Melodije morja in sonca še vedno živijo!

13. 7. 2018 | Vir: Lady
Deli
Melodije morja in sonca še vedno živijo! (foto: Primož Predalič, Igor Zaplatil, Helena Kermelj, Zen, osebni album)
Primož Predalič, Igor Zaplatil, Helena Kermelj, Zen, osebni album

Glasbeni festival Melodije morja in sonca s svojimi začetki sega v leto 1978. Po vzoru drugih obmorskih festivalov po takratni Jugoslaviji in v svetu so organizatorji želeli festivalsko vzdušje prirediti tudi na slovenski obali in za prizorišče so izbrali prav Portorož.

Festival Melodije morja in sonca se je kmalu izkazal za zelo uspešnega in kakovostnega in vse do današnjih dni je (p)ostal eden najpomembnejših nacionalnih festivalov zabavne glasbe. Na festivalu so gostovali odlični tuji glasbeniki, od italijanskih do predstavnikov iz bivših republik skupne države Jugoslavije (Ricchi e Poveri, Alba e Chiara, Severina ter Toše Proeski, ki se je slovenskemu občinstvu prvič predstavil prav na MMS).

1978: Majda Sepe - Ribič, ribič me je ujel

Prvi MMS bi si težko predstavljali brez dame Slovenske popevke Majde Sepe. Čeprav so se morali Majda ter avtorja Mojmir Sepe in Gregor Strniša zadovoljiti le s tretjo nagrado občinstva, je skladba Ribič, ribič me je ujel leta 1982 prejela posebno nagrado za najbolj priljubljeno pesem festivala, za kar bi jo lahko razglasili še danes.

Melodije morja in sonca še vedno živijo

1979: Oto Pestner - Tople julijske noči

Oto Pestner je eden redkih izvajalcev zlate dobe Slovenske popevke (Trideset let, Mati, bodiva prijatelja, Vrača se pomlad), ki je večje uspehe beležil tudi na MMS, poletni različici Popevke. Kot izvajalec je slavil dvakrat: 1979 s Toplimi julijskimi nočmi, leto pozneje pa v duetu z Majdo Petan z Melodijami sonca in morja. Le ugibamo lahko, kje je Elza Budau, avtorica besedila slednje skladbe, našla navdih za tak naslov.

1978: Moni Kovačič - Nasmeh poletnih dni

Prve ne pozabiš nikoli, in to zagotovo velja tudi za prvo zmagovalno popevko Melodij morja in sonca Nasmeh poletnih dni. Z njo si je v Piranu zmago pripela Moni Kovačič, mlada pevka ameriško-slovenskih korenin, in tako nadaljevala svoj naskok na jugoslovansko glasbeno sceno. Pred tem se je namreč že uspešno predstavila na Opatijskem festivalu 1978 z Brez ljubezni mi živeti ni. Moni danes živi v Združenih državah Amerike, Slovenijo pa redno obiskuje. Še več, po mnogih letih je lani znova nastopila na MMS.

1989: Helena Blagne in Nace Junkar - Vrniva se na najino obalo

Poznavalci Melodij morja in sonca obdobje 1989–1991 imenujejo Blagne-Junkarjeva era. Helena Blagne in operni pevec Nace Junkar, ki se je podal tudi v zabavnoglasbene vode, sta združila moči in glasova v skladbi Vrniva se na najino obalo, ki je bila v celoti delo že omenjenega Ota Pestnerja, v naslednjih dveh letih pa sta nato slavila še vsak zase, oba prepevajoč o mornarjih: najprej Nace s Slovenskim mornarjem, kar je bila tudi druga avtorska zmaga za Pestnerja, nato pa še Helena (ob spremljavi skupine Don Juan) z Mojim mornarčkom. Helena in Nace sta skupaj posnela še nekaj duetov: Čuvaj to ljubezen, Napitnica (La Traviata) in slovensko različico olimpijske pesmi Amigos para siempre (v slovenščini Prijatelja za vedno) iz leta 1992.

1987: Agropop - Živele Slovenke

Skupina Agropop, ki je bolj za šalo kot zares nastala leta 1984, njen idejni vodja pa je bil Aleš Klinar, avtor prenekatere slovenske uspešnice, tudi njihove najbolj znane Samo milijon nas je, je v svojih 16 letih delovanja na Melodijah morja in sonca sodelovala osemkrat. Kar nekajkrat so bili drugi (1987 – Živele Slovenke, 1992 – Vrni mi morje, moje dekle, 1996 – Zaplešimo po mizah), vedno pa so poskrbeli za dober in zanimiv nastop, za katerega so bili nagrajeni dvakrat (1987 in 1997 – Pojdi z nami). Omeniti moramo tudi, da je ime festivala dalo navdih za naslov njihovega prvega albuma Melodije polja in sonca (1984).

Melodije morja in sonca še vedno živijo

Bernarda Žarn: Čaka nas mega morsko slavje

Na voditeljskem odru letošnjih Melodij morja in sonca se bo Lorelli Flego pridružila simpatična televizijska voditeljica Bernarda Žarn. "Zelo se veselim povezovanja Melodij morja in sonca s prijateljico Lorello. Vsako leto sem festival z zanimanjem in navdušenjem spremljala in bila očarana nad sproščenostjo in dobro voljo občinstva in nastopajočih. Prav počaščena sem bila, ko me je Lorella povabila, da bi sodelovali. Z Lorello sva že dolga leta naklonjeni si zaveznici in prepričana sem, da bo to čutiti tudi na odru. In seveda, večje je spoštovanje, večja je tudi odgovornost, ki jo kot voditelj čutiš. Tudi te nama torej ne bo manjkalo ... Najine priprave so se začele že na novinarski konferenci, ko so bili predstavljeni izvajalci in je bil izžreban vrstni red nastopov. Zdaj poslušava pesmi nastopajočih, snujeva svoje besedilo, izbirava obleke in se imava že prav luštno. Skratka, mislim, da bo 14. julij za naju obe praznik, takšno pravo mega morsko slavje v Avditoriju Portorož," napoveduje Bernarda.

Pripravil: Alesh Maatko; Foto: Primož Predalič, Igor Zaplatil, Helena Kermelj, Zen, osebni album