Mateja Naberšnik zgrožena zaradi pretepenih oslov na Santorinu

22. 8. 2015

Mojstrica ličenja in filmske maske Mateja Naberšnik je s svojim izbrancem Aljažem preživela zanimive počitnice. Z veliko ladjo križarko sta se iz Splita odpravila novim dogodivščinam naproti. In ena, ki sta jo doživela, je bila tudi nekoliko manj lepa.

m ateja je ena od tistih, ki bi za živali naredili vse. Pa četudi se jim krivica dogaja drugje po svetu. Na njenem potovanju po Sredozemlju, kamor se je odpravila na počitnice, sta doživela neprijetno in žalostno izkušnjo. "V bistvu je najino potovanje v celoti bilo lepo. Križarka naju je popeljala od Splita do Dubrovnika, pa vse tja do Santorina in Mikonosa. Mikonos naju je s svojimi čari popolnoma prevzel in občudovala sem vsak njegov kotiček," prizna Mateja. "Nisem še videla tako čistega mesteca, tako čistih uličic in tako lepih kotičkov kot tam," navdušeno pripoveduje. "Saj ne rečem, tudi Santorin je čudovit s svojim razgledom na belo-modre hiške, a od tam imava nekoliko bolj žalostno zgodbo, ki nama je ostala v spominu," prizna Mateja.

Mučenje živali

Najjužnejši grški otok v Kikladih letno privablja številne turiste. Med njimi sta bila tudi Mateja in njen partner Aljaž. "Otok v Egejskem morju navdušuje s svojimi slikami arhitekture po vsem svetu. Ni čudno, da se preživlja s turizmom. In del te turistične branže so tudi številni osli in konji. Tu pa se najina zgodba začenja," pripoveduje Mateja. Santorin je znan po svoji kikladski arhitekturi, za katero so značilne bele hišice z modrimi vrati, okni in balkoni. Ter bele cerkve z modrimi kupolami. Hiše so zgrajene druga na drugi in mesto se dviguje z zavitimi in stopničastimi uličicami. Že pred vstopom v mesto te na ulici, sredi žgočega sonca, pričakajo osli in konji, ki jih ponujajo turistom za vzpon po mestu. Ob pogledu na izmučene živali sva se z Aljažem zgrozila," doda Mateja. "Te živali stojijo ure in ure na soncu brez kančka vode, kar je bilo za naju nesprejemljivo, zato je Aljaž pristopil do njihovega lastnika, ki mu je osorno odvrnil, da se to njega ne tiče. Po otoku sva se tako odpravila peš in z grozo opazovala nekatere turiste, ki so se smejali in vreščali, medtem ko so jih z muko po drsečih stopnicah prenašali ti osli."

Pretepene

Mateja je bila ob prizorih teh živali vidno zgrožena. "Že na ladji smo dobili obvestila, naj ne jahamo teh živali, saj so grdo izkoriščane. Številne živali padajo na teh stopnicah, si lomijo noge in po vrhu, če ne gredo dovolj hitro, jih lastniki pretepajo s palicami. Prav slednjega prizora ne bom pozabila in ga imam nenehno pred očmi. Na ubogem oslu sedi debela ženska, med tem ko lastnik osla pretepa s palico, da bi jo nosil po teh stopnicah. Res grozljivo," še doda Mateja. Uličice so umazane od njihovih iztrebkov in kot nalašč v te iztrebke nato popadajo še turisti, saj so stopnice zelo gladke in spolzke. Tudi sama sva imela težave, da sva prišla varno nazaj do ladje," še pove. "Ne razumem nekaterih ljudi, ko vidijo živali, kako trpijo, pa uporabljajo to storitev. Morda za v razmislek vsem tistim, ki si bodo ogledali te kraje, da se ognejo temu, kajti če se turisti ne bodo odločali za takšen način vzpona po Santorinu, bo tudi tem živalim prizaneseno," še meni Mateja.