Miha Zupan - prvi gluhi košarkar, ki je nastopil na evropskem prvenstvu

Miha Zupan - prvi gluhi košarkar, ki je nastopil na evropskem prvenstvu (foto: Goran Antley) Goran Antley
22. 11. 2015

Življenjska zgodba gluhega slovenskega košarkarskega reprezentanta, 205 centimetrov visokega krilnega centra iz Kranjske Gore, Mihe Zupana je bila te dni predstavljena v dokumentarnem filmu na TV Slovenija.

Za vse, ki ste ogled zamudili ...

Mihi Zupanu, izjemnemu košarkarju, je uspelo zgraditi vrhunsko športno kariero, igrati na najvišji evropski ravni in na treh velikih tekmovanjih zastopati Slovenijo.

S košarko se je Kranjskogorčan začel ukvarjati, ko mu je bilo 14 let, pri 17 letih pa je zaigral pri Slovanu. Na začetku kariere je igral za društvo gluhih in gluho reprezentanco, a želja po napredovanju, talent in uživanje pri igri so ga pripeljali do igre s slišečimi. Sprva se je počutil manjvrednega, pozneje pa je prišel na tekmo All Star in bil izbran za najkoristnejšega igralca tekme (MVP) tekme mladincev.

Prehod v Olimpijo mu je prinesel možnost, da je kot prvi gluhi košarkar zaigral v Euroligi, pred petimi leti pa je bil tudi prvi gluhi košarkar, udeležen na svetovnem prvenstvu. Letos je prav tako kot prvi gluhi košarkar nastopil na evropskem prvenstvu, česar si niti sam ni nikoli predstavljal.

Preberite več na Aktivni.si

Priporočamo