Metka in Tina Ternjak: Vrtičkanje ni le žensko opravilo

Metka in Tina uživata ob ustvarjanju na domačem vrtu.
 (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
13. 2. 2016

Spomladi se na male zaslone vračata vrtnarki, ki sta nas v minulih dveh sezonah zabavno informirali o skritih trikih pristnega vrtičkanja. Kako se na novo sezono pripravljata Tina in Metka Ternjak Gomboc in kako sta preživeli čas stran od televizijskih kamer, je tokrat v intervjuju izvedela tudi revija Lea.

Kako ste preživeli premor med snemanji? Ste se odpravili na oddih?

M: Predah je bila namenjen najprej malo daljšim počitnicam na morju, imeli sva veliko delavnic, luč prodajnih polic sta zagledala dva najina izdelka – paketka za izdelavo domačega mazila.

T: Snemalna sezona je bila kar naporna in z ekipo smo bili zares pridni. Potem pa še drugi najini projekti ... Tako da sem si v novembru vzela malo prosto in odpotovala na Tajsko. Dobra hrana, tropsko podnebje, lepa narava in seveda sem nabirala vrtičkarske ideje.

Kaj pa lahko pričakujemo v novi sezoni vrtičkanja?

T: V novih 15 oddajah bomo govorili o zanimivih sadnih vrstah, imeli bova posebne goste in večerni piknik, spoznali bova nove kosmate prijatelje. Nekaj bo kuharskih navdihov in receptov pa kozmetičnih nasvetov za razvajanje in ustvarjalnih idej za vso družino. Preveč pa seveda ne smeva izdati.

M: Meniva, da se je treba učiti, dokler živimo. Tako da v vsaki oddaji najdete kakšno novo stvar, veščino in zanimiv nasvet. Gledalcem želiva dati čim več informacij in jih navdušiti, da poskusijo z vrtičkanjem. Pa seveda – čim manj kompliciranja.

Kdaj pa ste se lotili nove sezone? Kako potekajo priprave na ustvarjanje oddaje?

M: Na začetku z ekipo določimo teme oddaj, nato se lotimo scenarijev in jih skupaj pregledamo. Potem je tukaj precej vaj in trdega dela. Na terenu (našem vrtičku) pa pripraviva rastline. Oddaje smo začeli snemati lani v pozni pomladi in snemanje je poteklo vse leto, da smo lahko posneli rastline v različnih razvojnih fazah. Tako da bo zanimivo in poučno za naše gledalce.

T: Ko se oddaje posnamejo, pridejo na vrsto pridni fantje v montaži in počasi oddaja dobi podobo. Od snemanja pa do takrat, ko pride oddaja na male zaslone, je potrebno veliko časa in truda celotne ekipe.

Kako pa se je sploh začela ideja o vajini oddaji?

T: Nikoli nisva razmišljali o tem, da bi imeli svojo oddajo, dokler nisva na eni izmed najinih delavnic spoznali producenta. Imeli so zanimivo idejo o malo drugačni, urbani vrtnarski oddaji, nama pa je bil izziv zanimiv. In tako smo skupaj začeli ustvarjati oddajo. Življenje je pač polno presenečenj in priložnosti. Zdaj smo odlična ekipa, ki se fantastično dopolnjujemo.

Kako pa mislita, da je medijska prepoznavnost vplivala na vajini življenji?

M: Mislim, da ni vplivala. Morda naju kdo več prepozna in ustavi, pozdravi, vpraša za nasvet in prosi za semena.

Sta v Mariboru deležni kdaj kakšnih posebnih 'bonitet' na ta račun?

T: Do zdaj še nisva opazili, morda je kdo kdaj malce bolj prijazen, kot bi bil sicer, kaj več pa ne.

Se vama zdi, da domačemu vrtnarjenju posvečata manj pozornosti, odkar imata to oddajo, ali da ravno zaradi odkrivanja terena še več?

M: Ker vse snemamo na domačem in vrtu in njivi, vrtnarjenje doma nič ne trpi. Morda je česa še več, pa kakšen plevel manj, no, pa kakšna gredica bolj pohojena zaradi snemalne opreme. Pa kaj novega posadiva, testirava. Oddaja v naju prebuja še večjo kreativnost in radovednost.

Se vama kdaj pri vrtičkanju pridružijo tudi moški? Kakšno delo jima potem prepustite?

M: Imava pridno moško pomoč, ki se loti predvsem težjih opravil. Sicer pa radi pomagajo pri vseh opravilih.

Je za vaju vrtičkanje sprostitev? Včasih recimo pravijo, da je kvačkanje nova joga ...

M: Prav gotovo je vrtičkanje del sprostitve, zabave, učenja in ima velike koristi: poleg rekreacije na svežem zraku nam da tudi obilo pridelkov.

T: Vrtnarjenje se v tujini uporablja tudi kot terapija in meni zagotovo pomaga pri sprostitvi. Vseeno pa grem še vedno rada tudi na jogo.

Pa sicer – kako najraje preživljata prosti čas?

M: Rada načrtujem potovanja po Evropi, pravi balzam za polnjenje baterij so vikendi pri prijateljih v Strunjanu in malo daljši oddih na Pelješcu. Tam je velik del časa namenjen ribolovu, vlaganju, nabiranju sadežev narave, sprehodom in spoznavanju skritih kotičkov po bližnji in daljni okolici. Skratka, aktivno preživet dopust v družbi krasnih domačinov. Sicer pa uživam v branju, druženju, rada iščem in pripravljam nove teme za delavnice, rada ustvarjam in kuham. Pravzaprav imam srečo, da je velika večina dela moje delo in prosti čas hkrati.

T: Prosti čas rada izkoristim za druženje z ljudmi, ki so mi najdražji, in za vse druge stvari, ki jih rada počnem in me osrečujejo. Občasno pa se odpravim na kakšno daljše potovanje, ki mi služi za navdih.