Matjaž Kumelj: Kitajec po slovensko

Matjaž Kumelj (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
22. 5. 2014

Nekdanji slovenski mister Matjaž Kumelj, ki trenutno meri moči s sotekmovalci v TV- šovu Znan obraz ima svoj glas, je že kar pravi pravcati izvedenec za kitajsko hrano. Slovenski Kitajec, kot se šali na svoj račun.

Če že marsikatero dekle zanj pravi, da je za oženit, je treba povedati, da riž zlepa ne bo izginil z njegovega štedilnika, a da zna skuhati še marsikaj drugega. Na splošno namreč rad kuha, najpogosteje pa uživa v zelenjavnih jedeh. Na svoj način, kajti kuhanja se, zanimivo, nikoli ni učil po knjigah, ampak od mame, ki je odlična kuharica z marsikakšno odlično in okusno skrivnostjo. Včasih pa učenec preseže učitelja, in to se sem ter tja zgodi tudi pri Kumljevih. Če mama kdaj kakšno stvar pozabi, preprosto vpraša Matjaža in ji on pove njen recept! To je še posebno zanimivo, saj se Matjaž receptov sam sploh ne drži. Pozna osnove, potem pa se začne uživanje priprave, začinjanje in drugo po svoje. "Po tem te menda ocenijo tudi, ali si ali nisi za oženit, tako da mogoče ni najbolj pametno, da o tem kaj veliko govoriva in piševa," pravi.

Za oženit ali ne, rižote, kot rečeno, obožuje najbolj od vse hrane in naredi jih dobesedno na sto in en način. "Vedno najdem nekaj, kar jed naredi drugačno. Zagotovo nikoli ne naredim dvakrat iste rižote. Rad eksperimentiram in dodajam sestavine po svojem okusu. Ne bi se rad hvalil, a res dobivam dobre kritike, češ, še boš lahko kuhal. Mislim, da za nekoga, ki uživa za štedilnikom in sploh pri nenehnih in večnih rižotah, ni lepše pohvale," doda.

Domača zelenjava drugih

Obožuje tudi zelenjavo, a za nekoga, ki jo ima tako rad, se domačega vrta izogne, če je le mogoče. Sem in tja gre in jo vzdihovaje nabere, to pa je vse. "Tudi rezultate mora nekdo pobirati, kajne? Za vrt pa sicer skrbi mama," prizna. Zato verjetno ne preseneča, ko pravi, da se tudi s kakšno ozimnico, vlaganjem in podobnim ne ukvarja. "Tako velika 'gospodinja' pa spet nisem, bodo punce res še mislile, da se kar ponujam za oženit! (smeh) Pri nas to dela mama, jaz sem glede kuhe raje za štedilnikom," nadaljuje. Čeprav na vrtu ne goji ničesar, ampak zgolj pobira, rad uporablja naravne začimbe. Zelo se izogiba soli, da o vegeti sploh ne govorimo. Jed je po njegovem prepričanju dobra takrat, ko ne začiniš preveč, ampak s posebnimi vonji. Poseben okus in začinjenost doda tudi veliko zelenjave.

Ker imajo veliko stvari na domačem vrtu, bioživil posebej ne kupuje. "Seveda se najdejo tudi pri nas na polici, a pravzaprav niti ne vem povsem natančno, kaj je res bio in kaj ne, če odmislim seveda stvari z našega vrta. Pomembno se mi zdi, da poskušam jesti zdravo in se ne ukvarjam z znamkami bio ali predelano," meni.

Skrita specialiteta

Matjaž zna pripraviti še marsikaj drugega, kot specialitete iz riža. Rad naredi tudi šarkelj. "Enostavno in hitro pripravljeno. Vsem gostom so se cedile sline in lahko rečem, da sem jih spekel zelo veliko, kakšno obdobje skorajda vsak drugi dan. Spečem ga še kdaj, jem pa sam že nekaj let ne. Še vedno je odličen, da ne bo pomote, a ga je bilo v preteklosti preveč," pove. Značilno zanj je tudi, da na svoj način naredi zajtrk. Segreje kosmiče, beljake, cimet, med, kar je odlična kombinacija ter zdrav jutranji obrok.

Se pa Matjaž v kuhinji drži tudi nekakšnega pravila, da skoraj nikoli ne peče, ampak le kuha. "To je rutina zdravega življenja. Ko sem začel trenirati in skrbeti za svoje telo, sem tudi popolnoma opustil pečenje v olju in cvrtje. Če se stvari pečejo, imam občutek, da vse diši po istem, se pravi pečenem, zato se raje odločim za kuhanje, pri čemer hrana tudi obdrži vitamine in druge sestavine."

Tako tudi nikoli ne peče kruha niti ga to ne mika kot izziv. Kruha tudi ne je, zato je izziv še toliko manjši. A peka ali kuha, nobenega dvoma ni, da v njegovem okusu med vsemi kuhinjami premočno zmaga kitajska. Riž na sto in en način z različno zelenjavo zares obožuje. To bi lahko jedel prav vsak dan. "Ko sem bil na Tajskem, je bila tudi odlična hrana, narejena zame. Tega se enostavno ne naveličam. Upam, da moji otroci ne bodo postali Kitajci!"

Sestavine:

  • piščančje prsi
  • fižol, koruza
  • paprika
  • gorčična omaka
  • sezamova omaka

Na kokosovem maslu prepražimo večje kose piščančjih prsi, potem dodamo malo vode, da se meso tudi malenkost skuha. Vso zelenjavo narežemo na majhne koščke, dodamo koruzo ter skupaj delno skuhamo. Gorčično omako segrejemo in prelijemo čez zelenjavo. K mesu pa se odlično prileže sezamova omaka.

Priporočamo