Melania Trump: Od preprostega dekleta do prve dame ZDA

Melania Trump: Od preprostega dekleta do prve dame ZDA (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
27. 11. 2016

Melanijina življenjska zgodba se bere kot kakšen scenarij za film, saj je res neverjetna. Dekle s slovenskega podeželja je po spletu naključij na ljubljanskih ulicah odkril znan slovenski modni fotograf Stane Jerko, zmaga na lepotnem tekmovanju pa ji je odprla vrata ne le v svet mode, temveč tudi v svet, kamor si je vedno želela.

Le nekaj let kasneje je v New Yorku spoznala bogatega poslovneža Donalda Trumpa, s katerim sta se poročila in si ustvarila družino. In ko smo si mislili, da je že to zgodba za filmska platna, je Melania postala še prva dama ZDA, saj je njen mož nedavno zmagal na ameriških predsedniških volitvah. Ker je Melania prva Slovenka, o kateri te dni govori ves svet, je prav, da jo pobližje spoznate tudi vi.

Moda jo je privlačila že kot deklico

Šestinštiridesetletna Melania Trump je bila rojena 26. aprila 1970 v Novem mestu očetu Viktorju in mami Amaliji. Otroštvo je preživela v Sevnici, kjer je družina sprva živela v večstanovanjskem bloku, v osemdesetih pa so se preselili v družinsko hišo na obrobju mesta. Melania, ki je bila tiha, zadržana in pridna deklica, je zelo rada brala, uživala pa je tudi v vsem, kar je bilo povezano z umetnostjo. Kot otrok je sanjala, da bo nekoč modna oblikovalka, saj jo je moda vedno privlačila. Ne nazadnje je bila v modnem svetu tudi njena mama, ki je delala v podjetju Jutranjka, ki je proizvajalo otroška oblačila. Tudi zato je mala Melania že pri petih letih prvič stala na modni pisti. Svoje sanje o tem, da bo oblikovalka, je začela uresničevati po tem, ko je končala osnovno šolo in se vpisala na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Tako se je tudi preselila v glavno mesto in tam živela s starejšo sestro Ines. Po zaključeni srednji šoli se je vpisala na Fakulteto za arhitekturo, a študija ni nikoli dokončala, saj se je posvetila manekenstvu, s katerim se je začela resneje ukvarjati kot najstnica. Pri sedemnajstih jo je namreč na ulici zagledal znan modni fotograf Stane Jerko, ki jo je spodbudil k temu, da pride k njemu na fotografiranje. In ni minilo dolgo, ko je Melanio že potegnilo v svet mode. Leta 1992 pri dvaindvajsetih letih je tudi zmagala na lepotnem izboru Look of the Year ali Obraz leta, ki ga je prirejala revija Jana. Po tem jo je pot popeljala v Milano, Pariz in ne nazadnje v New York, kjer danes tudi živi. Da ji je uspelo kot manekenki doseči zelo veliko, je vzrok predvsem to, da je vedno vedela, kaj si želi in česa ne. Zato je bila tudi zelo disciplinirana in je raje, kot da bi se zabavala, pridno delala. Tako se lahko pohvali, da je ena redkih slovenskih manekenk, ki jim je v modnem svetu uspel veliki met, saj je delala s številnimi znanimi fotografi, kot sta Patrick Demarchelier in Helmut Newton. Kot model se je pojavila na naslovnicah številnih znanih revij, kot so Vogue Bulgaria, GQ, New York Magazine, Vanity Fair Italia, Allure, Harper's Bazaar Bolgarija ter InStyle Weddings.

Z Donaldom sta usklajen par

Melania je Donaldova tretja, in kot kaže, tudi zadnja žena, saj se par odlično razume in dopolnjuje. Mnogi pravijo, da je Melania tudi edina, ki jo novi ameriški predsednik posluša in njena mnenja tudi upošteva. Par je skupaj že okoli osemnajst let, poročena pa sta skoraj deset let. Spoznala sta se leta 1998 v New Yorku na zabavi v sklopu Fashion Weeka, ko je poslovnež Melanio zaprosil za njeno telefonsko številko. A ker je bil na zabavi z drugo žensko, mu lepa manekenka svoje telefonske številke sprva ni želela dati, a ga je prosila za njegovo. Seveda ji je Donald ustregel in ji dal ne eno, temveč kar vse svoje številke. Le teden dni kasneje ga je Melania tudi zares poklicala in tako sta se začela sestajati. Čeprav je manekenka po nekaj mesecih zveze njuno razmerje razdrla, se je par že po nekaj mesecih pobotal. Tako sta se 22. januarja leta 2005 tudi poročila na razkošni poroki na Donaldovem posestvu Mar-a-Largo na Floridi, kjer ni manjkalo slavnih gostov, kot so voditeljica Katie Couric, model in manekenka Heidi Klum in voditeljica Barbara Walters. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je bila nevesta videti preprosto čudovito. Očarala je tako s svojo lepoto kot tudi z obleko, ki jo je posebej zanjo ustvaril modni oblikovalec John Galliana iz modne hiše Dior. Le leto dni kasneje sta zakonca Trump postala starša malemu Barronu Williamu, ki je bil za Melanio prvi, za Donalda pa peti otrok.

Od manekenke do poslovne ženske

Melania je po poroki z Donaldom manekenstvo postavila na stranski tir in se posvetila drugim poslovnim projektom, ki so ji v veselje. Zelo pogosto sodeluje z različnimi dobrodelnimi organizacijami, ima svojo linijo krem za obraz Melania Caviar Complexe C6 in tudi linijo nakita Melania Timepieces & Fashion Jewelery. A Melania še vedno največ časa posveča svojemu sinu Barronu, ki ga vsak dan odpelje v šolo in gre popoldne tudi iskat. Tudi zato v predsedniški kampanji ni bila toliko prisotna, saj je menila, da mora biti ob otroku, saj ta potrebuje stabilnost. Melania Barronu pogosto pomaga pri domačih nalogah, hodi na njegove baseball tekme in mu sploh posveča vso pozornost, ki jo otrok potrebuje. Poskrbela je tudi za to, da mali Barron govori tekoče slovensko. Pri vzgoji, in predvidevamo, da včasih tudi pri varstvu, sta ji v pomoč njena starša, Viktor in Amalija, ki imata v Trump Towerju svoje nadstropje, kjer preživita veliko časa.

Kaj bo počela Melania kot prva dama?

Takoj po izvolitvi Donalda Trumpa so se začela ugibanja, kaj bo kot prva dama v Beli hiši počela Melania. Znano je, da je bila večina prvih dam pred njo zelo aktivnih, sploh Michelle Obama, ki jo bo Melania nasledila. A sama se verjetno ne bo toliko posvečala politiki in političnim iniciativam, čeprav je v enem svojih govorov v sklopu Donaldove predsedniške kampanje izjavila, da se bo, če bo postala prva dama, zavzemala za zmanjšanje kibernetskega nasilja na družbenih omrežjih. Kot menijo pri The Guardian, Melania ne bo pretirano v ospredju ter bo tako kot do sedaj bolj skrbela za družino in moža. Ne nazadnje je leta 1999, ko je Donald prvič poskusil kandidirati za predsednika, na vprašanje New York Timesa, kaj bi počela kot prva dama, če bi njen partner res postal predsednik, izjavila, da bi bila zelo "tradicionalna prva dama, taka, kot sta bili Betty Ford in Jackie Kennedy". Kaj bo res in kaj ne, bomo verjetno videli prav kmalu.

Tina Ambrožič

Priporočamo