Miha Debevec: Enkrat prvak? Vedno prvak!

Vir: Nova
12. 11. 2012

Nenavadno vprašanje, a dokaj preprost odgovor: Miha Debevec. Svet pozna njegov glasbeni talent, s harmoniko osvaja številne odre, s priredbami vrhunskih uspešnic pa je nase opozoril že pred leti. Tokrat prihaja še ena višnja na vrhu smetanastega ustvarjanja virtuoza na harmoniki, ki bo zaigral še v glasbeno obarvani predstavi Lada Bizovičarja Slovenska muska od A do Ž v Špas teatru.

Pa pojdimo po vrsti. Miha je mojster diatonične harmonike alias frajtonarice, celo najboljši na svetu, in ne le to, je vsestranski glasbenik ter multiinstrumentalist – umetnik, ki rad sprejema nove izzive. Eden takšnih ga tokrat čaka na gledaliških deskah. V Špas teatru sodeluje v predstavi Lada Bizovičarja Slovenska muska od A do Ž.

'TRIO ADIJO'
»Slovenci nimamo leksikona naše glasbe,« pravi Miha in zato je tukaj Lado Bizovičar, ki vas bo v svoji predstavi popeljal skozi slovensko glasbeno abecedo; od ansambla Avsenik do Tanje Žagar. Združil je moči z odličnimi domačimi glasbeniki in z njimi pripravil najbolj zabavno parodijo na slovenske skladbe in viže. Na pomoč sta mu priskočila ravno Miha Debevec in skladatelj ter Mihov dobri prijatelj Gašper Konec, ki bosta ob Ladu blestela na odru. »Če radi poslušate slovensko glasbo, vam bo ta predstava všeč, če slovenske glasbe ne marate, vam bo ta predstava izredno všeč! Veliko smo se namučili, a takšen trud se vedno obrestuje. Sam sem navajen biti ves čas v pogonu in takšen način dela mi je všeč. Pravijo, da je včasih stresno to življenje – to je preprosto treba vzeti v zakup.« Predstava, kjer bo mojster Debevec znova pokazal svoje vrline, bo premiero doživela ob 15-letnici Špas teatra. Tako kot se spodobi – v največjem slovenskem kulturnem hramu, že nekaj časa razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

PRIDEN KOT VEVERICA
V Špasu so nad Mihom navdušeni, tako nad njegovim karakterjem kot tudi delovno vnemo. Za svojega ga je vzela tudi šefica Urška Alič. Mihovo vnemo pri pripravi predstave opiše z  besedami: »Prvič dela v teatru, je profesionalen, posluša navodila, pravimo mu veverička – po veverici iz risane uspešnice Ledena doba – ves čas se trudi, da bi ji nekaj uspelo, pa gre vse v 'maloro'. (smeh) Vesela sem, da je del naše zgodbe, ker je pozitiven. Ima pa enako težavo kot jaz – na odru govori njegova harmonika, on je raje tiho ... Je tako prikupno zmeden, da mi je strašansko všeč. (smeh)«

KODRI SO ZAŠČITNI ZNAK
Če kdo kdaj ni znal povedati, kako je že ime tistemu, ki je uspešnico Europe – The Final Countdown ali pa kakšno od Metallice tako vrhunsko odigral na harmoniko, je vedno dejal ... tisti, ki ima afro skodrano frizuro. Vsakdo ima nekaj, kar ga zaznamuje. In kodrasti Debevec ni izjema. Kadar ne igra na harmoniko, vsekakor pomisli nanjo, zna pa uživati tudi brez nje. »Med prostim časom me velikokrat zanese v naravo, pozimi rad obiščem tudi savno, sploh ko so zunaj temperature pod lediščem.« Ko pa se najde kakšen dan več, da lahko Miha zadiha, pa jo ucvre tudi na kakšno zanimivo potovalno destinacijo. Bližnji prijatelji pravijo zanj, da je priden, delaven in srčen. Skupaj s Tomažem Rožancem ima še harmonikarski duo, s katerim osvajata svet in sta nepogrešljiv del številnih najvišjih dogodkov ter projektov pri nas. »Miha Debevec je nadarjen mlad harmonikar, ki je izoblikoval svojstven način interpretacije slovenske ljudske glasbe in tudi, po originalni izvedbi, narodno-zabavne glasbe. Te interpretacije ga ločujejo od množice narodno-zabavnih godcev in predstavljajo nov, izviren pristop k omenjeni glasbeni tematiki,« pravi vsem dobro znani slovenski skladatelj Jani Golob.

Doma in v tujini
Koncert na Manhattnu (New York), nastop na Evropski komisiji (Bruselj), Mednarodni turistični borzi (Berlin), Dnevu Evrope v Stockholmu (Švedska), koncert v Amanu (Jordanija), gostovanje v Miamiju na Floridi in nastop na največji konvenciji harmonikarjev v ZDA (Dallas, Teksas), nastop v okviru svetovnih prvenstev v nogometu in košarki, gost na odmevnejših festivalih v Avstriji, Nemčiji in Italiji. Pa slovenski festivali: Idrija, Kunigunda, Rock Otočec, JaZZagorje, Noč v Stari Ljubljani, gostovanje v oddajah NLP, Piramida, As ti tud not padu?, Spet doma, Tranzistor, Enajsta šola, Jasno in glasno, Na zdravje itd. Da je harmonika inštrument, ki je bogato zasidran v slovensko glasbeno zapuščino, ni jasno le Debevcu, s tem se očitno strinja tudi Lado Bizovičar, ki si je na odru zaželel prav harmonikarskega virtuoza. V kakšni vlogi in kaj točno bosta ušpičila, pa bodo vsi videli na veliki premieri v prestolnici kot tudi v številnih krajih po Sloveniji, kjer vas bo obiskala Slovenska muska od A do Ž.

Napisal Domen Mavrič

Priporočamo