Matjaž Jelen: ‘Normalna’ služba mu ni dišala

Matjaž Jelen: ‘Normalna’ služba mu ni dišala (foto: Andraž Korošec) Andraž Korošec
Vir: Story
15. 5. 2017

Ljubitelji rocka so v zadnjih nekaj mesecih lahko uživali v dobrih in inovativnih melodijah mladih rock skupin, ki so se predstavile na turneji Volkswagen Rocks, zdaj pa je na vrsti še vrhunec, ki ga bo začinil legendarni Šank Rock. Prav pevec omenjene skupine Matjaž Jelen je bil član strokovne komisije, ki je spremljala mlade upe, ob tem pa so se tudi v njem prebudili spomini na prve glasbene korake.

"Ob takšnih trenutkih se spominjam svojih glasbenih začetkov, predvsem tega, da nismo imeli takšnih možnosti oz. natečajev, še manj pa nagrad. Naša pot je bila sestavljena iz mnogo 'zastonj' nastopov in kar nekaj let je moralo miniti, da nam je uspelo zbrati sredstva, da smo lahko posneli prvi album. Natančneje kar pet let," pove glasbenik, obraz skupine Šank Rock, ki se je zasidrala v srca vseh ljubiteljev rocka v Sloveniji.

Začetek njegove glasbene poti je bil predvsem raziskovalne narave, saj so takrat fantje začeli spoznavati 'rockersko življenje' v Sloveniji, ki ga dejansko živijo še danes. "Razen interneta in razvoja snemalne tehnike ter s tem posledično boljših možnosti tako snemanja kot promocije avtorske glasbe se mi zdi, da še vedno mora biti bend tisti, ki 'prepriča' publiko tako z glasbo kot nastopom," trdi Matjaž, ki je tudi sam začel igrati na šolskih prireditvah, z veliko vaje in truda pa mu je uspelo ustvariti uspešno glasbeno kariero.

Prevladovala je predvsem močna želja, saj so fantje vadili kar štirikrat tedensko, tudi več kot štiri ure dnevno. Bistvena pa je bila vizija prihodnosti, tisto, kar glasbeniku da pogum in vztrajnost, da se doseže želeni cilji.

V mladosti se nekateri lotijo glasbil tudi zato, ker tako privabijo dekleta. "Čisto normalno je vedno bilo, in je še, da si v družbi takoj bolj priljubljen, če znaš kaj zaigrati in zraven še zapeti, saj poskrbiš za zabavo oz. pozitivno energijo. In ravno ta je glavno vodilo naše celotne glasbene kariere," namigne glasbenik in ob tem prizna, da mu kot najstniku nikoli ni bilo pretirano težko. Ko si mlad, se namreč cilja ne zdi nemogoč, zato so fantje iz skupine uživali v vsakem trenutku, medtem ko so odkrivali lepote svojega poklica.

Bi bil zaradi tega pripravljen kaj spremeniti? "Mogoče bi še več vadil in ustvarjal, tako sam kot z bendom. Manj pa bi se ukvarjal z vzporednimi dejavnostmi, ki so mi vzele preveč časa in energije," iskreno prizna Jelen, ki so mu v tistem obdobju živce parali drugi, ki so dvomili o njihovih uspehih.

Govorili so jim namreč, da iz njih nikoli nič ne bo in naj si najdejo 'normalne' službe. Kljub temu jih niso poslušali in so ubrali svojo pot, s čimer so zaznamovali slovenski rock sceno. Prav zato zdaj kot del strokovne komisije projekta Volkswagen Rocks brez težav ocenjuje tudi mlajše rockerje, ki bi želeli utreti svojo pot na sceni. "Kot vokalist se seveda predvsem osredotočim na vokale, tako na tehniko kot na čustveno prepričljivost. Vokal je namreč instrument, ki 'proizvede' in 'odda' ton ter besedo. Zelo sem vesel, da sem do zdaj slišal veliko perspektivnih vokalov," ponosno pove glasbenik, kar pomeni, da je glasbena prihodnost na domači sceni očitno svetla.

Nika Arsovski

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2017

Story 19/2017, od 04. 05. 2017