Melanija Šober smučk še ni postavila v kot!

Melanija Šober smučk še ni postavila v kot! (foto: Klemen Razinger) Klemen Razinger
Vir: Story
27. 2. 2019

Melanija Šober je zagotovo ena od tistih uspešnih žensk, ki postavljajo mejnike. 

Nekdanja mladinska svetovna prvakinja v telemarku je danes ena izmed najmlajših produktnih vodij v smučarski industriji in kot strastna smučarka živi svoje sanje z ustvarjanjem novih smuči.

Story: Ste nekdanja mladinska svetovna prvakinja v telemarku in ena izmed najmlajših produktnih vodij v smučarski industriji. Koliko vam pomeni to, da lahko človek dela res tisto, kar ga veseli?

Z veseljem povem, da delam to, v kar verjamem. Težko razmejim, kdaj nisem v službi, ker je smučanje del mojega življenja, in prav to daje vsemu še poseben čar. Ker delam na področju, ki mi je blizu, se delu popolnoma predam. Kreativnost je težko umetno spodbuditi in dobre ideje se - vsaj pri meni - pogosto rodijo šele takrat, ko dam službo malo na stran. Takrat se nekaj sproži in nastanejo tiste 'kreativne' rešitve. 

Story: Uspeh ste želi že na snegu, zdaj nove uspehe spremljate z našimi alpskimi smučarji. Kaj vam pomeni, da je vaša ljubezen do smuči še vedno vpeta v področje smučanja?

Ko sem bila še študentka, je bila misel na to nekaj nepredstavljivega. Čeprav sem ogromno energije namenila smučanju, sem se nekako 'prepričala', da resni poslovni svet ne omogoča, da bi delala, kar me res veseli, in nadaljevala v zimski industriji. Da delam še naprej s smučmi, je dokaz, da je vse mogoče, če si le jasno postaviš cilje. Danes sem ponosna, da mi je zaupana tako velika vloga, ki jo imam. Diktiranje razvoja produktov za največjo divizijo v Elanu je neverjeten izziv in vsaka nagrada, ki jo dobimo (Elan je lani prejel več kot 50 nagrad tako za oblikovalske dosežke kot vozne lastnosti produktov, op. a.), in seveda doseganje tržnih ciljev sta potrditev, saj samo nagrade niso dovolj za uspešno poslovanje, ampak je treba izdelek tudi prodati.

Story: Po smučarski karieri ste se pridružili Elanovi ekipi, kjer ste sodelovali pri ustvarjanju smuči. Danes ste vodja produktnega oddelka. Kakšne so vaše naloge in kako se kot ženska znajdete v svoji vlogi?

Opravljam delo, ki je v športni industriji večinoma prepuščeno moškim kolegom, verjamem pa, da imam kot ženska celo prednost pri občutku za detajle, dizajn in trende ter pri organiziranosti in sistematičnosti, ki je zelo potrebna, da se vsako leto uskladi kolekcija več kot 600 različnih modelov. Pri mojem delu je pomembno, da znam skrbno izbrati trenutek, kdaj je pravi čas za nov izdelek in kdaj koga vključiti v razvojnem ciklu. Bistvo moje vloge je, da nov izdelek ne ostane le pri ideji, ampak da ga skrbno spremljamo od ideje v fazo razvoja, prototipiranja, grafičnih rešitev, produktnega marketinga do police v trgovini. Imam zelo povezovalno vlogo, saj sodelujem z vsemi poslovnimi funkcijami, še najbolj intenzivno z oddelkom razvoja, ki je bil in bo tudi v prihodnje eden od stebrov Elana.

Story: Človek bi rekel, da je ustvarjanje smuči nekako bolj 'moška domena'. (smeh)

Elan je znan po premikanju mejnikov z inovacijami v smučarski industriji. Morda je to le še en mejnik, ki ga je postavil Elan.

Story: Ali mislite, da uspehi slovenskih smučarjev pripomorejo k prodajni vrednosti blagovne znamke?

V osemdesetih so bili smučarski uspehi nedvomno glavni motor marketinga in tudi razlog za rast globalne prepoznavnosti Elana. Zastavonoša je bil seveda Ingemar Stenmark, vsekakor pa so tudi izjemni uspehi slovenskih smučark in smučarjev pomembno prispevali k dvigu prepoznavnosti. S segmentiranjem trga in z vedno bolj različnimi potrošniki pa se v zadnjih letih spreminjajo tudi trženjski pristopi. Športna sponzorstva so sicer v nekaterih državah še vedno pomemben element trženja, ni pa to več edina promocijska aktivnost.

Zato smo tudi v Elanu prevetrili strategijo znamke, ki jo je v preteklosti definiralo alpsko tekmovalno smučanje. V tekmovalnem smučanju ostajamo predvsem s krepitvijo prisotnosti v smučarskem krosu kot mlajši, atraktivni disciplini. Odločili smo se, da dosežemo vodilni položaj v tej panogi, saj so zmage na najvišjih nivojih tekmovanj potrditev blagovne znamke, da dela dobro in posledično krepi svoj položaj v panogi.Story: Ste ženska v izredno raznovrstnem in pisanem poslovnem svetu. Kako se vam uspe tukaj pozicionirati in predstaviti kot strokovnjakinja?

Izhajam iz smučarske družine in imam smučarsko preteklost (mladinska svetovna prvakinja v telemarku, op. p.), in to mi ne samo pomaga pri delu, ampak je za delo, ki ga opravljam, verjetno kar nujni pogoj. Drži, da je delo, ki ga opravljam, v industriji večinoma prepuščeno moškim kolegom, verjamem pa, kot že omenjeno, da imam kot ženska celo prednost pri občutku za detajle, dizajn in trende. Pri organiziranosti in sistematičnosti, ki je zelo potrebna, da se vsako leto uskladi kolekcija več kot 600 različnih modelov. Vsekakor pa je to lažje početi ob odličnem timu, kjer bi izpostavila službo razvoja, ki ima v Elanu dolgoletno tradicijo in s katero tudi največ sodelujemo.

Story: Kaj najbolj zaznamuje Elan kot blagovno znamko, da se ta lahko postavi ob bok tujim zgodbam iz sveta smučanja?

V tovarni v Begunjah na Gorenjskem že več kot 70 let nastajajo Elanove smuči. Izdelujemo jih s strastjo in ljubeznijo. Unikatnost begunjske tovarne je prav ta, da so izdelki še vedno izdelani ročno, na eni lokaciji, kjer se je smučanje začelo in je še danes doma. Očitno smo našli tisto, kar znamo najbolje, in se na to tudi osredotočamo.

Zato smo med najboljšimi na svetu in zato številne inovacije, nekatere od njih so tudi povsem spremenile smučanje, nosijo Elanov podpis. Kot globalna blagovna znamka verjamemo, da se v vsakem izmed nas skriva izjemen smučar, ki lahko na snegu doživi čudovito smučarsko izkušnjo.

Zato razvijamo smuči za vse nivoje znanja, ne gleda na spol, starost ali predanost smučanju. Smučanje je čarobna kombinacija snega, sonca ter gora in našim uporabnikom želimo z inovativnimi izdelki omogočiti, da doživijo svoj najlepši dan na snegu. Tudi naš novi slogan, Always Good Times, naslavlja smučanje kot dejavnost, pri kateri kakovostno preživljamo prosti čas s prijatelji ali družino in se imamo pri tem dobro.

Story: Menite, da vam to, da ste iz Slovenije, pomaga pri razvoju in nastopu na tujih trgih ali ju otežuje?

Iskreno povedano se s tem vprašanjem niti ne obremenjujemo. Svojih korenin ne moreš izbirati, lahko pa poiščeš, kaj je pri njih najboljše, in to poudariš. Elan prihaja iz avtentičnega alpskega okolja, kjer ima smučanje večstoletno tradicijo, in na teh elementih gradimo svojo zgodbo o “predanem specialistu za alpske smuči, ki svoje smuči v celoti izdeluje v Alpah”. Morda pa je ravno to, da prihajamo iz manj prepoznane države kot večina konkurentov, prispevalo k temu, da bolj migamo, smo bolj aktivni in posledično na trg lansiramo tudi več novih, inovativnih izdelkov. Slovenska podjetja niso največja, so pa med najboljšimi na svetu - v angleščini bi se temu reklo “Not Bigness, but Greatness” in prav tega se zaveda globalna javnost.

Story: Katera smučka je bila v vseh vaših letih najbolj prodajana in zakaj menite, da je bilo tako?

To je zagotovo model Amphibio. Na videz preprosta ideja, ki je pod kožo bistveno bolj kompleksna: s tehnologijo Amphibio smuči niso več simetrične, temveč so postale asimetrične. Torej leva in desna. Zakaj? Revolucionarna zasnova smuči združuje dva različna profila, ki po eni strani zagotavljata natančnost, stabilnost in odličen oprijem robnikov, po drugi pa poskrbi za enostavne zavoje in sproščeno ter brezskrbno smučanje. Zdaj že sedmo generacijo smuči Amphibio zaznamujejo še večja okretnost, lažje vstopanje v zavoj in manj potrebne moči.

Smuči so že v trgovinah, tokrat na voljo v številnih različicah, ki se razlikujejo tako po zahtevnosti kot tudi po barvni paleti. Bi pa na tem mestu vsekakor izpostavila novo zložljivo smučko, ki je ravno prejela zlato priznanje GZS za inovativnost. Prodajne številke še niso visoke, ima pa nedvomno zelo zanimiv potencial in, kar je enako pomembno, utrjuje položaj Elana kot inovativnega proizvajalca smuči.

Besedilo: M. M. Kocbek // Fotografiji: Klemen Razinger

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story3/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 3/2019

Story 3/2019, od 31. 01. 2019

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri