Matija Goljar: "Pozitivni zgledi vlečejo!"

Matija Goljar: "Pozitivni zgledi vlečejo!" (foto: arhiv pop tv) arhiv pop tv
Vir: Jana
4. 10. 2017

Podjetni voditelj oddaje Štartaj, Slovenija Matija Goljar, med drugim tudi ustanovitelj Ustvarjalnika – peskovnika za mlade podjetnike, bo tudi v novi sezoni, ki prihaja na spored oktobra, spodbujal tako podjetnike kot gledalce.

Zakaj ste se odločili, da boste spet voditelj Štartaj, Slovenija?

V prvi sezoni nam je uspelo narediti pozitivno spremembo miselnosti – najbolj mi je ostalo v spominu, da so med predvajanjem zadnje epizodena POP TV, ko so podjetniki pri gospodu Merviču izvedeli, da se bo njihov izdelek tudi v prihodnje prodajal v Sparu, gledalci iskreno 'navijali' za podjetnike. To, da bi v Sloveniji širša javnost želela podjetniku, da bo prodajal še naprej in služil še več, se vsaj po mojem občutku ni zares pogosto dogajalo. Razmišljanje iz preteklosti, da so vsi podjetniki zaslužkarji, zato gledamo postrani, se očitno bistveno spreminja.

Kaj je bilo največje spoznanje, ki ste ga bili deležni ob sodelovanju pri tem projektu?

Nekaj posebnega je, ko se združita velik trgovec in velik medij (kot sta Spar in POP TV) ter uporabita svoje znanje, izkušnje in prepoznavnost, da naredita nekaj dobrega.

Morda malce za šalo: za podjetništvo v Sloveniji sta naredila vsaj toliko kot zavod za zaposlovanje s svojimi subvencijami. Pozitivni zgledi vlečejo bistveno bolj kot vsako moraliziranje in teoretiziranje o tem, kako bi lahko bil vsak podjetnik. Ko vidiš nekoga, ki je tak kot ti, pa je skočil v posel in zavihal rokave, je to daleč največja spodbuda.

Kaj je za vas najpomembnejše v življenju?

Mislim, da ima vsak pravi podjetnik v sebi željo, da svet okoli sebe spremeni na boljše. Ne gre za služenje denarja, ampak za to, da s svojim izdelkom ali storitvijo ljudem rešiš problem oziroma jim olajšaš življenje. To je najlažji način, da vplivaš na prihodnost ... če z inovacijo prihodnost soustvarjaš.

Ko poslušamo vaše nagovore o podjetnosti in podjetništvu, ste pravi vrelec znanja – kakšne pa so vaše prve delovne izkušnje?

Verjetno to izhaja iz dejstva, da sem odraščal v podjetniški družini, z družino smo za mizo res velikokrat govorili o poslu, in to mi je bilo položeno v zibelko. Čeprav moram priznati, da v tistih mladih letih nisem imel velike želje po delu v družinskem podjetju in sem si želel postaviti nekaj svojega. Vsak podjetnik ima ogromno zgodb o prvih poskusih, ki so bili večinoma neuspešni, in tako je tudi pri meni.

Ustanovili ste Ustvarjalnik. Zakaj ste se odločili, da boste svoje znanje predajali prav mladim?

To se je zgodilo povsem po naključju, ko so me pred skoraj desetimi leti povabili na mojo nekdanjo šolo. Večji del mladosti sem preživel kot mladinski delavec pri nevladnih organizacijah ali kot mentor mladim na poletnih taborih in kot učitelj smučanja, tako da mi je bilo to področje vedno nekako blizu. Ko se je pojavila priložnost za tovrstno poučevanje, sem ugotovil, da je to tisto, kar me najbolj veseli, in nastal je Ustvarjalnik.

Besedilo: Ksenija Sedej
Fotografije: Arhiv Pop tv