Matjaž Jelen: 'Kaj je divje, je precej relativno'

Vir: Story
8. 1. 2015

Šankrockovci se po treh letih premora že drugič v več kot 30-letni karieri vračajo na domačo glasbeno sceno. Fantje so kitare prvič združili v Velenju leta 1982 in nanje brenkali vse do poznih devetdesetih oziroma do leta 1998. Na sceno so se nato prvič vrnili leta 2002 in vztrajali do 2011. Tokrat pa se vračajo v skoraj originalni zasedbi. Frontman Matjaž Jelen je z nami delil nove načrte in se spominjal najbolj divjih šankrockerskih let ...

Story: Z glasbo boste razveseljevali v novi postavi, kdo ostaja in kdo se vam je pridružil?

Šank Rock se po devetih letih vrača v najmočnejši frontni trojki, to smo Cveto Polak na basu, Bor Zuljan na kitari in Matjaž Jelen na vokalu, ki je bila v 32-letni zgodovini benda na avtorskem področju tudi daleč najbolj uspešna. Na bobnarsko mesto smo povabili verjetno najboljšega bobnarja ta hip v Sloveniji Romana Rateja, na klaviaturah pa je 'mlada moč' - Sašo Gačnik.

Story: Obljubljate novo skladbo in koncerte, pripravljate kaj novega, svežega ali boste ostali zvesti svojemu slogu?

Nova skladba z naslovom Restart je že na sporedu programov slovenskih radijskih postaj in je popolna šankrockerska pesem, seveda pa ovita v svežino leta 2014. Šank Rock si je skozi leta ustvaril svoj slog, ki mu s ponosom ostajamo zvesti.

Story: Za vami je tudi veliki božično-novoletni koncert, s čim ste presenetili oboževalce?

Leta prinesejo vso potrebno zrelost za nastopanje v živo, in to poleg vsega znanja vsekakor imamo. Po tehnični plati smo 27. decembra pripravili spektakel, kot ga v velenjski Rdeči dvorani še ni bilo, in kamor se vedno radi vračamo. Ta oder nam je zelo pri srcu, predvsem pa je domač, saj smo tam posneli že kar nekaj projektov v živo, in tudi letos smo posneli kadre za videospot novega singla Restart.

Story: Dekleta s svojo glasbo tako in drugače osvajate že od leta 1982, verjetno imate kar širok starostni razpon oboževalk. Katere so na koncertih najbolj divje?

Kaj je divje, je verjetno precej relativno. Ni treba biti v sprednjih vrstah pred odrom, da lahko divje uživaš na dobrem koncertu, to lahko počneš tudi bolj zadaj. Naš osnovni cilj vsakega koncerta pa je, da publika odide domov zadovoljna in z željo 'pridemo tudi naslednjič'.

Story: Kdo izmed vas je pri oboževalkah najbolj priljubljen?

Verjetno Sašo, ki je daleč najmlajši in najlepši. (smeh)

Story: Verjamem, da imate v vseh teh letih ogromno zabavnih zgodb, katera pa je tista najbolj divja, odštekana, ki ste jo doživeli v več kot 30-letni glasbeni karieri?

Verjetno smo jih večino žal že pozabili, najlepše pa so iz tistih časov, ko smo bili na turnejah dneve in noči ves čas skupaj, in takrat se ti tudi največ dogaja. Vedno pa je bilo vse 'v mejah normale'. V 'norih' osemdesetih letih smo se po koncertu na primer znašli v istem hotelu skupaj s takrat tudi zelo popularno skupino Agropop. Seveda smo takoj začeli z 'late night partyjem', rezultat pa je bil, da so nas hotelski varnostniki vse skupaj v zgodnjih jutranjih urah vrgli na cesto, mi pa brez posebne žalosti v prvo odprto gostilno žurati naprej ... In seveda poiskati novo prenočišče za naslednjo noč.

Story: Sašo, vas poleg novih skladb in koncertov čaka še malce drugačna vloga oziroma ste jo že zastartali. Kakšni so prvi občutki, radosti in težave mladega očka?

Na to vprašanje vam bom lahko precej lažje odgovoril čez kakšno leto ali dve, zdaj je vse še tako sveže, da so občutki še preveč zmedeni.

Story: December je za glasbenike najbolj pester mesec, najdete sploh kaj časa za družine in praznovanja?

Ta december bo za nas kar precej miren, saj imamo v načrtu samo en koncert, že naslednji december pa bo precej bolj zaseden, a več o tem kmalu.

Story: Kakšne pa so vaše glasbene in osebne želje za leto 2015?

Kot Šank Rock smo si zastavili precej velike cilje za leto 2015, kot tudi za 2016, in če nam bo uspelo vse to izpeljati, kot si želimo, bodo posledično izpolnjene tudi vse naše osebne želje.

Napisala Ana Fetih, fotografije Sašo Radej, Story press

Nova Story že v prodaji

Story