Matevž Volk kuha tradicionalno

Matevž Volk kuha tradicionalno (foto: Lea) Lea
28. 2. 2015

Tri sezone resničnostnega šova Gostilna išče šefa so nam predstavile številne kulinarične domislice in kuharske kreatorje. Tokrat smo v lonec enega izmed nadobudnih tekmovalcev pokukali tudi mi, ko smo se na kosilo povabili k sodelujočemu v zadnji oddaji šova, Primorcu Matevžu Volku.

Ljubitelj gobarjenja in nabiranja zelišč se je v resničnostnem šovu izkazal kot kuhar, ki se rad obrača k tradiciji. S svojimi različicami starih slovenskih jedi v moderni preobleki je najprej očaral šefa Bineta Volčiča in mu na krožniku ponudil krompir v mleku, ki mu ga je kot otroku pripravljala mama.

"Ko sem predstavil jed Binetu, sem bil resnično ganjen, saj so me spomini vrnili v otroštvo," je svoje občutke opisal Matevž in dodal, da je tradicionalni družinski jedi v oddaji dodal bolj moden in minimalističen videz. Tokrat je s krožnikom, sicer ne ravno tipičnih slovenskih jedi, na katerega je postavil jetrca, okisano kuhano zeleno in popečene kruhke, navdušil tudi nas. "V Sloveniji se veliko preveč oziramo k tujim kuhinjam, pozabljamo pa na to, kako kakovostne in okusne so tipične slovenske jedi," je povedal Matevž. V domači kuhinji, ki si jo deli z mamo, velikokrat zavihti kuhalnico in pripravi hrano za različne dogodke.

Izdeluje svoje maslo

"V zadnjem času se še posebno navdušujem nad gobovim maslom," nam je povedal Matevž in pokazal na omaro, do zadnjega kotička napolnjeno s steklenimi vazami, polnimi posušenih gob različnih vrst, med katerimi lahko najdemo tudi smrčke, ki jih je prvi opazil že Valvasor. "Maslo sem skuhal sam, po okusu pa najbolj spomni na tartufe," je povedal Matevž in nam s svojo specialiteto postregel na popečenem kruhku.

"Če bi moral izbrati svojo največjo strast, bi bila to narava z velikimi tiskanimi črkami," je povedal Matevž in dodal, da se njegova ljubezen do narave izraža tudi na njegovih krožnikih. "Na svoje krožnike vedno poskušam vnesti naravo – ali z jedjo, ki jo pripravim iz česa, kar sem sam nabral, ali pa s kakšno domiselno kombinacijo in predstavitvijo na krožniku," je še dodal Matevž, ki svoje jedi rad popestri z različnimi teksturami, kot je zemlja iz orehov.

Priporočamo