Mike Vale: Po Jasnini zaslugi sem zelo spremenil svoje življenje

Mike Vale: Po Jasnini zaslugi sem zelo spremenil svoje življenje (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
15. 12. 2019

Za Mika in Jasno Vale je neverjetno uspešno leto – medtem ko je bila njegova pesem Music is The Answer proglašena za pesem poletja, je ona žela uspehe na modnem področju. Zdi se, da sta skupaj neustavljiva, a hkrati ostajata neverjetno prizemljena.

Kako se je začela vajina skupna zgodba?

Mike: Spoznala sva se že pred več kot osmimi leti, ko sem ravno izdal svoj komad Pretty Woman, zaradi katerega smo začeli sodelovati. Jasna je včasih imela trgovino s čevlji, v kateri smo posneli videospot.

Jasna: Njegov producent me je poklical, da bi v moji trgovini radi posneli videospot. Spoznala sva se na prvem sestanku, na katerega je prišel s celotno ekipo. Takrat se je začelo prijateljstvo.

Mike: Začelo se je s prijateljstvom, potem je to preraslo v nekaj več.

Torej je glasba že od samega začetka kriva za vajino poznanstvo?

Jasna: Glasba in moda.

Mike: To se vseskozi prepleta.

Kaj pa je bila ključna prelomnica v vajinem odnosu?

Jasna: Za to sva potrebovala kar nekaj časa, saj sva bila oba zelo previdna.

Mike: Vendar sva se tako zelo ujela … Vedno, ko sva se dobila, so bile iskrice, čeprav najprej nisva razmišljala, da bi bila skupaj. Energija med nama naju je pripeljala do sem, kjer sva zdaj.

Jasna: Najprej sva bila najboljša prijatelja. Imela sva drug drugega in to prijateljstvo je preraslo v ljubezen.

Imam teorijo, da so zveze, ki zrastejo iz prijateljstva, trdnejše od drugih. Se strinjata?

Mike: Strinjam se.

Jasna: Pri nama ni bilo začetniške zaljubljenosti. Nisva že od začetka norela drug za drugim, ampak sva se spoznavala, podpirala sva se. Bila sem ob njem, ko me je potreboval, in on mi je stal ob strani, ko sem imela težke trenutke. Takrat sva spoznala, da se lahko drug na drugega zaneseva, da se ujemava v pomembnih stvareh in da sva drugačna v nepomembnih. V bistvu sva si po značaju povsem različna.

Torej sta si različna, a se dobro dopolnjujeta.

Jasna: Sem zelo stabilna oseba, razmišljam racionalno in vse petkrat premislim, Mike pa je v določenih trenutkih bolj spontan in mi daje to spontanost, ki je sama nimam. Sem pa zanj tista zavora, kadar je treba zategniti ročno.

Mike: Jaz bi bil brez Jasne velikokrat kar malo izgubljen. Vsak moški potrebuje ob sebi žensko, ki mu zna vse povedati v obraz in ga postaviti na realna tla. Vsi se kdaj ujamemo v misli, ki niso nujno prave, in potrebuješ nekoga, da ti realno pove, kako stojijo stvari.

Da ti pove, kdaj delaš prav in kdaj narobe …

Jasna: Čeprav tega kdaj nočeš slišati.

Mike: Iskrenost in komunikacija sta bistvenega pomena.

Jasna: Pri naju je na prvem mestu spoštovanje, zlasti zato, ker sva si tako drugačna. Ne glede na to, kaj pride vmes, saj so vedno kakšne ovire, sva zvečer še vedno v objemu drug drugega. Veva, da sva varna in da se spoštujeva, veva, da se splača boriti in truditi, da zveza deluje.

Je potem sploh kaj takega, kar bi v odnosu spremenila?

Mike: Jaz ne bi, ker če bi karkoli spreminjala, to ne bi bilo to. Srečna sem. Če ne bi bil, bi verjetno kaj našel. Čeprav se velikokrat ne strinjam, nimam pripomb.

Jasna: Nisem ravno tip ženske, da bi težila, saj sem zelo okupirana z drugimi stvarmi. Mike bi težko shajal s kom takim.

Mike: Težko je opravljati moj posel, saj sem veliko odsoten. Razumem, da si je treba vzeti čas za družino in za vse, kar spada zraven. Vseeno pa moram pohvaliti svojo ženo, ker je tako razumevajoča in ker si pustiva dihati.

Jasna: Drug pri drugem imava dovolj svobode, da lahko svoje potenciale uresničiva, po drugi strani pa se toliko spoštujeva in zaupava, da veva, kje je meja.

Mike: Zaupanje je velik del tega. Če si zaupaš, si v zvezi lahko sproščen. Če je eden posesiven, je to slabo za oba.

Ko je eden veliko zdoma, je to lahko zelo težko.

Jasna: Midva sva si že na začetku zveze postavila temelje in zdaj se jih še vedno drživa. Nekaterih stvari si on ne more dovoliti, spet drugih jaz ne.

Pravkar sta praznovala osmo obletnico začetka vajine zveze. Ali bi takrat želela kaj vedeti o svoji prihodnosti?

Jasna: Mogoče to, da te ne sme biti strah pokazati tega, da imaš nekoga res rad. Marsikdo ni poskusil prave ljubezni, ker se je bal izgubiti prijateljstvo. Na začetku sva seveda bila v dvomih, a nikoli tako močno, da se ne bi podala v to. Zdaj ničesar ne bi spremenila.

Kaj pa vama predstavlja popolno sožitje med dvema?

Jasna: Pomembno je, da se zavedaš, da popolnega razmerja ni. Če nonstop potiskaš svoje razmerje do te mere, da se primerjaš z drugimi in iščeš popolno zvezo …

Mike: … pomembno je, da znaš skupaj premagovati ovire. Pridejo pa vedno.

Jasna: Lahko je to bolezen, problemi v družini, izguba službe … Takrat moraš stopiti skupaj. Čeprav sva v določenih stvareh popolnoma na drugih bregovih, v pomembnih stvareh stopiva skupaj. Sva midva proti svetu, ne drug proti drugemu.

Za vama je zelo razburljivo poletje. Kaj ga je zaznamovalo?

Mike: Kar se glasbe tiče, definitivno moj komad Music is the answer, ki je bil sedem tednov na prvem mestu lestvice Beatport, kar mi daje velik zagon za naprej, čeprav sem že prej doživel glasbeni uspeh. Spet sem si dokazal, da je možno premikati meje tudi iz majhne Slovenije. Menim, da moraš, če si Slovenec, delati krat dva ali krat tri, dejstvo pa je, da se da. Kar se tega tiče, sem absolutno vesel in ponosen.

Jasna: Sem sicer zaposlena v Mikovem podjetju, a delam tudi stajlinge in lahko rečem, da sem trenutno zadovoljna s položajem modne svetovalke. Skupno pa gotovo to, da tako dobro funkcionirava skupaj.

Mike: V najinem razmerju mi je všeč to, da se konstantno sprašujeva za mnenje. Vedno se izmenjava mnenji, ne samo v glasbi, ampak povsod.

Jasna, kakšna točno pa je tvoja vloga v Mikovem poslu? Potujeta skupaj?

Mike: Ne, večinoma potujem sam.

Jasna: Jaz skrbim za vse, kar je v Sloveniji – sem menedžerka, skrbim za odnose z javnostmi, pogodbe, računovodske stvari in vse drugo.

Kako pa funkcionira zveza, ko eden v zvezi toliko časa preživi v studiu in na nastopih?

Jasna: Imava pravila. Lahko je v studiu ves dan, ampak zvečer ob deseti je po navadi doma. Seveda so tudi dnevi, ko pride domov ob treh zjutraj.

Mike: Po Jasnini zaslugi sem zelo spremenil svoje življenje, ker sem znal priti domov tudi ob šestih zjutraj. Zdaj pa običajno pridem ob desetih zvečer, zjutraj normalno vstanem in odpeljem Julijo v šolo, greva skupaj na fitnes in potem nazaj v studio. Tako sem tudi produktivnejši.

Jasna: Tako običajno poteka naš teden, enkrat ali dvakrat na teden grem delat v Ljubljano in je Mike takrat s hčerko. Enkrat na teden smo zagotovo vsi skupaj in se bolj posvetimo drug drugemu. Čez poletje smo še več skupaj, saj lahko obe potujeva z njim na nastope, potem pa lahko to še podaljšamo v kratke počitnice.

Mike, praviš, da je Jasna spremenila tvoj življenjski slog. Bi rekel, da se to pozna tudi na zunaj?

Jasna: Pri oblačilih mu naredim seznam, kaj bi zanj prišlo v poštev, po mejlu mu pošljem izbor, potem pa sam izbere, kar mu je všeč. Nikoli ne kupuje v fizični trgovini.

Mike: Jasna obvlada te stvari in točno ve, kaj mi paše. Tako mi lažje, saj lahko več pozornosti usmerim v glasbo. Imam svoj stil in vem, kaj želim, vendar mi pri tem žena zelo pomaga.

Glasbeniki ste medijsko precej izpostavljeni, zato je v današnjem svetu navzočnost zelo pomembna. To so opazili tudi na uredništvu revije Elle in te na podelitvi nagrad Elle Style Awards razglasili za Elle moškega.

Mike: Zelo sem počaščen in v veselje mi je, da sem prejel to nagrado. Res mi je razbijalo srce, ko sem na razglasitvi slišal svoje ime. To je potrditev, da delam prav in da je trud poplačan. V tem poslu je zelo težko in dejstvo je, da moraš vložiti vsaj 10.000 ur, da se začnejo kazati rezultati.

V današnjih časih se nam zdi, da je že vsak lahko didžej, saj je oprema veliko dostopnejša kot nekoč. Kako pa ti lahko zares uspe?

Mike: Svoje prve gramofone sem kupil pri 15 letih, svoj studio imam 10 let. V tem času sem odraščal z glasbo in se naučil delati z ljudmi, saj sem leta in leta vrtel vsak konec tedna. Skozi ta leta sem usvojil didžejsko znanje in za tem začel producirati lastno glasbo. Mislim, da je to prednost, saj je preskok v produkcijo lažji, ker kot didžej razumeš, kaj deluje na plesišču. Narediti tak komad pa ni lahko.

Jasna: Vsak teden je toliko na novo izdanih komadov in novih artistov, da je težko slediti, kaj vse pride ven.

Mike: Tedensko se izda mnogo več kot 20.000 komadov in med vsemi priti na prvo mesto ter tam obstati tako dolgo, je izjemen uspeh.

Jasna: V Sloveniji pa na splošno težko prepoznajo ta trud, tako da vsaka nagrada zelo veliko pomeni. Marsikdo si misli, da je biti didžej zelo enostavno, da samo vrtiš glasbo ob koncih tedna. V bistvu je to še najmanj, to je pika na i vsega preostalega. Da prideš do tega, je potrebnega ogromno dela, veliko ur, predvsem v studiu. Če nisi v tem, tega ne moreš razumeti. Tudi sam nisem.

Kakšna pa je temna plat tega posla? Kako ostaneš na trdnih tleh?

Mike: Žena me postavi na realna tla (smeh). Zavedam se, da moram, če želim kot artist rasti, imeti red, živeti moram zdravo življenje. Če je glava zdrava, se to pozna tudi pri glasbi. V vseh teh letih me niti en dan ni minilo, da ne bi imel želje vračati se v studio in tam preživljati toliko časa. Tako zelo me to žene.

Je danes težko uspeti kot didžej, če ne ustvarjaš lastne glasbe?

Mike: Je, ker je to kot tvoja osebna izkaznica. Čisto iskreno povem, mislim, da ženskam ni treba, moškim pa absolutno. Trenutno je moderno, da so didžejke ženske, saj so bolj zanimive. Če ženska dobro vrti, ima lahko svetlo prihodnost tudi brez produkcije.

Ljudje danes hodijo didžeje gledat, ne več poslušat.

Mike: Na žalost je pogosto tako. Prek oči namesto skozi ušesa.

Hkrati sta oba vajina poklica v svetu družabnih medijev zelo popularna. Vsi bi bili modni kritiki, stilisti, didžeji in vplivneži …

Jasna: Ker mislijo, da je to najkrajša pot do uspeha. Mene ne moti, da je danes vsak lahko karkoli, temveč to, da ljudje nimajo realnega pogleda nase in v to, koliko imajo dejanskega znanja. Pri nas se mi zdi, da je vplivnik lahko samo tisti, ki s svojim delom ali osebnostjo sam po sebi vpliva na nekoga, in ne nekdo, ki se trudi za to, da bi vplival. Ker tisti, ki se mora truditi za to, da bi imel vpliv na druge ljudi, že sam po sebi ne more biti influencer. Za vsak posel moraš veliko garati. Nikjer ne moreš uspeti brez dela.

Oba uporabljata Instagram, na katerem delita kar precejšen del svojega življenja. Kje potegneta mejo?

Jasna: Jaz ne delim negativnih stvari. Sem zelo pozitiven tip človeka in me bombardiranje z negativnimi informacijami ne zanima. Mislim, da je tega že tako preveč. Ne maram ljudi, ki se pritožujejo, ljudi, ki hočejo biti žrtve in tako iskati pozornost. Osredotočam se, da objavljam to, na kar se spoznam, na to, kar je moj posel. Otroka ne izpostavljava.

Mike: Ne spada vse na internet in morami priznati, da pazim, kaj objavljam.

Kakšne pa so vsebine, ki jih spremljata?

Jasna: Spremljam vse, kar je povezano z modo in zdravim načinom življenja. Ena izmed teh, ki jih spremljam, je Olivia Palermo, ki mi je všeč kot modna strokovnjakinja in kot oseba. Rada imam pristne ljudi.

Mike: Jaz pa spremljam v bistvu vse, kar je povezano z glasbo in glasbeno produkcijo.

Mislita, da smo preveč obremenjeni s tem, kaj drugi mislijo o nas?

Mike: Ta potreba po dokazovanju nas sili, ene bolj, druge manj, da nismo to, kar smo.

Jasna: Objavim na primer sliko, potem pa pustim telefon doma in grem na sprehod s psom. Slika je objavljena in mi ni treba vsaki dve minuti preverjati, kdo mi jo je všečkal ali komentiral.

Mike: Preveč sem bil obremenjen s telefonom, kar naprej sem nekaj gledal, pa niti ne vem, kaj. Telefon je velika distrakcija. V studiu imam telefon vedno na tiho in obrnjenega navzdol, ker me sicer takoj vrže iz ritma. Dokazano je, da če te nekdo vrže iz ritma, potrebuješ 20 minut, da ga spet ujameš.

Music is the answer –​ kaj pa je vprašanje?

Jasna: Glasba je lahko odgovor na čisto vse. Naju, na primer, je glasba združila. Prvi 'ljubim te' je bil ob posebni pesmi, Bilbi – 505. Najina je tudi Shade – ko se skregava, naju hitro pobota.

Mike: Mene komad od Bilbi vedno pogreje.

Glasba ima magično moč in je zelo sentimentalna.

Jasna: Nobena beseda te ne more tako vrniti v preteklost, kot te lahko določena pesem. Spomni te na mladost ali prvo ljubezen. Jaz lahko rečem, da je on moja prva ljubezen, oba sva se naučila, kaj pomeni ljubiti.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story