Miha Novak (nov 'čuk') si je že pri 9 letih želel igrati s Čuki

Miha Novak (nov 'čuk') si je že pri 9 letih želel igrati s Čuki (foto: Marko Dalbello Ocepek) Marko Dalbello Ocepek
Vir: Lady
29. 5. 2017

Da bi igral pri 'čukih', si je zaželel že pri devetih letih, pri 21 letih pa mu je to uspelo. Kot pevec Jernej Tozon je tudi Miha Novak vzgojitelj predšolskih otrok.

Pravi, da je za zdaj še samski, a upa, da se bo to kmalu spremenilo. Simpatičnemu novemu članu skupine sem postavila nekaj vprašanj.

Prosim, predstavite se: ime, priimek, starost, izobrazba. Od kod prihajate, kje živite? Ste poročeni, imate partnerico, otroke, ste samski?

Sem Miha Novak, star sem 21 let, prihajam iz Vuhreda. Nekateri pravijo, da je to Koroška, nekateri, da je to Štajerska. Po izobrazbi sem vzgojitelj predšolskih otrok in naj povem, da delo pomočnika vzgojitelja opravljam že dve leti v vrtcu Vuzenica. Za zdaj imam še status samskega fanta, upam pa, da se bo to kmalu spremenilo.

Od kdaj igrate bas, igrate še katere druge inštrumente, pojete?

Bariton sem se začel učit pri 11 letih, prav tako kontrabas. Polet teh dveh inštrumentov igram še bas kitaro, kitaro in seveda pojem.

Ste že igrali pri kakšni skupini ali samostojno?

Seveda, pet let sem igral pri ansamblu Nasmeh, tam se mi je pridružil tudi brat, ki je prav tako glasbenik. Pozneje sva skupaj naredila skupino Artisti, ki je delovala dobri dve leti, in nazadnje pri ansamblu Štajerski fakini.

Ste se sami javili za novega basista 'čukov' ali so vas povabili?

Ko sem slišal, da Vinko odhaja v pokoj, sem se prijavil na avdicijo, saj sem si to, da bi bil član te skupine, želel že od devetega leta, ko smo se 22. maja 2004 s Čuki prvič srečali na prireditvi v Ribnici na Pohorju. Tam so naju z bratom povabili na oder ter smo skupaj zaigrali nekaj skladbic. Od takrat sem si želel postati član te skupine.

Ste imeli avdicijo, kakšna je bila, kaj ste morali zaigrati? Kaj so vas spraševali?

Avdicija je bila zelo zanimiva izkušnja zame, sicer pa je bila zelo sproščena. Zaigrati sem moral predvsem skladbe skupine Čukov in druge, ki jih preigravajo na nastopih. Čuke je predvsem zanimalo moje preteklo delo ansamblov, kakšni so moji načrti za naprej. Veliko pa smo govorili o stvareh, ki so dejavnik za dobro delo v skupini.

Ste imeli kaj treme, strahu pred srečanjem s 'čuki'?

Seveda, malo treme je bilo prisotne, ampak le tiste pozitivne. A sem tremo zaradi njihove sproščenosti kar hitro pozabil.

Ali ste sicer poslušalec 'čukov', znate njihove pesmi na pamet?

Sem poslušalec njihove glasbe od devetega leta. Tako da večino pesmi poznam, nekatere pesmi smo preigravali tudi s prejšnjim ansamblom. Tiste, ki jih še ne poznam, pa se že učim za nastope.

Kakšni so se vam zdeli 'čuki', ko ste jih spoznali?

Čuki kot čuki. Tudi na avdiciji so bili nasmejani, v polnem zagonu, tako kot na vsakem nastopu. V glavnem same pozitivne stvari.

S 'čuki' ste že posneli prvo pesem. Kako ste se počutili?

Res je. Sicer sem že prej snemal skladbe, ampak to, da posnameš in sploh si pri 'čukih', je nekaj neverjetnega, neopisljivega, še posebej, ko izdaš CD-ploščo.

Ste spoznali tudi Vinka, ki ste ga nadomestili? Vam je dal kakšen nasvet?

Žal še ne, seveda si želim in upam, da bo to v prihodnjih dneh. Verjamem, da mi bo po vseh teh letih igranja dal prave nasvete za čim boljši nastop in počutje pri Čukih.