Metka Ternjak Gomboc in Tina Ternjak: “Nikoli nisva razmišljali o tem, da bi imeli oddajo”

Vir: Lea
22. 3. 2017

Strastni vrtičkarji ste se brez dvoma razveselili nove sezone oddaje Vrtičkanje, ki se je na Pop TV vrnila prejšnji mesec. In ker se tudi na uredništvu že aktivno pripravljamo na novo sezono med vrtnimi gredami, smo pred mikrofon tokrat povabili Metko Ternjak Gomboc in Tino Ternjak ter z njima poklepetali o tem, kako sta preživeli kratek oddih od televizijskih kamer in kako so potekale priprave na novo sezono na malih zaslonih.

Kako ste preživeli premor med snemanji? Ste se odpravili na kakšen oddih?

M: Premor je bil namenjen najprej malo daljšim počitnicam na morju, imeli sva veliko delavnic, luč prodajnih polic sta zagledala dva najina izdelka – paketka za izdelavo domačega mazila.

T: Snemalna sezona je bila kar naporna in z ekipo smo bili zares pridni. Potem pa še drugi najini projekti, tako da sem si novembra vzela malo prosto in odpotovala na Tajsko. Dobra hrana, tropsko podnebje, lepa narava in seveda sem nabirala vrtičkarske ideje.

Kaj pa lahko pričakujemo v novi sezoni vrtičkanja? Sta v tem času usvojili nove tehnike, veščine, znanja?

T: V novih 15 oddajah bomo govorili o zanimivih sadnih vrstah, imeli bova posebne goste in večerni piknik, spoznali bova nove kosmate prijatelje. Nekaj bo kuharskih navdihov in receptov pa kozmetičnih nasvetov za razvajanje in ustvarjalnih idej za vso družino. Preveč pa seveda ne smeva izdati, boste kar sami videli kmalu na Pop TV.

M: Meniva, da se je treba učiti, dokler živimo. Tako da se v vsaki oddaji najde kakšna nova stvar, veščina in zanimiv nasvet. Gledalcem želiva dati čim več informacij in jih navdušiti, da poskusijo z vrtičkanjem. Pa da seveda čim manj komplicirajo.

Kdaj pa ste se lotili nove sezone? Kako potekajo priprave in snemanja?

M: Na začetku določiva teme oddaj in potem napiševa scenarije, ki jih pregledamo skupaj z ekipo. Na terenu (našem vrtičku) pripraviva rastline. Oddaje smo začeli snemati lani zgodaj poleti, snemanje je poteklo vse leto, da smo lahko posneli rastline v različnih razvojnih fazah. Tako da bo čim bolj zanimivo in poučno za naše gledalce.

T: Ko se oddaje posnamejo, pridejo na vrsto pridni fanti v montaži in počasi oddaja dobi podobo. In čeprav traja 'samo' 25 min, je od snemanja pa do takrat, ko pride na male zaslone, potrebno veliko časa in truda cele ekipe.

Kako pa se je sploh začela ideja o vajini oddaji? Sta sami naredili koncept in ga potem predstavili?

T: Nikoli nisva razmišljali o tem, da bi imeli svojo oddajo, dokler nisva na eni izmed najinih delavnic spoznali producenta. Imeli so zanimivo idejo o malo drugačni, urbani vrtnarski oddaji, nama pa je bil izziv zanimiv. In tako smo skupaj začeli ustvarjati oddajo. Življenje je pač polno presenečenj in priložnosti.

Menita, da je medijska prepoznavnost vplivala na vajina življenja?

M: Mislim, da ni vplivala. Morda naju kdo več prepozna in ustavi, pozdravi, vpraša za nasvet in prosi za semena.

Sta v Mariboru deležni kakšnih posebnih 'bonitet' na ta račun?

T: Do zdaj še nisva opazili (smeh), včasih je kdo kdaj malce bolj prijazen, kot bi bil sicer, kaj več pa ne.

Ali domačemu vrtnarjenju, odkar imata oddajo, posvečata manj pozornosti ali ravno zaradi odkrivanja terena še več?

M: Ker vse snemamo na domačem vrtu in njivi, vrtnarjenje doma nič ne trpi. (smeh) Morda je česa še več pa kakšen plevel manj, no, pa kakšna gredica bolj pohojena zaradi snemalne opreme. (smeh)

Kaj pa najraje skupaj počneta na vrtu?

M + T: Najraje kaj posejeva ali posadiva, užitek se je sprehoditi po vrtu in opazovati, kako rastline rastejo, pa seveda pobirati plodove. In potem za odmor klepet na gugalnici.

Se vama kdaj pri vrtičkanju pridružijo tudi moški? Kakšno delo jim prepustite?

M: Imava pridno moško pomoč, ki se loti predvsem bolj težkih opravil. Sicer pa radi pomagajo pri vseh opravilih.

Je za vaju vrtičkanje del sprostitve? Včasih rečejo, da je kvačkanje nova joga – je za vaju vrtičkanje vajina joga?

M: Prav gotovo je vrtičkanje del sprostitve, zabave, učenja in ima veliko koristnega: poleg rekreacije na svežem zraku nam da tudi obilo pridelkov.

T: Vrtnarjenje se v tujini uporablja tudi kot terapija in meni gotovo pomaga pri sprostitvi. Vseeno pa še vedno rada grem tudi na jogo. (smeh)

Omenili ste jogo. Kako pa še radi preživljata svoj prosti čas?

M: Rada načrtujem potovanja po Evropi, pravi balzam za polnjenje baterij so vikendi pri prijateljih v Strunjanu in malo daljši oddih na Pelješcu. Tam je velik del časa namenjen ribolovu, vlaganju, nabiranju sadežev narave, sprehodom in spoznavanju skritih kotičkov po bližnji in daljni okolici. Skratka, aktivno preživet dopust v družbi krasnih domačinov. Sicer pa uživam v branju, druženju, rada iščem in pripravljam nove teme za delavnice, rada ustvarjam in kuham. Pravzaprav imam srečo, da je moje delo delo in prosti čas hkrati.

T: Prosti čas rada izkoristim za druženje z ljudmi, ki so mi najdražji, in za stvari, ki jih rada počnem in me osrečujejo. Občasno pa se odpravim na kakšno daljše potovanje, ki mi služi za navdih.