Matoz prepričan, da bo tožba proti RTV uspela

Vir: Nova
20. 1. 2014

Konec preteklega leta je Natalija Verboten s svojim soprogom Dejanom Bojičem zoper RTV Slovenija vložila tožbo zaradi kršitve avtorskih pravic. Pada pa tudi gledanost oddaje, ki naj bi jo poskušali dvigniti z novo voditeljico.

Spomnimo, da sta zakonca Bojič-Verboten prek odvetnika Francija Matoza in njegove odvetniške pisarne Matoz proti RTV Slovenija vložila tožbo, vredno več sto tisoč evrov. Gledanost oddaje Slovenski pozdrav pa je iz tedna v teden slabša. Oddaja Slovenski pozdrav nekako ni našla pravega ritma, saj njena gledanost strmo upada. Povprečna gledanost vseh oddaj se giblje nekje med 5 in 6 odstotki, kar je v primerjavi z oddajo Pri Jožovcu z Natalijo, ki jo je pred leti vodila Natalija, malo.

Nekako se opravičila iščejo tudi v predvajanju nadaljevanke domače produkcije, ki je pred samo oddajo Slovenski pozdrav, čeprav tudi to ne bi smel biti razlog, saj se je pred Natalijino oddajo pred leti prav tako predvajala nadaljevanka domače produkcije. Takrat je na primer oddaja v povprečju v drugi sezoni dosegala okoli 15-odstotno gledanost, oddaja Na zdravje, ki jo je nasledila, pa povprečno 10-odstotno gledanost. Silvestrska oddaja z Natalijo Pri Jožovcu bi naj bila leta 2007 najbolj gledana silvestrska oddaja, ki bi naj dosegla kar 22-odstotno gledanost.

Ruši se

Brez podaljšanja pogodbe pa je pri oddaji Slovenski pozdrav ostal tudi Smilijan Greif, ki je ob Blažu Švabu sodeloval pri nastajanju scenarijev. Sicer še vedno ni odgovorov, ali so to še zametki idej Natalije Verboten, na katerih se je oddaja zasnovala, ali ne. O tem bo namreč moralo odločati sodišče. Kakor koli. Prvi sklop predvajanj se je zaključil s festivalom Slovenske polke in valčka, na katerem se je predstavilo 12 ansamblov. Nadaljevanje je predvideno na začetku februarja, ko bi se naj vsebinsko prenovljena oddaja znova predstavila občinstvu. Po hodnikih RTV-ja pa se govori tudi, da naj bi se oddaja selila iz Avsenikove gostilne, kam, pa še ni znano. Prav tako se tukaj poraja vprašanje, ali se morda vsebina oddaje spreminja zaradi tožbe, ki sta jo vložila zakonca Bojič-Verboten.

Matoz

Tožba bo uspešna

Glede postopka smo povprašali tudi odvetnika Francija Matoza, ki je prepričan, da bosta zakonca Verboten-Bojič s tožbo tudi uspela. "S tožbenim zahtevkom nam bo uspelo. Po našem mnenju gre za grobo kršitev avtorskih pravic tožnikov, in to javnega zavoda, ki ga financiramo vsi," je še prepričan Franci Matoz.

Blaž Švab

Skromni z odgovori

Bolj skromni z odgovori na naša vprašanja pa so bili tudi preostali vpleteni. Obrnili smo se na Blaža Švaba, pa ni podal nobenega odgovora in nas le napotil na službo za stike z javnostjo na RTV Slovenija. Vse, kar smo izvedeli, je sledeče: "Dokler postopek ne bo pravnomočno zaključen, zadeve ne moremo komentirati," so sporočili. "Nova sezona oddaje Slovenski pozdrav se bo predvidoma začela februarja. O podrobnostih vas bomo pravočasno seznanili v sporočilu za javnost."

Priporočamo