Miha Kavčič po odpravi dioptrije v solzah sreče

Miha Kavčič po odpravi dioptrije v solzah sreče (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
4. 8. 2017

"Ne morem verjeti. Nisem si predstavljal, da mi bo ta operacija toliko pomenila. Na poti proti domu sem z zanimanjem prebiral napise na tablah ob cesti, ki tako hitro po operaciji niso bili prav nič megleni. Solze sreče pa smo mi kar same od sebe lile iz oči. Preprosto se nisem mogel ustaviti," se dneva po posegu, ki mu je vrnil brezhiben vid, spominja Miha Kavčič, nov član glasbene zasedbe Sestre.

Sreče in navdušenja preprosto ne more skriti že vse od trenutka, ko je odprl oči in ga je zdravnik zagrebške Klinike Svjetlost vprašal, koliko je ura. "Pred operacijo so bile stvari pol metra stran od mene povsem meglene, ko pa sem po operaciji pogledal na steno, sem ostal brez besed," hiti razlagati pevec in doda: "Sploh se nisem ukvarjal s tem, koliko je ura, saj sem bil povsem navdušen, ker brez težav lahko vidim, kako se premika sekundni kazalec."

V največji očesni kliniki na jugovzhodnem delu Evrope so umetniku odpravili skoraj –5,5 dioptrije. Operacija s posebnim posegom Femto lasik je bistveno bolj varna od drugih metod, saj se vsa tveganja za zaplete med posegom skoraj izničijo. Postopek, katerega prednosti so najbolj opazne prav pri ljudeh z visoko dioptrijo, je trajal dobrih 15 minut. "Pravi čudež medicine. Vsa čast tehnologiji in ljudem, ki nam s svojo strokovnostjo dejansko en dva tri povrnejo brezhiben vid," še navdušeno doda sogovornik in poudari, da so si na kliniki vzeli čas in se mu v celoti posvetili: "Vsi so nasmejani in prijazni. Dobil sem veliko informacij, ves čas so me spraševali, ali mi je vse jasno, ali imam še kakšna vprašanja. Vsi od prvega do zadnjega so pokazali neverjetno strokovnost."

Od zvezdnikov do predsednikov

Zdravniki specialisti na Kliniki Svjetlost so operirali že več kot 60 tisoč parov oči. V vseh 19 letih se je za poseg pri njih odločilo tudi že več kot 15 tisoč Slovencev. V njihovi kliniki so operirali tudi že pet predsednikov držav jugovzhodne Evrope in številne znane obraze. "Zvezdana Mlakar, Franci Kek, Oliver Dragojević in Tereza Kesovija – tudi to, da jim je polno znanih zaupalo svoje oči, organ, za katerega se vsi zavedamo, da je nenadomestljiv, veliko pove," je še dejal Kavčič, ki se s skupino že aktivno pripravlja na veliko vrnitev na slovensko glasbeno sceno in snemanje nove zgoščenke.

To lepo in edinstveno izkušnjo, ki mu je povsem spremenila življenje, bi brez obotavljanja kadarkoli ponovil: "Leče, zaradi katerih so bile moje oči nenehno rdeče, sem takoj po vrnitvi domov vrgel v smeti. Brez težav si bom lahko nanašal ličila in se ukvarjal z različnimi športi. Res me prevzemajo sami super občutki in presrečen sem, da se je bilo vse tako hitro. Če bi vedel, da je poseg tako hiter in preprost, bi se zanj zagotovo odločil že veliko prej."

A. K.

Priporočamo