Miha Guštin – Gušti o svoji solistični glasbeni poti

Miha Guštin – Gušti o svoji solistični glasbeni poti (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
31. 10. 2017

Gušti je glasbenik, ki je v svoji glasbeni karieri nanizal že veliko hitov.

Sodeloval je s skupino Big foot mama, Polono Kesal in številnimi drugimi. Zdaj se je odločil za solistično pot.

Kako vi gledate na trenutno dogajanje na slovenskem glasbenem področju? Nekdo napravi trenutni hit in misli, da je 'car'.

Razlika med trenutnim dogajan­jem in dogajanjem takrat je predvsem v medijih. Včasih so iskali dobre, nove slovenske komade. Vse radijske postaje v Sloveniji so takrat vrtele dobre nove komade slovenskih izvajalcev. Med tem časom je prišel tudi internet in si lahko glasbo poslušalci 'potegnejo' z njega, vendar to počnejo večinoma najstniki, starejši od 25 let praviloma ne. Zaradi tega se je medijska slika med takratnim obdobjem in sedanjim korenito spremenila. Včasih so nove, dobre komade radiji zavrteli in si jih spoznal, ne glede na to, ali so ti bili všeč.

Vi kupujete plošče ali uporab­ljate brezplačne internetne možnosti?

Glasbo sem iskal, ko sem bil najstnik, seveda takrat drugače kot danes, ko imamo internet. Ko si najstnik, se ukvarjaš s tem. Takrat iščeš, preposlušaš in se identificiraš z glasbo. Ko si starejši in imaš službo, se s tem ne ukvarjaš več toliko, in če ti radio ne ponudi novitet, gre to mimo tebe.

Ko ste se odločili za solistično pot, ste se nekako soočili z dejstvom, da boste tudi prevzeli vlogo pevca. Je bilo po toliko letih glasbenega udejstvovanja za mikrofon kaj pomislekov?

Ravno zato sem se odločil, da tudi izpopolnim svoj vokal, zato sem posledično začel obiskovati ure petja.

Miha Guštin – Gušti: ”Vsi začnemo iz hobi programa!”

Lahko kmalu pričakujemo novo ploščo, zdaj ko ste solist?

Izdajam singel po singel. Časi so se spremenili in ne nazad­nje plošča ne igra več takšne vloge, kot jo je imela pred leti. Pomembneje je, da je vedno nekaj novega. Ko bo čas za to, bom izdal tudi ploščo.

Kaj bi svetovali novo pečenemu glasbeniku?

Najprej bi ga vprašal, ali je glasba resnično tisto, s čimer se želi ukvarjati. Če se resnično želi ukvarjati z glasbo, potem naj se loti glasbe. Začne naj vaditi. Najprej moraš obvladati svoj inštrument. Besedila, ki jih napišeš, morajo nekaj povedati. Če si želiš nekaj povedati, to povej. Ker drugače dostikrat izpade glasba kot neki hobi program. Ob službi malo pišem, nekaj igram, in to je zdaj že dosti dobro. Ni! Če se želiš z glasbo ukvarjati, je to resen posel, kot je biti zdravnik, trgovec ... Ko se bo posameznik sam pri sebi resnično odločil, da bo glasbenik, in se bo odločil za to pot, bo tudi veliko manj škart robe na trgu. Tudi meni ni bilo na začetku vse jasno, vsi začnemo iz hobi programa. Se loviš, vendar se izbrusiš.

Miha Guštin – Gušti: ”Vsi začnemo iz hobi programa!”

Imate tri otroke, prvi sin se tudi ukvarja z glasbo. Kako kot glasbenik gledate na svojega sina, ki stopa po očetovih stopinjah?

Z ženo, s katero sva ravno praz­novala 18. obletnico poroke, imava tri otroke, sina Krisa, ki ima 17 let, sin Maks jih ima 12 in 7-letno hčerko Majo. Sin Kris ima svoj band Joker out. Začenjajo svojo glasbeno pot in jim želim pri tem veliko uspeha. Povedal sem jim, da si mora vsak dobri band sam pisati komade. Če mora bandu drug pisati komade, potem to ni band. V rokenrolu mora band sam pisati komade in ustvarjati! Band je prepoznaven po svojih komadih, ki jih napiše sam. To je band. Joker out preigravajo rok in rokenrol, začeli pa so ustvarjati lastne komade. Pomagam jim edino s tem, da sinu povem svoje mnenje in mu dam nasvet, ko me povpraša po njem.

Vendar ste s sinom že stala skupaj na odru?

Ja, res je. Pred letom dni me je povabil na oder, da sem odpel komad Navaden občan, moj prejšnji singel.

Besedilo: Aleš-Rod \\ Foto: Primož Predalič, Miha Mally

Priporočamo