Matjaž Markič: S plavalno šolo med nove izzive

Matjaž Markič: S plavalno šolo med nove izzive (foto: Helena Kermelj, Story press) Helena Kermelj, Story press
Vir: Story
29. 3. 2015

Odličen slovenski plavalec, Koprčan Matjaž Markič, ki je lani že drugič postal očka in si s svojo lepo ženo Tino ustvaril sanjsko družinico s sinčkom Timom in hčerkico Avo, je v leto vstopil poln novih načrtov. Ustanovil je plavalno šolo ter ob tem presenetil s celostno podobo projekta, ki je zajemal tudi oblikovalske sposobnosti plavalca, saj je ob tem izdal linijo kopalk za plavalce šole.

Story: Strast do plavanje je ob družini vaša največja ljubezen. Kako se spominjate začetkov?

Res je. V plavanju sem vedno užival in tudi po 25 letih grem še vedno zelo rad na trening, ker se enostavno zelo dobro počutim v vodi. Tako da bi lahko rekli, da je plavanje, ob družini, res moja največja ljubezen. Prve zaveslaje imam v zelo dobrem spominu, k temu, da sem vzljubil plavanje, pa sta prispevala predvsem druženje in zabava z vrstniki v vodi.

Story: Veliko ste naredili na plavalnem področju, saj ste osvojili številna priznanja ter državne oz. evropske naslove najboljšega …

Z uspehi in priznanji je bilo poplačano vse, kar sem vložil v vseh teh letih. Predvsem z osvojitvijo naslova evropskega prvaka, ker je bil ta moja otroška želja in moje sanje. Pri devetih letih sem vsem v klubu optimistično razlagal, da bom nekoč evropski in svetovni prvak. To so si vsi zapomnili, zato je bil ta uspeh zame tudi zelo čustven in velika potrditev.

Story: Slovite kot eden od najboljših plavalcev prsnega sloga na svetu.

Že od nekdaj je bila prsna tehnika moja najboljša. Poleg te sem dajal poudarek še kravl tehniki, s katero sem nastopal tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih. Vse velike uspehe pa sem dosegel v prsnem slogu. V veliko veselje in zadoščenje mi je bilo, da sem se zapisal v zgodovino prsnega sloga, ko sem popravil sedem let star evropski rekord, ki ga je imel moj plavalni vzornik, ki je bil dolga leta nepremagljiv. Ta ukrajinski plavalec je bil ikona prsne tehnike.

Story: Katera zmaga v vaši karieri po vašem mnenju največ šteje ter kakšni so občutki, ko stojite z odličnim rezultatom na najvišji stopnički?

Vsak uspeh ima svojo težo. Poleg izpolnitve otroških sanj z osvojitvijo naslova evropskega prvaka in drugih medalj na evropskem prvenstvu mi veliko pomeni tudi uspeh na olimpijskih igrah v Pekingu. Občutki na zmagovalnem odru so vsakič drugačni, včasih bolj čustveni, drugič so že usmerjeni v nove podvige in cilje. Predvsem se takrat spomniš, koliko truda je bilo vloženega in koliko ljudem se moram ob tej priložnosti zahvaliti, ker so mi v tem času pomagali in stali ob strani, da sem dosegel takšen uspeh.

Story: Slovite kot organiziran mož, ki ima natančno odmerjen čas za športne aktivnosti z zahtevnimi treningi, tako v bazenu kot telovadnici. Medtem ko vi pridno trenirate, žena Tina najverjetneje kuha za vas in otroka? S čim vas razvaja?

Plavanje ti zagotovo da disciplino, ker moraš že v mladosti usklajevati veliko količino treningov in šolo. Hitro postaneš organiziran. (smeh) Tini gre velika zahvala za vse moje uspehe, brez njene podpore na vseh področjih jih ne bi nikoli dosegel. Eden od teh je tudi zdrava, doma pripravljena hrana. Zelo veliko časa porabiva za iskanje ekoloških živil, saj je kvaliteta najpomembnejša. Večinoma uživamo le hrano s slovenskih ekoloških kmetij, katerih ponudba je čedalje bolj raznovrstna. Tina je mojstrica priprave različnih jedi. Težko izpostavim samo eno, če pa se moj dan začne s sadno-skutnim smoothiejem s prosom in dodatkom lanenega olja, nadaljuje z ajdovo kašo, piščancem in skledo zelenjave ter konča s solato iz regrata, radiča in krompirja ter pečenimi jajčki, kar je zame že pravi gurmanski presežek. (smeh)

Story: Kolikokrat na teden trenirate in koliko časa ob tem posvečate pozornost še drugim zadevam?

Večino kariere sem tedensko opravil deset plavalnih treningov, štiri treninge v fitnesu ter še štiri različne kondicijske treninge, ki so se spreminjali. Kot zanimivost lahko povem, da je bil eden od načinov treniranja tudi balet z baletnim mojstrom. (smeh) Takrat smo zelo dobro spoznali svoje telo in veliko napredovali v gibljivosti ter v koordinaciji telesa. Pridobili smo lahkotnost gibov v vodi, kar je pri plavanju zelo pomembno.

Story: Ste s plavanjem ‘okužili’ tudi katerega člana družine?

Zagotovo smo plavalna družina. (smeh) Petletni Tim zelo, zelo uživa v vodi in je poleti tudi trikrat na dan v domačem bazenu. Rekreativno se s plavanjem ukvarjata žena in oče, občasno tudi brat, ki kombinira treninge s košarkarskimi. Polletna Ava pa za zdaj samo čofota v banjici. (smeh) Stoy: Tudi nastop na olimpijskih igrah v Pekingu je nepozaben. Kakšni so spomini, če se ozrete skoraj sedem pravljičnih let nazaj? Olimpijske igre so zgodba zase. Tam je poleg tekmovanja vse ostalo zelo posebno doživetje. Ne zgodi se namreč vsak dan, da v jedilnici v olimpijski vasi zajtrkuješ zraven tenisača Rafaela Nadala, srečaš na vhodu na bazen celotno ameriško reprezentanco v košarki oz. najboljše NBA-igralce, si na avtobusu z Lionelom Messijem in se dan po popravljenem svetovnem rekordu v teku na 100 m slikaš objet z najhitrejšim človekom na svetu.

Story: V Kopru ste pred dnevi ustanovili svojo plavalno šolo z imenom Go Swim. Nam razkrijete kaj več o tej poslovni zgodbi, v katero trenutno vlagate veliko energije?

Za ustanovitev plavalne šole sem se odločil, ker sem si vedno želel povečati priljubljenost plavanja na Primorskem. To je odličen šport tudi za rekreacijo, vendar pri nas ljudje tega nimajo v zavesti. Drugje po Sloveniji in po svetu je zelo priljubljen šport med rekreativci. S plavalno šolo želim promovirati plavanje ter, kar je ključno, izboljšati plavalne sposobnosti širše populacije s programi in konceptom plavalne šole Go Swim. In to čeprav regiji primanjkuje plavalne infrastrukture. Dolgoročno je moj namen tudi lobirati pri odgovornih za investicije v lokalnih okoljih, da bi se več vlagalo v izgradnjo in izboljšanje plavalne infrastrukture v vseh primorskih občinah. Le tako bo v prihodnje še kakšen Primorec evropski prvak v plavanju. (smeh)

Story: Boste v plavalni šoli delovali kot učitelj mladih plavalcev? Ali boste imeli strokovno pomoč tudi drugega osebja oziroma plavalnih prijateljev, prijateljic?

V šoli bom vseskozi prisoten, ker si želim, da plavalci in plavalke usvojijo čim več znanja, ki sem ga dobil v vseh letih vrhunskega plavanja, prav tako si želim doseči vse, kar sem si zadal oz. zamislil v programu. Ob treningih in tekmah, ki mi še vedno vzamejo veliko časa in energije, bom tudi izobraževal učitelje plavanja, ki mi bodo pri učenju pomagali. Tako bom poleg dobrih plavalcev vzgajal tudi strokovni trenerski kader.

Story: Nedvomno ste prava športna družina, saj se tudi žena Tina posveča športu. Kako pa sodelujeta poslovno?

Res smo športna družina. Tina je ravno tako kot jaz športna navdušenka in je vsak dan aktivna. Zdaj sicer malce manj, ker ima veliko dela z otrokoma. Vodila pa je skupinsko vadbo za ženske in pravi, da jo bo v prihodnje tudi; gotovo jo bova povezala s plavalno šolo. Za napredek v plavanju je namreč zelo pomemben tudi trening v telovadnici, tako da imava v načrtu, da bi ponudbo plavalne šole Go Swim dopolnili z vadbo v telovadnici, ki bo celostna in usmerjena v izboljšanje vseh gibalnih sposobnosti, ki so pri plavanju najpomembnejše.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story12/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 12/2015

Story 12/2015, od 20. 03. 2015

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri