Menopavza je še vedno tabu!

Menopavza je še vedno tabu! (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Lady
7. 12. 2018

Štiri ženske v 'fantastičnih' letih so na razprodaji damskega perila. Nič nimajo skupnega, razen čipkastega modrčka in izgube spomina, navalov vročice, nočnega potenja, ne dovolj seksa, preveč seksa in … saj veste!

No, za tiste, ki morda še ne vedo, govorimo seveda tudi o glasbeni komediji Menopavza, v kateri navdušujejo Urška Vučak Markež, Zvezdana Mlakar, Helena Blagne in Salome, ki je pred dnevi obrnila nov list življenja.

In medtem ko imamo na eni strani zabavni muzikal o dramatičnosti menopavze, ki se dogaja ob velikih hitih iz 70., 80. in 90. in ki ga obožujejo tudi moški, imamo na drugi strani menopavzo, ki je, kot pravi Zvezdana Mlakar, še vedno tabu, sploh ker je to za večino žensk obdobje velikih sprememb, tako telesnih kot duševnih.

“Ker je povezana z leti in danes biti 'star' pomeni, da lezeš v menopavzo, kar ni moderno. Včasih so ženske skrivale menopavzo, ker se o ženskih stvareh ni govorilo, saj to ni bilo družbeno sprejemljivo. Danes pa ne govorimo o tem, ker s tem priznamo, da se staramo. No, mene leta ne strašijo in verjamem, da so vsi naravni prehodi od pubertete do menopavze del življenja in življenjske radosti. Nihče se jim ne more izogniti. Zakaj jih torej ne bi zajemali z veliko žlico radosti in veselja. Moški in ženske, saj moški niso nobena izjema. Tudi njim se dogajajo spremembe in kaj potem? Menopavza (in andropavza) je veličasten čas, ko se po velikih življenjskih turbulencah spet lahko posvetiš sebi, poiščeš svoje radosti in veselja, si vzameš čas zase in za prijatelje. Življenje je veliko, ustvarilo nas je tako, da nas telo s svojimi spremembami celo prisili, da to naredimo. Sicer bi prav gotovo drveli skozi življenje še naprej. In ker je smeh pol zdravja, naša Menopavza širi smeh in ljubezen prek vseh meja,” nam je zaupala priznana igralka in televizijska voditeljica Zvezdana Mlakar.

Salome pa je ob tem dodala: “Da sem ženska, je moja izbira. Zelo dobro poznam simptome menopavze, zato tudi vem, o čem igram na odru. Ženske bi morale biti hvaležne za dar ženstvenosti in ne pozabiti, da so ženske. Velikokrat pozabljajo na to. Meni ni bilo dano, da bi bila biološka ženska, zato sem si morala to izboriti, ne nazadnje pa pretrpeti marsikatero grdo besedo in tudi bolečino. Sicer pa na zelo zabaven in komičen način igram vsakdanje probleme žensk, in to mi gre zelo dobro. Že zaradi tega, ker je Desa Muck, ki je prevedla in priredila istoimensko komedijo, vedela, kaj dela, in je prilagodila tekst tako meni kot tudi soigralkam. Mislim, da ji je zelo dobro uspelo, in zelo sem ji hvaležna.”

Desa Muck

Glede na to, da so se v tem času štiri vrhunske umetnice precej časa družile, nas je še zanimalo, kaj vse so se naučile druga od druge. “Glede na to, da smo si različne, smo se tudi dobro razumele. Občudujem vse tri, zame so kraljice, polne izkušenj, ki jih tudi meni ne manjka. Zato smo se druga od druge veliko naučile. Jaz sem bila motivatorka, spodbujala sem jih, ko smo imele težke dneve. A da ne bo pomote, tudi one so mene naučile marsikaj, predvsem pa sem spoznala sebe, česa vsega sem sposobna. Sicer pa, samo nebo je meja, človek pa se lahko nauči vsega, seveda če sta volja in želja,” je vse skupaj razložila Salome, ena in edina glasbena diva Helena Blagne pa je za konec še dodala: “To je rokenrol, vam povem! Zgodbe iz ženske toalete … 'don’t try this at home'.” (Ne poskušajte tega doma.)

Besedilo: Alesh Maatko

Priporočamo