Miha Guštin - Gušti iskreno o sebi in ženi: "Črn tulipan je res zaznamoval moje in njeno življenje ..."

27. 8. 2023 | Vir: Story
Deli
Miha Guštin - Gušti iskreno o sebi in ženi: "Črn tulipan je res zaznamoval moje in njeno življenje ..." (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Miha Guštin Gušti je že dolgoletni znanec slovenske glasbene scene. Kitarist, tekstopisec in skladatelj je največji pečat pustil s številnimi uspešnicami skupine Big Foot Mama, pozneje prek ustvarjanja s pevko Polono Kasal in zdaj na samostojni poti.

Pred kratkim ste izdali novo skladbo Kanarčki in orli. Kje ste iskali navdih za pesem?

Ta skladba je v bistvu neke vrste refleksija na svet okoli mene. Se mi zdi, da živimo v nekem dekadentnem okolju, kjer so stvari obrnjene na glavo.

Ali za pisanje pesmi navdih vedno iščete v svojem življenju? Kot izjemen in zdaj že dolgoletni tekstopisec imate zagotovo svoj način pisanja besedil za pesmi.

Težko je opisati, saj padem v neki sanjavi, irelevantni svet in se potem igram z rimami in seveda pomenom besed, kjer je glavno vodilo melodija.

Končali ste gradbeno šolo geodetske smeri. Kako vas je življenje pravzaprav poneslo do glasbe? Ste glasbeno pot začeli v kakšni garaži, kjer ste s prijatelji igrali?

Glasbeno pot sem začel v šolskem tamburaškem orkestru v petem razredu osnovne šole, šele pozneje v srednji šoli sem spoznal fante iz skupine Big Foot Mama. Da, tudi v garažah smo imeli vaje.

Si še danes zaigrate uspešnice Big Foot Mame?

Seveda jih preigram, in sicer na vajah s svojim bandom, ker na koncertih vedno igram svoje komade/hite, ki sem jih spisal skozi leta. Nekaj jih odigram tudi od Big Foot Mame, od banda Gušti in Polona ter tudi svoje novejše. Neke vrste retrospektiva svojih komadov skozi leta.

Marsikdo vas zdaj še toliko bolj povezuje s sinom Krisom, ki je zaslovel kot kitarist skupine Joker Out. Kako zelo ste ponosni nanj?

Seveda sem ponosen, fantje so neverjetni, tako bliskovit in močan uspeh tudi v tujini me pusti odprtih ust.

Zanimivo je bilo prebrati, da ste Krisu pri 11 letih kupi kitaro, vendar ni kazal zanimanja, le tri leta pozneje pa je tudi on začel odkrivati svet glasbe. Vam je postalo toplo pri srcu, ko vas je vprašal, ali mu pokažete akorde?

Predvsem sem bil presenečen in nisem vedel, ali je to le najstniški moment, neke vrste muha, ki bo kmalu minila, ali pa bo resno zagrabil. Očitno ga je glasba resno prevzela in vesel sem za to.

Ali sta danes zaradi vpetosti v glasbo še toliko bolj povezana?

Seveda, ker se tudi Kris zaveda, da sem kot član skupine BFM prehodil podobno pot. Včasih vpraša za nasvet, ki ga seveda posluša, ni pa nujno, da ga upošteva. So pač malo drugačni časi, zato prefiltrira moje besede ter naredi po svoje ...

Z ženo Chantal imata tri otroke, ki so vsi po pet let narazen. Najstarejši je ravno 22-letni Kris. Za kaj se zanimata preostala dva otroka?

Maksa, ki ima 18 let, neizmerno zanima video produkcija in tudi hodi na srednjo medijsko šolo. Ob koncu tedna, ko gre lahko z režiserjem Markom Pircem na snemanje reklam, je zelo zavzet za to delo. Res ga zanima. Tudi Kris ga redno angažira in hodi z Joker Out na koncerte ter pomaga ekipi pri tehničnih zadevah. Maja Franka je stara 13 let in je izredno uspešna v šoli. Obožuje gimnastiko, že vrsto let trenira pri Sokolih Bežigrad in je zelo uspešna v veliki prožni ponjavi. Seveda je prava fanica starejšega brata in cele ekipe Joker Out.

Ženi Chantal ste namenili eno najbolj prepoznavnih pesmi Črn tulipan. Ali je še kakšna druga pesem namenjena njej in ali je katera namenjeni kakšni drugi ženski?

Ja, Črn tulipan je res zaznamoval moje in njeno življenje. Tudi za Led s severa je bila ona inspiracija ... Kot sem omenil že prej, pa ni nujno, da je pesem vedno posvečena določeni osebi. V imaginarnem svetu domišljije si lahko dovoliš vse.

Iz vajinih skupnih intervjujev je možno zaznati sproščen in ljubeč odnos, v katerem ni manjkalo malce zbadanja. Večkrat sta dejala, da opažata velike kulturne razlike, saj Chantal prihaja iz Nizozemske. Ali se danes po toliko letih še vedno naučita kaj novega?

Predvsem lahko povem, da so Nizozemci zelo direkten narod in dosti hitro povejo, kaj jim je kul in kaj ne, ampak očitno v najini zvezi to deluje.

Napisala: Živa Avžner / /Fotografije: Luka Kaše, Miha Skrt

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik