Matic Marentič pod okriljem Darje Švajger ne izpusti kitare

Matic Marentič pod okriljem Darje Švajger ne izpusti kitare (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Nova
15. 12. 2016

"Kitara je moja boljša polovica, zato jo le redkokdaj izpustim iz rok," pove nadarjeni mladi pevec in kitarist Matic Marentič, ki se lahko kljub mladosti pohvali z glasbenim prvencem z naslovom M.

Nanj je zelo ponosen, saj je sam v celoti napisal glasbo za 13 skladb. "Čeprav gre za solo projekt, v bistvu za njim stoji tudi moja glasbena skupina, ki me spremlja na odrih. Album je nastajal tako, da sem določene zamisli najprej predstavil njim, potem pa smo jih skupaj dodelali," podrobnosti nastajanja prve plošče zaupa 22-letni Postojnčan, ki mu je bila glasba pravzaprav položena v zibelko.

"Za igranje kitare me je navdušil oče. Doma je imel dve akustični kitari, en dan mi je na eni od njih pokazal nekaj prvih akordov. Na koncu me je prevzela do te mere, da je nisem več zamenjal za noben drug inštrument," spomine na svoje začetke obuja simpatični sogovornik. Da je zaplul v rokovske vode, tudi ni presenečenje: "Postojna je zelo rokersko usmerjen kraj, saj imamo veliko rokovskih in metal glasbenikov, ki so name kot najstnika naredili močan vtis, od njih sem se tudi veliko naučil."

Pod svoje okrilje ga je pred nekaj leti vzela tudi znana slovenska pevka in glasbena pedagoginja Darja Švajger. Prek nje je spoznal tudi primorskega skladatelja in producenta Marina Legoviča, za katerega je na mednarodnem glasbenem Festivalu novih skladb (FeNS) pred tremi leti odpel pesem z naslovom 005 in zmagal. Matic ni ostal samo pri enem komadu, ampak je svojo glasbeno zgodbo zaokrožil z izdajo prve plošče. Med številnimi svetovno znanimi glasbenimi imeni, ki ga navdihujejo, je tudi kitarist skupine Mr. Big Paul Gilbert.

"Pred leti sem dobil priložnost, da ga pobliže spoznam. Izkušnja je bila nekaj posebnega, saj me je nekaj ur tudi poučeval. Res je super možakar, prav nič zvezdniškega ni na njem," pove Matic. Odkrito prizna, da se za tem skriva ogromno ur vaje. "Več kot znaš, več moraš vaditi," je njegovo vodilo, ki si ga je izposodil ravno od Paula Gilberta. "Moj cilj v prihodnje je, da bi nastopal čim več. V igranju res neizmerno uživam in velik del dneva preživim s kitaro v rokah," še dodaja 22-letni študent avdio inženiringa. Kaj mladenič počne poleg tega, da nastopa in ustvarja svojo glasbo? Vadi karate, kjer ima črni pas, z energijo pa ga napolnita tudi morski zrak in jadranje.

MAJA MUHIČ