Mi2 in Dan D: Že 20 let rastemo vzporedno

Mi2 in Dan D: Že 20 let rastemo vzporedno (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
Vir: Story
10. 9. 2017

Če ste videli superbend Siddharta x Big Foot Mama, veste, kakšna energija nastane v areni Stožice, ko prekrižata kitare dva močna rokovska benda. Led so prebili Ljubljančani, zgodbo pa bo 8. decembra nadgradila dolenjsko-štajerska naveza Dan D x Mi2 z gosti.

Teren jim bodo pripravili beograjski S.A.R.S in še dva tuja gosta, ki ju organizatorja Ritma mladosti, Collegium Mondial Travel in Radio Antena, še skrivata. Glavne akterje smo ujeli na uradnem fotografiranju in priložnost izkoristili za prvi klepet s Tonetom Kregarjem (Mi2) in Tomislavom Jovanovičem Tokcem iz skupine Dan D.

Story: Dobro se poznate, a šele danes ste se začeli pogovarjati, kako se boste sploh lotili Stožic. Kakšni so občutki?

Tokac: Dobri. Fotk še nismo videli, a po odzivu ekipe bodo gotovo izpadle dobro. Dobro, da smo imeli to fotografiranje, da smo se začeli pogovarjati, kaj bomo delali v Stožicah. Ne vemo še, katere pesmi bomo igrali in kdo bo kaj predelal, nam je pa zdaj že bolj jasno, s katere strani in kako se moramo lotiti dela.

Tone: Postavili smo ogrodje, vemo, koliko glasbe potrebujemo, kako čisto praktično izvesti nastop dveh bendov kot ene skupine, da se zmenimo, katere pesmi bomo igrali, pa moramo narediti še kak sestanek, spiti nekaj piv ter pojesti kak golaž in vampe. (smeh)

Story: So projekti, kot je ta, kjer ne greste le v največjo dvorano, ampak boste ob tem prvič združili skupini v en bend, izziv ali razbijanje rutine?

Tone: Pobude, kot je ta, ki je prišla s strani Collegiuma, so zelo dobrodošle, ker sami dvomim, da bi se lotili česa podobnega.

Tokac: Če nič drugega, so spodbudili željo, da ustvarimo nekaj posebnega, velikega.

Tone: Večkrat smo že nastopali kot gostje enega in drugega benda, 20 let rastemo vzporedno, igramo na istih odrih, tako da kemija med nami ni vprašljiva. Se pa prvič lotevamo ne solo koncertov na istem odru, ampak skupne zgodbe. Kar je izziv in popestritev rutine obeh bendov. Družili se bomo, poglabljali drug v drugega, vadili in verjamemo, da bo ven prišlo nekaj posebnega.

Story: Nastop Siddharte x Big Foot Mame ste videli?

Tone: Ne, ker smo bili na špilu.

Tokac: Mi tudi ne. Mogoče je celo bolje, da ne vemo preveč, da se lahko dela lotimo neobremenjeno in po svoje.

Tone: Mi je pa všeč, da Ritem mladosti promovira domače ustvarjanje in regionalne raznolikosti naše ljube dežele. Če sta lani združila moči dva ljubljanska benda, so letos povabili nas, podeželane.

Story: Skupna točka obeh desantov na Stožice je pesem Kozlam (Dan D), kjer gostujejo tudi Mi2, Skočir in Tomi Meglič. Ste na snemanju kaj poklepetali o Stožicah?

Tokac: Ne, ni še bilo časa. Šele danes smo se začeli zares ukvarjati s tem projektom in res me zanima, kaj se bo izcimilo iz tega. V vsakem primeru pa bo to nekaj lepega.

Tone: Če nič drugega, bo to en lep rokerski večer. Toplota sredi decembra.

Tokac: Za prihodnje leto pa upam, da vpokličejo še kakšne mlajše glasbenike.

Story: Kaj je največji izziv takega projekta?

Tokac: Izzivi so, saj sta to dva benda, ki imata vsak svojo fronto in delujeta po njej. Če se dva benda srečata v takem projektu, se morata odpreti drug drugemu kot roža in ven mora priti nekaj drugačnega in večjega, kot če bi to naredil en sam bend. Gotovo nas čaka drugačen večer.

Tone: In nekaj takega, kar bo tudi nas presenetilo in nas navdalo z dobro voljo. Mi se bomo na odru zabavali in prepričan sem, da se bo z nami zabavalo tudi občinstvo.

Story: Največja odlika kolegov?

Tokac: Pri Mi2 najbolj cenim angažirana besedila. To je zame hrbtenica rokenrola in glasbe na sploh. Besedilo je za vsak bend najpomembnejše.

Tone: Dan D so prvovrstni glasbeniki, ki v malem slovenskem rokenrol prostoru ne igrajo na prvo žogo, ampak edini med večjimi bendi koketirajo z novimi trendi in bolj umetniškimi izrazi. Iščejo nove poti, nove smeri, ne bojijo se eksperimentov na račun manjšega uspeha. To je vrlina velikih bendov.

C. R.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story36/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 36/2017

Story 36/2017, od 31. 08. 2017