Miha Kavčič: Prešernov nagrajenec išče službo!

Miha Kavčič: Prešernov nagrajenec išče službo! (foto: Sara Žigon) Sara Žigon
24. 2. 2017

Miha Kavčič pred leti resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek ni zapustil kot zmagovalec, vendar sam pravi, da je od medijske prepoznavnosti pridobil veliko več kot denarno nagrado. Pred dvema letoma se je javnosti predstavil kot zanimiv posameznik na slovenski sceni in postopoma začel krojiti svojo kariero.

V uredništvu nas je zanimalo, kje se nahaja in kaj počne trenutno ...

Kar nekaj časa je že minilo od prvega nastopa pred kamero. Kako danes gledate na svojo odločitev, da sodelujete v resničnostnem šovu?

Sama izkušnja je bila zelo pozitivna, saj sem pred kamerami prvič nastopil brez nekih okvirov, kaj je prav in kaj narobe. Preprosto sem bil iskren sam do sebe in to še vedno ostajam. Morda mi danes, ko je nekaj časa minilo, na misel pride, kaj mi je bilo tega treba, saj me včasih oznaka "resničnostna zvezda" že malo mori. Nočem biti celo življenje Miha iz Kmetije, ker imam konec koncev veliko več za ponuditi in se to trudim tudi pokazati.

In prav to ste dokazali s tem, ko ste postali nov član zasedbe Sestre ...

Mislim, da je bil to dober začetek, da pokažem voljo po nečem več in neizmerno sem hvaležen za to priložnost. S Sestrami se res zabavamo in prijetno je biti del skupine, ki sem jo sam kot najstnik oboževal. No, saj kdo je pa tisti čas ni in še vedno nas mnogi obožujejo tako doma kot v tujini. Komaj čakam, da začnemo delati na novih projektih, saj je biti Sestra res nekaj za mojo dušo.

Opažamo tudi, da ste modni navdušenec in velikokrat smo vas videli v prav posebnih in izstopajočih opravah. Lahko od vas pričakujemo kaj tudi na tem področju?

Moda je že od malega del mene in vedno sem veliko dal na to kako izgledam. Žal mi je, da nisem že prej »odkril« to željo po oblikovanju in se vpisal na srednjo oblikovno šolo. Kasneje sem to popravil in diplomiral na NTF-ju in celo postal Prešernov nagrajenec. Dokler se ne pojavi kaj drugega, se bom izražal modno na dogodkih oziroma odrih raznoraznih klubov, kjer občasno nastopam tudi v svojih lastnih kreacijah. Je pa želja za nadaljevanje študija vedno večja.

Kje črpate inspiracijo za svoje kostume oziroma umetniško izražanje? Kdo so vaši idoli?

Predvsem klubska scena New Yorka v preteklosti in sedanjem času. Gre za zelo dinamičen prostor, ki vsebuje veliko raznolikih ljudi iz različnih socialnih razredov. Vsi skupaj tvorijo neko zabavno, razgibano sceno kot jo poznamo še iz časov Studia 54, ko je bilo modno izražanje na vrhuncu. Idolov imam res veliko in vesel sem, da naš ljubi planet premore toliko umetnikov, saj ti vsak posameznik da nek nov segment inspiracije. Med njimi so zagotovo Grace Jones, Róisín Murphy, Lady Gaga, Marina Abramović, Stanley Kubrick, Daphne Guinness,...

Na Planet TV ste sodelovali v dveh oddajah, najprej kot akter oddaje Bognedaj, da bi crknu televizor, potem pa ste celo vodili svojo oddajo, Pr' Mihatu. Kako vam je šlo od rok?

Oba projekta sta bila super izkušnja, vendar je bilo veliko bolj stresno samo vodenje oddaje. Izkušenj s takim formatom nisem imel in ker se je vse zgodilo na hitro, niti nisem imel možnosti, da zadevo dobro povadim in preučim. Oddaja je bila kljub vsemu solidna in kar dobro gledana za termin, ki sem ga dobil. Vsekakor pa je za voditelja potrebno veliko več kot to, da si ljudem kot pojava všeč. Mislim, da na tem področju potrebujem še kar nekaj kilometrine.

Kakšne pa imate želje za naprej? Kje se vidite v prihodnosti?

Trenutno sem brez službe in se ukvarjam predvsem sam s sabo. Ker sem po naravi deloholik, me to že malo obremenjuje, saj me sama prezaposlenost pripravi do tega, da naredim veliko več. Včasih se vprašam, zakaj se je sploh vredno truditi s šolanjem in zakaj sem diplomiral, če je potem tako težko dobiti zaposlitev. Ukvarjam se tudi z željo po nadaljevanju študija, svojem podjetju in še kaj bi se našlo. Predvsem pa dopoldanske ure trenutno preživljam v fitnesu, skrbim za svoje zdravje, kdaj pa kdaj tudi kje nastopam.

Velikokrat ste že izjavili, da si želite v tujino. Kako, da še vedno ostajate v Sloveniji?

Včasih so želje nekaj, realnost pa drugo. Predvsem sem se odločil, da v Sloveniji trenutno ostajam zaradi poslovnih priložnosti in osebnih razlogov. New York me bo vedno čakal, do takrat pa ga bom obiskoval za krajša obdobja.

So osebni razlogi morda ljubezen?

Za ljubezen, če je tista prava, se vedno najde čas in ja, seveda je tudi ljubezen kriva, da sem se zataknil tukaj. Ljubezen do družine, prijateljev in morda še koga. Lepo je živeti v okolju, kjer ti tega ne primanjkuje.