Matjaž Smodiš prvič v vlogi strokovnega komentatorja

Vir: Lea
5. 9. 2013

Matjaž Smodiš zagotovo velja za enega izmed največjih slovenskih košarkarjev, ne le po višini, zato je marsikateri navijač s cmokom v grlu sprejel zaključek njegove kariere, ko je maja še zadnjič zaigral za novomeško Krko, kjer je prav pred 20 leti začel svojo športno pot.

Čeprav 205 centimetrov visok krilni center, ki se je po 12 letih igranja v tujini zadnjo sezono vrnil v svoj matični klub iz Novega mesta, že nekaj mesecev uživa v športnem pokoju, pa to ne pomeni, da je pozabil na košarko. Ta je bila in bo tudi v prihodnje njegova velika ljubezen, zato si želi na svoji nadaljnji poti kot svetovalec v klubu pomagati mlajšim generacijam, ki jim zagotovo lahko ponudi ogromno nasvetov in bogatih izkušenj.

Leta 2000 se je prvič podal pod tuje koše, takrat v italijanski klub Virtus Bologna, kjer si je že v naslednji sezoni s soigralci priigral naslov državnega in tudi evropskega prvaka. Največji mejnik pa je postavil kot član ruskega prvoligaša CSKA Moskva, kamor se je preselil leta 2005 in z njim kar dvakrat osvojil evroligo.

Ob strani mu je stala družina

Čeprav o svoji družini ne govori pogosto, pa nam z veseljem zaupa, da so mu kljub številnim poškodbam, ki so ga pestile skozi celotno kariero, bili v veliko motivacijo prav njegovi trije sinovi in žena Andreja. 13-letni Kristjan in njegov tri leta mlajši brat Luka tako že uspešno stopata po očetovih stopinjah, najmlajši sin Maks pa za zdaj poleg košarke svojo pozornost posveča tudi drugim športom in predvsem igri.

Matjaž, ki je vedno veljal za velikega borca in po naravi tudi vraževernega, saj je na tekmah vedno nosil iste igralne nogavice, pa se tokrat prvič preizkuša v vlogi strokovnega komentatorja.

Namesto na parketu bo slovensko reprezentanco spremljal prek televizijskih zaslonov, pri strokovnih komentarjih pa bo v studiu po tekmi priskočil na pomoč voditelju Anžetu Bašlju, s katerim bosta poleg komentatorskega dvojca, Gregorja Peternela in Zmaga Sagadina, poskrbela, da bodo gledalci Šport TV obveščeni o vseh podrobnostih EuroBasketa.

Matjaž nam je zaupal, da nekaj treme pred prvim nastopom sicer ima, vseeno pa bo gledalcem doma s svojimi izkušnjami in znanjem poskušal čim bolj približati dogajanje na parketu.

Kruha in iger

Čeprav se bo septembra vse vrtelo okoli EuroBasketa in dogajanja pod koši, pa bodo na Šport TV poskrbeli tudi za vaše brbončice. Gregor Žvab in Rok Grilec bosta v družbi profesionalnih kuharjev predstavila kuhinje osmih držav udeleženk prvenstva. Spoznali boste grško, turško, francosko, hrvaško, italijansko, srbsko, makedonsko in seveda slovensko kuhinjo, ob tem pa bo seveda pogovor tekel tudi o košarki.

Glavno vlogo bo imel kuhar, voditelja, ki sta sicer, kot pravita, dobra amaterska kuharja, pa bosta poskrbela, da bodo krožniki pomazani s kruhom.