih, ki že pridno trkajo na vrata. Čeprav je prav kulinarika tista, ki ju je združila tudi prijateljsko, je Kristina oblikovalka in stilistka, ki ustvarja pod imenom Designlicious. Pravi, da je pri ustvarjanju nobena oseba izrecno ne navdihuje in da raje sama raziskuje svoje poti. "Z Matejo greva svojo pot, vsekakor pa na to pot vplivajo tudi okolica, smernice in sam občutek. Pomembno pri vsem tem pa je, da najdeš svoj pečat, ki ga dodaš kot podpis svojim stvaritvam," nam je pojasnila Kristina, ko smo dekleti povprašali o njunih kulinaričnih idolih.

"Vedno se trudim biti nekoliko drugačna, predvsem pa delati tisto, kar me izpolnjuje. Pri Zgodbah na krožniku se tako lahko opazi, da to ni le kuharski blog, temveč da združujem veščini pisanja in novinarstva, ki ju pomokam s kulinariko," jo je dopolnila Mateja, sicer novinarka in blogerka, ki ustvarja Zgodbe na krožniku. Skupaj sta dosegli že veliko – ne nazadnje sodelovanje z velikim slovenskim trgovcem ni mačji kašelj – kljub temu pa glede dosedanjih dosežkov ostajata skromni. "Hvala za kompliment, vendar imam vedno občutek, da sem šele na začetku. A to je verjetno dobro znamenje, ker vem, da me čaka še veliko zgodb, novega znanja in odkritij. Želim si, da bi s Kristino nadaljevali sodelovanje in da navdiha ne bi nikoli zmanjkalo," je na našo pohvalo odgovorila Mateja, ki se s sodelavko v veselem decembru rada prepusti občutkom.

"Letos se je za naju s Kristino božični čas začel že v začetku novembra, ko sva pripravljali vsebino za praznični Tušev katalog. Sicer pa mi ta čas diši po spominih na božič za vsa leta nazaj. Zame je to edini del leta, ko se vse ustavi in sta mi pomembna samo moj dragi mož in družina. Vse se začne z adventom, ko narediva venček in začneva predvajati zgoščenko s staro božično glasbo, ki sva jo kupila nekje med potepanjem po tujini. Zadiši po citrusih, piškotih, kolačkih, potici in bolj slavnostnih jedeh," nam je namreč povedala, z njo pa se je strinjala tudi Kristina in nam ponudila domiseln recept. "Sama zimske začimbe rada dodam celo v jutranjo kavo. Poskusite, odlična je in praznični duh vas bo obsedel že navsezgodaj," svetuje.

Praznični jedilnik: tradicija ali trend?

Mateja: Menim, da je praznična kulinarika mnogo več kot moda in trendi. Je nekaj, kar nas povezuje in združuje, prenaša tradicijo in vrednote naše kulture že mnogo let. Včasih je ravno pečenka ali juha, ki ju mama pripravlja samo za božič, že odkar pomnimo, vse, kar potrebujemo tisti trenutek.

Kristina: Težko bi rekla na splošno. Zase pa vem, da vsako leto z možem pripraviva kaj novega in posebnega za prijatelje. Letos smo pri nas doma na vrsti, da gostimo vso družino, zato se bova še posebej potrudila z jedilnikom.