Matjaž Kek o preobremenjenem športnem podmladku

Selektor slovenske nogometne reprezentance se zaveda, kakšno breme nosijo starši. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
19. 4. 2019

Matjaž Kek je znova stopil na čelo slovenske nogometne reprezentance v želji, da bi s skupnimi močmi pokazali čim boljše rezultate. 

Se pa zaveda, da nobeno delo ni lahko in da bo poskušal vse svoje znanje deliti z nogometaši, s katerimi jih povezuje dolga skupna pot. Matjaž je svoje prve nogometne korake začel delati prav pri NK Maribor in še danes se spominja, kako je bilo takrat. “Spomnim se, da smo v naših časih imeli treninge dva- do trikrat na teden in nestrpno smo pričakovali naslednji trening in težko preživljali čas od enega treninga do drugega. Takrat ni bilo voženj na druge konce, ni bilo mam in očetov, ki bi viseli ob ograjah in kričali na trenerje.

Sami smo odšli od doma, trenirali in se sami vrnili domov. Potem smo se družili in tukaj so se stkala takšna in drugačna prijateljstva. Seveda pa je čas drugačen, kot je bil takrat. Danes stremimo k temu, da bi bili treningi čim boljši, daljši, da bi bili rezultati hitrejši. Ampak pomembno je, da otroke skozi druženje in šport navadimo, da o tem razmišljajo, da to postane del njihovega vsakdana – življenja. Da se jim športne aktivnosti ne zdijo težke, da jim ni muka iti na treninge. Mislim, da je ta odgovornost precej velika, začne pa se doma, in to je tudi veliko breme za starše,” meni Matjaž.

Okorna mladina

Današnja mladina je preveč obremenjena z mobilnimi telefoni. Preveč je statična in toga. Prav zaradi tega se tudi premalo giba in tega se zaveda tudi selektor. Tukaj pa nastopijo starši, ki bi mladini morali biti za zgled.

“Če nam uspe zanimirati starše, potem rešimo že tri četrtine težav. Žalosten sem, ko spremljam druženja mladih – pet jih sedi okoli mize, pa vsi gledajo v telefone, hkrati pa komunicirajo med seboj. To ni perspektivno in to ne vodi v nobeno dobro zgodbo. Starši morajo biti zgled, to morajo prevzeti nase in tukaj jih moramo sprovocirati oziroma spodbuditi. Glejte, pred kratkim smo bili na Brdu, kjer smo imeli zadnjo akcijo, in tam sem na treningu opazil, da imajo zelo dobro urejeno infrastrukturo za družinske aktivnosti. Imajo kolesarske steze, pohodne poti ... tudi mi imamo tukaj lepe možnosti v Mariboru. Bila je nedelja in pripravljali smo se na tekmo, ko sem videl prav čudovite družinske slike staršev z otroki na kolesih, potem so bili na blazinah in se ob soncu družili v naravi z otroki. Mislim, da je odločilno pri vzgoji, da starši otrokom dajo pozitiven zgled, enako velja za vzgojno- izobraževalne ustanove. Zelo lahko je otroka prepustiti ulici in nič narediti,” še meni Matjaž.

Besedilo: M.Margan Kocbek // Fotografije: Goran Antley