Matjaž Sluga o uspehih jadralnih padalcev

Matjaž Sluga o uspehih jadralnih padalcev (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Nova
16. 10. 2017

Slovenski jadralni padalci so se s svetovnega prvenstva v natančnem pristajanju v albanski Vlori vrnili z odličjem, za kar je poskrbel Matjaž Sluga, ki je zasedel drugo mesto. Matjaž nadaljuje s svojimi uspehi, saj je že lani v indonezijskem Puncaku osvojil srebro.

"Pred letošnjim svetovnim prvenstvom sem že petkrat tekmoval na albanskem prvenstvu Albania Open in do letošnjega leta je bila moja najslabša uvrstitev četrto mesto, dvakrat pa sem stal na najvišji stopnički. To je bila odlična popotnica za letošnje prvenstvo," nam je zaupal Matjaž.

Slovenska ekipa se je precej dobro izkazala. Med 147 tekmovalci iz 28 držav so zasedli skupno šesto mesto, domov prinesli srebrno odličje, padel pa je tudi svetovni rekord.

"Najboljši jadralni padalci v natančnem pristajanju prihajajo iz Kitajske, saj so na tem prvenstvu med prvimi desetimi mesti imeli štiri predstavnike. V Evropi pa so v zadnjih treh letih ekipno najmočnejši Srbi. Svetovni rekord v zaporednih 0 centimetrih v prvih štirih serijah, ki ga je postavil moj klubski kolega Anton Svoljšak, pa je bil razlog za moje odlične lete v nadaljevanju tekmovanja. S Tonetom že sedem let odlično sodelujeva na treningih in tekmovanjih. Tako sva v zadnjih sedmih letih domov z velikih tekmovanj na evropskih in svetovnih prvenstvih prinesla že osem posamičnih medalj. Sam sem bil prvi lastnik svetovnega rekorda v zaporednih letih pod 5 centimetrov – v osmih letih. Trenutno ga ima George Cotet iz Romunije z 11 leti. Ta rekord sem v lanski sezoni žal neuspešno poskusil popraviti. Trenutno imam deset takšnih letov. Na naslednjem tekmovanju na madžarskem državnem prvenstvu bom to poskušal izboljšati."

Prihodnje leto je evropsko prvenstvo v domačem Kobaridu, kar je še dodaten izziv za ubranitev naslova evropskega prvaka. "Vsekakor bomo imeli prednost domačega terena in tam bomo začeli trenirati že to jesen," nam še zaupa Matjaž.

Mihaela M. Kocbek