Miha Kavčič (Kmetija: Nov začetek): Užival na toplem

Miha pravi, da 
so tako hoteli 
kot tudi hrana 
vrhunski, saj 
Jamajka 
premore precej 
eksotike v 
kulinariki, kar je 
vsak dan z 
veseljem okušal. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Nova
13. 2. 2017

Voditelj in tekmovalec resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek Miha Kavčič si je po napornem decembru privoščil zaslužen dopust. Simpatični mladenič je tako spakiral kovčke in se podal na destinacijo, kjer še ni bil, si je pa tja zelo želel – na Jamajko.

"Ko sem razmišljal, kam letos na morje, ko bo pri nas zima, nisem imel blazno težke naloge, saj sem že nekaj časa načrtoval ponoven obisk Karibov. Grace Jones, o kateri sem pred kratkim prebral avtobiografijo, mi je nalogo precej olajšala," pove Miha, ki je desetdnevni dopust izkoristil za poležavanje in sprostitev, nekaj dni pa je posvetil turističnim znamenitostim, ki jih država premore.

"Jamajka je država, ki je še vedno močno zaznamovana s suženjstvom, in ta vpliv je še vedno mogoče čutiti. Ljudje presenetljivo niso najbolj odprti do turistov, kot bi lahko predvidevali. Veliko pa je tudi kriminala. Že na letališču me je starejši gospod opozoril, naj pazim nase, saj je Jamajka ena najbolj homofobnih držav na svetu, zato sem se spogledovanja s fanti izogibal. To je bila težka naloga, saj so Jamajčani zelo lepi," navdušeno pove Miha, ki pa je malo manj navdušen nad turisti, sploh Američani in Kanadčani.

"Oni so mi dokazali, da ima Severna Amerika res težave s prehranjevanjem. Na trenutke se mi je zdelo, da sem eden izmed najlažjih ljudi v hotelu," v smehu zaupa Ljubljančan in doda, da so vrhunec jamajške kulture vonj marihuane, ki te spremlja na vsakem koraku, ter prelepe pesmi Boba Marleyja.

"Ob obisku prestolnice nisem bil navdušen in sem jo zapustil precej razočaran. Veliko je smeti, neurejenih ulic in nastrojenih domačinov. Res ni mesto, kjer bi se lahko človek v miru sprehajal. Vrhunec ogleda mesta je bil kip Boba Marleyja v zelo neurejeni okolici ter njihovega pristanišča, ki je eno izmed največjih na svetu. Rastafarijanci so prisotni povsod in so res posebnost s svojim načinom življenja," je zaupal.

Rojstno mesto Usaina Bolta

Miha je spoznal tudi, kje se je rodil in šolal Usain Bolt, najhitrejši človek na svetu.

"To mi je ponovno potrdilo, da ni pomembno, od kod prihajaš, da si lahko uspešen in svetovno znan. Standard je izredno nizek, zato je prisotno veliko revščine in beračenja. Ljudje si tam zidajo hiše po več let, v šolah so obvezne uniforme, veliko je cerkva in ljudje so na splošno zelo konservativni," opiše izkušnjo Miha, ki je najbolj užival v njihovi naravi, tropskih gozdovih, plažah, slapovih, raftanju po reki, njihovi kavi Blue Mountain ter tudi marihuani.

"Precej pa sem pogrešal stik z domačini, ki ga na sosednjem otoku Kubi, pred leti, ko sem jo obiskal, ni manjkalo," je še dodal. Takoj ko se malo odpočije, pa bo že razmišljal o tem, kam ga bo pot ponesla prihodnjo zimo.

Barbara Majič

Značke: revija Nova

Priporočamo