Miha Zupan: Košarkaški kamp podrl rekorde

Miha Zupan: Košarkaški kamp podrl rekorde (foto: Turizem Kranjska Gora) Turizem Kranjska Gora
Vir: Lady
23. 8. 2017

Kranjska Gora v zadnjih tednih gosti ogromno športnih junakov in mladih, ki stremijo k temu, da bi bili nekoč prav tako uspešni športniki. Otroke sta tako gostila najboljši slovenski gluhi košarkar Miha Zupan in nekdanji nogometni reprezentant Mile Ačimović, tam pa trenirata tudi mladinska košarkarska reprezentanca Kitajske in rokometna reprezentanca Savdske Arabije.

Prav 2. mednarodni košarkarski kamp Mihe Zupana pa je v Kranjski Gori postregel z rekordi, saj je bilo letošnje število otrok kar za trikrat večje kot prvo leto, poleg tega pa je bila tudi večja mednarodna udeležba. "Najbolj sem presenečen, da je v Kranjsko Goro prišlo toliko tujcev, in sicer kar 35 otrok izmed vseh 63. Tega nisem pričakoval, saj sem računal na največ 40 oziroma 50 otrok. Zelo sem ponosen na prostovoljce in vodenje celotnega kampa, saj so otroci res navdušeni in trenirajo zelo dobro," je zaupal domačin in idejni vodja ter glavni akter kampa.

Najboljši slovenski gluhi košarkar se želi še posebej zahvaliti prostovoljcem, ki jih osebno pozna z evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger za gluhe in ki so mu pomagali pri prijavah oziroma reklamiranju dogodka, ki so ga lani organizirali prvič. Letos se ga je udeležilo 19 otrok iz Izraela, nekaj Špancev in Litovcev ter dva Šveda, ki sta ga lani spoznala na Evropskem prvenstvu. Otroci pa so se med sabo zelo dobro razumeli. "Tudi na treningih jih prav nič ne šparam, saj so zvečer kar dobro utrujeni.

Med udeleženci so gluhi, naglušni in tudi slušeči otroci. Poleg košarke, ki je njihova glavna stvar te dni, spoznavajo tudi svet gluhote ter se na zabaven način, skozi igro, učijo slovenskega znakovnega jezika, v katerem se sporazumevajo gluhi," je zaupal Miha, ki pri izbiri lokacije ni imel nobenih pomislekov. Navdušenja nad domačim krajem pač ne skriva. "V Kranjski Gori sem odraščal, tu imam družino, prijatelje. To je zame najlepši kraj s še lepšo naravo. Imamo vse, kar potrebujemo za dobro organizacijo kampa, tako zunaj kot tudi notri, kjer treniramo v dobro opremljeni dvorani Vitranc," je povedal ponosni Gorenjec.

"Košarka je moj najljubši hobi"

Sicer pa sta Miho, prostovoljce, trenerje in otroke obiskala tudi nekdanja uspešna alpska smučarja Jure Košir in Rene Mlekuž. Rene je namreč s podjetjem Peak, kjer je vodja znamke za države nekdanje Jugoslavije, poskrbel, da so bili vsi otroci oblečeni v košarkarske drese. "Poslovno sem kar dosti vezan na košarko, saj naša znamka največ sredstev vlaga ravno v ta šport. Osebno mi je košarka eden od ljubših hobijev in športov. Tudi moji otroci so podedovali ljubezen do športa. Hčerka Lija, ki ima osem let in pol, je bolj umetniški tip otroka, od športov pa ji je najljubše jahanje. Triinpolletni Luka pa za zdaj kaže zanimanje za vse in še nima športa, ki bi mu bil najbolj pri srcu," je razložil Rene.

Sin bo košarkar

Tudi Jure Košir je kot pravi ljubitelj košarke vedno pripravljen sodelovati na tovrstnih športnih taborih. "Miho poznam že od malih nog, prav tako njegove starše, saj so Kranjskogorčani. Zelo cenim njegovo športno pot in kariero, zato sem se z veseljem odzval povabilu. Zelo pohvalno je, da se športnik trudi svoje znanje predajati naprej otrokom, vzgajati nove generacije," je povedal Jure in dodal, da je košarka eden od njegovih najljubših športov. "Spremljam tako evropsko kot ameriško košarko, sploh pa tiste klube, kjer igrajo Slovenci. Pa tudi sin Jalen jo uspešno trenira pri klubu Slovan," je navdušeno povedal ponosni oče Jure.

Barbara Majič

Priporočamo