Matevž Volk (Gostilna): Kuhar s priznanji

Matevž Volk (Gostilna): Kuhar s priznanji (foto: Kaja Milanič) Kaja Milanič
Vir: Nova
26. 1. 2015

Nad njegovimi tradicionalnimi jedmi v moderni preobleki se je v tretji sezoni resničnostnega šova navduševal šef Bine Volčič, tokrat pa smo ga v njegovi domači kuhinji spoznali tudi mi.

Dnevno sobo so odeli v marelične odtenke, krasita pa jo tudi peč na drva in akvarij.
Glede na njegov poklic ne preseneča dejstvo, da je za svoj najljubši kotiček v hiši izbral prav kuhinjo.
Jedilnica, v kateri smo z Matevževo družino sedli h kosilu.
V objemu mame, ki ima v spodnjem nadstropju hiše tudi svoj terapevtsko-masažni salon.
Matevž je kot velik ljubitelj živali zbiral sličice priljubljenega albuma Kraljestvo živali, s katerimi je kot deček okrasil omare v svoji sobi.

Na obisku smo se namreč ustavili pri Matevžu Volku, Primorcu s kulinaričnimi izkušnjami doma in v tujini, strastnemu ljubitelju gob in zelišč ter edinemu slovenskemu kuharju z več plesnimi trofejami kot kuharskimi noži.

Mirna soseska tik ob osnovni šoli, ki jo je Matevž obiskoval kot otrok, spominja na ulice iz filmov. Velike bele hiše s kovanimi ograjami, palmami in oljkami spomnijo, da smo v kraju, ki je od italijanskega morja oddaljen le dobrih 20 minut vožnje. Tradicionalna hiša v Šempetru pri Gorici nas ob vstopu pozdravi s toplimi odtenki oranžne, s podobami indijskih slonov in lesenih dodatkov, s katerimi Matevževa mama rada popestri tudi terapevtski masažni salon, ki si ga je po svojem okusu opremila v tem delu hiše. Kamnite stopnice so nas pripeljale v zgornje nadstropje, v katerem se poleg kuhinje razprostira še dnevna soba z mareličnimi stenami in akvarijem, ki dom ponuja različnim vrstam rib in rastlinja. Na drugi strani hodnika se v istem nadstropju vrata odpirajo še v tri spalnice, kjer smo za trenutek pokukali v Matevževo sobo. Na eni strani velike rjave omare, ki smo jih pred leti lahko našli v skoraj vsaki otroški sobi tipične slovenske družine, na drugi pa spominki, ki jih je Matevž nabral v letih. Nalepke priljubljenega živalskega albuma so nam namignile o Matevževi ljubezni do živali, ki je svojo končno potrditev dobila na vrtu hiše, kjer v naravnem slogu leži ribnik krapov koi, ki so jih pripeljali iz Japonske in Nizozemske. Svoj najljubši kotiček v hiši je Matevž prepoznal v kuhinji, kjer sta z mamo že večkrat skupaj pripravljala prigrizke za različne dogodke. Tam smo sicer poleg številnih kuhinjskih pripomočkov naleteli še na Matevževe plesne trofeje, ob katerih se je simpatičen Primorec spomnil svoje preteklosti v standardnih in latinskoameriških plesih, na katero je sicer Lili Žagar že opozorila v prvi studijski oddaji Gostilne išče šefa, ko sta se z Matevžev zavrtela pred kamerami.■ KAJA MILANIČ

Priporočamo