Mateja Kociper (miss Slovenije) redno spremlja dirke formule 1: "Sem tehnični tip ženske"

Mateja Kociper je 
študentka 
telekomunikacij na 
fakulteti za 
elektrotehniko, 
računalništvo in 
informatiko. 
 (foto: Nova Press) Nova Press
Vir: Nova
29. 9. 2015

Pred kratkim smo znova dobili miss Slovenije, ki je tokrat postala Prekmurka Mateja Kociper. Mateja, ki prihaja iz male vasi Odranci, je nase opozorila že v predizborih in s številnimi akcijami, ki jih je izvajala v Pomurju, ena od teh je bila tudi zbiranje šolskih paketov za socialno ogrožene otroke iz Pomurja.

Nova miss Slovenije je krono po osmih letih, po tem, ko je leta 2007 naziv osvojila Tadeja Ternar, znova odnesla v Prekmurje. Mateja Kociper je 23-letna študentka telekomunikacij na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kar je dokaj nenavaden študij za dekle.

"Vsekakor sem bolj tehnični tip ženske.Obožujem vse, kar je povezano z računalniki, avtomobili in motorji. Že kot deklica sem poznala ime in tip vsakega avtomobila, ki sem ga videla na cesti. Redno spremljam tudi dirke formule 1. Poleg tega pa zelo rada kuham in pečem. Menim, da nobena kuhinja ni prava kuhinja, če v njej ne zadiši, pa naj je še tako lepa," o sebi pove Mateja.

OBOŽUJE POTOVANJA

Lepotica je krono po dobrih osmih letih znova odnesla v Prekmurje. Mateja namreč prihaja iz majhnega kraja blizu Murske Sobote. "Živim v Odrancih, obiskovala sem dvojezično srednjo šolo v Lendavi, smer gimnazija. Rada se učim tujih jezikov, zato sem tudi izbrala dvojezično srednjo šolo," pove Mateja. "Že kot otrok sem se sama iz knjig in risank naučila nemškega in angleškega jezika, kot deklica pa sem iz mehiških nadaljevank odnesla nekaj španščine. V gimnaziji sem se učila tudi madžarščino, ki mi je, priznam, kar težek jezik. Menim, da je poznavanje tujega jezika ključ do uspeha v današnjem času."

Mateja tudi zelo rada potuje, zato se že veseli svetovnega izbora, ki bo potekal na Kitajskem v mestu Sanja. "Zelo rada tudi potujem. Čeprav do zdaj še nisem imela možnosti videti veliko destinacij po svetu, obiskala sem le sosednje države, v Nemčiji sem bila na izmenjavi kot srednješolka, obiskala sem Slovaško in Grčijo, upam, da bom lahko v prihodnje imela možnost videti čim več sveta. Obožujem tropske kraje in uživam ob soncu, poleg tega pa pozimi rada tudi smučam in uživam zimsko idilo. Komaj čakam, da odpotujem na Kitajsko. Sem si že pogledala slike tega mesta in je res lepo. Zavedam se, da bo verjetno malo časa za oglede, ampak že misel na to, da sem tam, je dovolj. Verjamem, da bom uživala, čeprav bo naporno. Nikoli si ne bi mislila, da bom imela možnost in to čast, da se bom lahko udeležila svetovnega lepotnega izbora. Kar solze imam v očeh."

PREPOZNAVNA

Mateja je dobesedno čez noč postala prepoznaven obraz in njen urnik je zapolnjen do zadnje minute. Seveda pa so z novimi obveznostmi prišle še druge. Na cesti jo namreč prepoznavajo tudi drugi in Mateja se že sooča z medijsko izpostavljenostjo.

"Ko čez noč postaneš prepoznaven, res potrebuješ nekaj dni, da se tega zavedaš. Glede na to, da me imajo ljudje radi, vsaj do zdaj je bilo tako, verjamem, da bom temu kos in se bom že naučila živeti s tem. Vesela sem, da me imajo ljudje radi. Vedno sem bila prijazna z vsakim, ker si vsak tudi to zasluži, in nikoli nisem gledala nase kot na nekaj več, niti zdaj, ko sem postala miss Slovenije. Tako sem tudi vzgojena. To lahko vsak, ki me pozna, potrdi. Je pa res, da bom potrebovala trdo kožo. Zdaj, ko je vse še sveže in me ljudje prepoznajo, me pozdravljajo in se želijo fotografirati z mano, sem res počaščena. Upam, da bom v tem letu naredila toliko, da bo tako ostalo tudi čez pol leta," dodaja.

■ MIMA

Značke: Mateja Kociper