Matija Goljar: Slovenija je super za začetek posla!

Matija Goljar: Slovenija je super za začetek posla! (foto: Mankica Kranjec) Mankica Kranjec
Vir: Lady
25. 10. 2016

Na POP TV smo lahko v nedeljo videli povsem novo oddajo Štartaj, Slovenija!, v kateri se bo predstavilo dvanajst slovenskih podjetnikov, ki bodo preko POP TV prejeli medijsko prepoznavnost, v megamarketih Interspar pa posebno prodajno polico. 

Voditelj oddaje je Matija Goljar, iskrivi podjetnik in vodja Ustvarjalnika, ki nam je zaupal, kaj lahko pričakujemo v oddaji in kako kaže podjetništvu pri nas.

► Matija Goljar – podjetniški mentor, vodja Ustvarjalnika, učitelj smučanja, lastnik verjetno največje podjetniške knjižnice v Ljubljani, nerazumen človek. Takšen opis za vas sem našla na spletu – se najdete v vseh teh opisih oziroma bi katerega dodali ali odstranili?

Ja, enega moram odstraniti – vprašanje je, ali je Ustvarjalnikova podjetniška knjižnica še največja v Ljubljani – malo zato, ker se je v zadnjih letih dvignila zavest o sodobnem podjetništvu, malo pa zato, ker sem bil vedno preveč prijazen s posojanjem knjig in jih je veliko šlo vedoželjnim mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem. Ves čas sem bil radoveden in zanimale so me vse mogoče nove tehnologije. Nerazumen človek pa – odvisno od tega, koga vprašate – lahko pomeni 'Unreasonable Institute fellow' – eden od približno 100 socialnih podjetnikov z vsega sveta, ki smo bili sprejeti v to vodilno svetovno organizacijo za socialne podjetnike – ali človeka, ki nerad sprejema avtoriteto. George Bernard Shaw je rekel, da se razumen človek prilagodi svetu, nerazumen pa svet prilagodi sebi. Tako je ves napredek odvisen od nerazumnih ljudi. To je tudi misija Unreasonable Instituta.

► Ustvarjalnik opisujete kot podjetniški peskovnik – kaj vse ponuja in komu? Kako ste ustvarili Ustvarjalnik in kako mu kaže danes?

Ustvarjalnik je nastal zaradi vedno večje brezposelnosti med mladimi in pomanjkanja optimizma med mlajšo generacijo. Naš podjetniški peskovnik je v bistvu celoletni program, v okviru katerega izkušeni podjetniki mladim pomagamo hobije spremeniti v posel. To poteka na srednjih šolah po vsej Sloveniji in v vse več državah v tujini. Problem, ki ga vidim, je, da šolski sistem ne uči vseh tistih veščin, ki so v današnjem svetu nuja (ustvarjalnost, digitalna pismenost, podjetnost ...), in zato ga dopolnjujemo. Naš cilj je, da ustvarimo svet, v katerem ni nihče omejen s svojimi okoliščinami, in da se prav vsak lahko preživlja z delom, ki ga veseli. To pa je mogoče samo z res kvalitetno izobrazbo, prilagojeno izzivom prihodnosti.

► Se veselite, da boste voditelj oddaje Štartaj, Slovenija!? Kako se je zgodilo to sodelovanje – obstaja kakšna zanimiva zgodba?

Vedno več ljudi v zadnjih letih spoznava, da je spodbujanje podjetništva za našo državo nuja in da je lahko nastala oddaja Štartaj, Slovenija!, smo se morali zbrati pravi ljudje. Na eni strani vodstvo Spar Slovenija, ki je želelo mladim podjetnikom dati prostor na svojih policah, na drugi strani ekipa slovenske televizije POP TV, ki je bila o teh podjetnikih pripravljena sproducirati zanimiv šov, moja naloga pa je, da njihove zgodbe predstavim vsej Sloveniji – in to na tak način, da se lahko od njih vsi naučijo, kako se začne posel. Zelo vesel sem, da se je to zgodilo, mislim, da bo to zelo pozitivno za Slovenijo.

► Zakaj so takšne oddaje po vašem mnenju dobre, morda celo koristne?

O poslu se načeloma ne govori. Saj poznate tisti rek, da pri mizi ne govorimo o denarju. Tudi v medijih se najpogosteje slišijo zgodbe o velikih poslovnih uspehih, ki nas vsi po vrsti presenetijo. Ljudje nimajo vpogleda v podjetniški svet in tako obstaja prepričanje, da je za podjetje treba imeti samo dobro idejo in veliko sreče, da se ti zgodi uspeh čez noč. V resnici pa gre za trdo delo, veliko vztrajnosti in mnogo vzponov in padcev. Slovenci bodo prvič imeli možnost na osrednji televiziji pogledati v zakulisje teh zgodb in iz njih izluščiti lekcije, s pomočjo katerih bodo lahko posel začeli tudi sami. Upam, da bo to marsikoga spodbudilo, da udejanji svojo idejo.

► Ste pomagali pri izbiri kandidatov, katerih izdelke bomo kupovali? Ste preizkusili njihove izdelke? Kako boste predstavili izdelke in ljudi, ki stojijo za njimi?

Bolj kot izbira kandidatov in izdelkov je bila moja naloga pomagati predstaviti njihove zgodbe na tak način, da ne bodo samo zanimive, ampak tudi poučne. Ja, izdelke smo tudi preizkusili – na zelo zabaven način, za to smo našli tudi prav posebnega testnega zajčka, mojega sovoditelja Aleša Novaka – ampak za kaj več boste morali gledati oddajo.

► Kako kaže podjetništvu pri nas? Zdi se namreč, da država zelo spodbuja samozaposlovanje, vendar za uspeh verjetno potrebujemo še kaj več, da lahko preživimo? Mislim v smislu, da imamo ideje, ne znamo pa jih udejanjiti, tega nas nihče ne nauči.

Mogoče bo to izpadlo čudno, ampak jaz imam zelo zelo rad Slovenijo. Vsak, ki je imel priložnost prepotovati malo večji del sveta, se zagotovo strinja, da je naša država v resnici res zelo urejena. Kvaliteta življenja v Sloveniji, sploh če k njej prištejemo še klimo, kvalitetno hrano in socialno varnost, je za cene, ki jih imamo, zagotovo nekaj posebnega na svetu. Imamo zastonj zdravstvo, zastonj šolo, študentske bone, tako rekoč nič nasilnega kriminala, fantastično čisto naravo in vodo ... Ja, zagotovo je ogromno stvari, ki gredo v Sloveniji zelo narobe in bi jih bilo treba popraviti, a najprej se je treba zavedati, da stvari, ki so nam samoumevne in jih imamo pri nas, ne uživa večina prebivalstva sveta. S tega vidika je Slovenija super za začetek posla, saj sta stanje in standard pri nas dovolj dobra, da mladi sploh lahko razmišljajo o podjetništvu. Je pa res, da podjetniku, ki začenja, zakonska ureditev pri nas ni super naklonjena, saj imamo še vedno nekaj zelo neumnih zakonskih določil, zaradi česar je začeti težje kot morda kje drugje. Nas pa definitivno najbolj 'drži nazaj' ravno to, da nimamo pravih podjetniških znanj. Imam občutek, da tudi z idealno zakonsko ureditvijo ne bi imeli bistveno več podjetniške aktivnosti – če ne bomo ob tem poskrbeli za kvalitetno šolstvo, ki je v koraku s časom, in dovolj spodbudno okolje, da si posamezniki upajo poskusiti srečo s poslom in kjer neuspeh ni stigmatiziran.

► Kaj počnete trenutno?

Zadnjih šest let sem direktor Ustvarjalnika, kar je tudi moja redna in mnogo več kot 'full-time' služba. Da sem lahko namenil teh nekaj mesecev projektu Štartaj, Slovenija!, se moram zahvaliti svoji odlični ekipi na Ustvarjalniku, ki je prevzela moje delo.

► Kaj ste želeli početi, biti, ko ste bili še majhni? Kako ste zaplavali v podjetniške vode?

Odraščal sem v podjetniški družini. Brez tega ne bi bil v poslovnih vodah. Dejansko je malo tistih, ki se lotijo podjetništva, če niso tega imeli v družini – v Sloveniji namreč ni prav dosti priložnosti, da bi dobili dovolj znanj o tem področju v šoli.

Tekst: Eva Jandl