Mateja Ulaga tudi o tem, kako je kuhala dr. Drnovšku!

Mateja Ulaga tudi o tem, kako je kuhala dr. Drnovšku! (foto: Pop tv) Pop tv
27. 4. 2019

Iz MasterChef kuhinje je izpadla ena od najbolj 'razvpitih' tekmovalk Mateja Ulaga. Veganka po duši in srcu je namreč kot prva delala povsem proti pravilom naloge in bila zato tudi izločena. 

Pogovor z Matejo objavljamo v nadaljevanju ...

Mateja, vam je žal, da ste se žrtvovali za ekipo, dodatnih 15 minut in s tem ekipi priigrali zmago, sami pa ste odšli domov?

Nikakor mi ni žal, vedno znova bi se tako odločila ;)

Bi to naredili še enkrat?

Ja, kajti za vsakega člana posebej iz moje skupine, je bilo to absolutno vredno!

Sodniki so rekli, da ste prva tekmovalka, ki je kuhala proti pravilom. Kako vi to vidite?

Da sem kuhala kot prva tekmovalka proti pravilom, sem v bistvu zelo ponosna! Skrajni čas, da sem zaorala ledino! Kajti malo pa je le treba prevetriti te zakrnele stereotipe, saj ne živimo v srednjem veku, »Vsi drugačni vsi enakopravni«, ta slogan bi moral postati nekaj vsakdanjega, ne pa da se še vedno ukvarjamo s tem kaj kdo je in kaj bi moral jesti ter se celo zahteva kulinarična uravnilovka in pa kulinarični kastni sistem.

Sem pa hvaležna sodnikom, da so mi dovolili da skuham s svojimi sestavinami namesto mesa in mi tako dali še eno priložnost, da popravim vtis, ki sem ga zapustila s krožnikom pred tem.

Pravite, da ste kuhali tudi nekdanjemu predsedniku Janezu Drnovšku. Nam lahko poveste kaj več?

Dr. Drnovšek je bil ena čudovita in topla oseba. Spomnim se prvič, ko sem mu kuhala v Gostilni Spodnji Kirn, ko me je Draga povabila k sodelovanju, kajti to je le bilo več kot 10 let nazaj, ko je veganstvo bilo skoraj še tabu. Kakšna čast in kako sem bila ponosna!!

Za velik uspeh pa si štejem dejstvo, da sem še vse takratne njegove ostale goste – 7 veleposlanikov z ženami, ki jih je povabil na kosilo, uspela s predstavitvijo jedilnika prepričati, da so v celoti sprejeli mojo vegansko ponudbo, čeprav so bili ostali vsejedi.

Povedal mi je celo, da mu še nihče do takrat ni ponudil tako kvalitetnih, posebnih in okusnih veganskih jedi, kajti mnogo sestavin sploh ni poznal.

Katera je bila njegova najljubša jed?

Ko so gospodje odhajali me je poiskal v kuhinji in se mi zahvalil. Podaril mi je svojo knjigo s posvetilom in si zaželel moj kamutov kruh še za domov. Nisem mogla verjeti, da si predsednik države, na koncu zaželi samo kruh?!

Ampak ja, to je bil on: preprost in hvaležen človek, ki se ti je med pogovorom globoko zazrl v oči, da si mu videl prav do njegovega sočutnega srca.

Potem sem mu kuhala vedno ko je prišel v omenjeno gostilo, največkrat pa smo mu na Zaplano pošiljali moj kamutov kruh, njegovo najljubšo jed.

Resnično sem hvaležna, da sem ga spoznala in celo imeti možnost ga pogostiti!

Kdo je največji oboževalec vaše kuhinje?

Mojih oboževalcev se je kar nekaj nabralo v teh letih. Moja prva odjemalka hrane Larisa, je jedla moja kosila skoraj 8 let, vsak dan med tednom. Tako je bila navdušena nad mojimi kosili, da se je celo zgodilo, da smo ji kosilo morali dostaviti v gostilno Cubo, da ga je tam pojedla.

Največji izziv pa so mesojedi moški, ki so praviloma najprej skeptični, na koncu pa siti in navdušeni. Nazadnje se je zgodilo, da me je naslednji dan poklical gospod, ki sem ga gostila in mi povedal, da sem mu dobesedno odprla čisto novo kulinarično obzorje, nov svet! Ja, vse to se meni dogaja v mojem svetu, kar se pa v Masterchef svetu žal ni.

Tudi otroci pa so tudi moji zvesti jedci. Mnogi so alergični na določene sestavine in potem jih potolažimo mi! Tisti, ki so že malo večji, nam pošiljajo svoje umetniške kreacije ko so jim kosila še posebno všeč.

Z Binetom sta imela toplo-hladen odnos. Kako ste vi vidlei njegove kritike in pohvale?

Bine je zagotovo velik in priznan mojster kuhe. In ga na tem področju zelo cenim.

Vendar si upam trditi, da pred 18 leti, ko sem jaz že začela z vegansko pripravo hrane, on še vedel ni da to obstaja. Tako da imam 18 let več izkušenj na tem področju kot on in to na vsakodnevni bazi. Ne želim, da bi to zvenelo bahaško, je le dejstvo in zato vredno osnovnega spoštovanja, ki ga pa ni bilo zaznati iz Binetovih besed, ki so letele name osebno, na zadnjem individualnem testu. Pa ne samo to. Situacija je ravno obratna kot jo je Bine zagovarjal: moja veganska kuha kvečjemu privablja ljudi k veganstvu in ne obratno kot si je on upal trditi, češ da zaradi takih kuharjev kot sem jaz, ni vegancev. Da znam na tečajih ljudem priljubiti vegansko hrano sem že tolikokrat slišala od tečajnikov, da si to upam že sama trditi in naglas povedati.

Vsekakor pa priznam, da moj individualni krožnik po izgledu, ni bili vreden naziva Masterchef, predvsem zato, ker po 2 urah čakanja pod reflektorji vsaka sveža, živa zelenjava in mikrozelenje uvene, na to pa nisem pomislila in to me je drago stalo. Moram pa priznati, da se v klasični kuhinji s klasičnimi sestavinami preprosto ne znajdem več in dejansko sem si zaželela samo še domov, v svoj raj veganskih sestavin.

Binetve zadnje besede so me odrešile in srčno upam, da je vsaj kdo zaslišal ali začel verjeti da: Vegansko je gurmansko! Ta slogan sem upala in želela opravičiti, saj to je bil edini razlog, da sem se udeležila tekmovanja v Masterchefu. Ampak včasih se stvari peljejo drugače, kot si želimo.

Sicer pa sem neizmerno hvaležna za Masterchef izkušnjo, kajti nenazadnje sem ponovno doumela, da je moje poslanstvo pomagati in razvajati z vegansko kulinariko ljudi, ki si to želijo ali tako hrano celo nujno potrebujejo iz zdravstvenih razlogov, torej da preživijo. In taki ljudje so tako zelo hvaležni! Jaz pa izpolnjena.

Kam naprej? Kaj pripravljate? Ostajate v kuhinji?

In ja, od kar sem se vrnila sem spet zelo srečna v svoji prijazni in mirni veganski kuhinji  Imam pa še dolg do sebe, namreč rada bi končno že napisala kuharsko knjigo, saj čutim, da to vrstno znanje moram deliti naprej.

Zelo si želim organizirati tudi tečaje res zdravih sladic predvsem za kuharje v šolah in vrtcih, pa tudi za otroke in starše.