Milan Gačanovič: "Sem na vrhuncu ustvarjanja"

Milan Gačanovič: "Sem na vrhuncu ustvarjanja" (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lea
1. 10. 2016

Milan Gačanovič že dalj časa navdušuje s svojevrstnim okusom za estetiko. Svoje delo v svetu mode in lepote je začel kot kostumograf, ga dopolnil z znanjem maske in ličenja ter svoje poslanstvo dodobra razvil z oblikovanjem čevljev, ki že od nekdaj plenijo njegovo pozornost. 

Spomni se, da sem bil že od zgodnjega otroštva navdušen nad obutvijo.

"Profesionalna pot je dolga približno 20 let. Sprva so bili to čevlji, narejeni po meri, ki so mi jih izdelovali v Italiji za zahtevne kupce. Nato je prišla zgodba s Pekom, ki je trajala šest let. Danes pa je zgodba bolj resna," nam je zaupal ob jutranji kavici in dodal, da se zdaj s polno paro posveča ustvarjanju svoje blagovne znamke M.G.Gacho Haute Couture. "Upal bi si trditi, da sem na vrhuncu ustvarjanja, gleda na vse pohvale, ki kar dežujejo z vsega sveta. Včasih sem menil, da si na vrhuncu ustvarjanja in kreativnosti, ko si star med 20 in 25 leti, toda uštel sem se. Danes, ko imam kakšno leto več, se počutim bolj zrelega, krivulja kreative pa, kot kaže, z leti narašča," je pojasnil svoje trenutne občutke in dodal, da z leti njegova kreativnost le še raste. Novost na njegovih policah je namreč moška kolekcija obutve Oxford v različnih odtenkih in materialih. "​V delu je tudi ženska kolekcija haute couture, ki ji že sedaj napovedujejo popoln uspeh. Torbice pa bodo verjetno prišle na vrsto prihodnje leto," nam je pojasnil.

Kompleksnost postopka

In čeprav v svetu, kjer se trgovinske police šibijo pod težo raznovrstne obutve, včasih malce brez pomisleka in odnosa nakupujemo modne kose in dodatke, nas je Milan z razlago svojega ustvarjalnega postopka malce prizemljil. "​Proces oblikovanja je izjemno kompleksen​. Navdih se navadno pojavi v večernih urah, takrat, ko je res tišina. Najprej je seveda v roki svinčnik, s katerim narišem osnovno obliko čevlja, z vsemi detajli. Potem je na vrsti skeniranje skice, ki se nato dokonča na računalniku. Ko je skica narejena, se pripnejo še tehnični podatki o materialih, barvi, višini pete ... ter se pošlje v tovarno," nam je povedal in dodal, da je sicer najbolj kompleksen del procesa preskok s skice do testnega modela. "​Če je ​vse tako, kot mora biti, lahko od skice do končnega izdelka poteče natanko 100 ur. To je optimalen čas, ki ga lahko ujamejo le na Kitajskem," je ob tem še dodal Milan, ki že z nestrpnostjo pričakuje nove modele. "​Moja ​moška kolekcija obutve je že narejena in še vedno se razvijajo novi modeli. Sprva so to testni modeli, ko jih proučim in potrdim izdelavo, pa gredo v redno proizvodnjo. Moja moška kolekcija je že v prodaji, in sicer na spletni strani: www.m-g-gacho.com" je povedal Milan, ki je iskanju proizvajalca namenil kar nekaj pozornosti. "Imel sem izjemno veliko ponudb z vsega sveta, vendar sta bili pri večini vprašljivi kakovost in sama izdelava. Tisti pravi, s katerim delam danes, je bil vztrajen, profesionalen in izredno kakovosten, s čimer me je tudi prepričal," pojasnjuje Milan, ki se je odločil za sodelovanje s tovarno v  provinci Guang Džov, kjer je središče tovrstne industrije. 

Napačne predstave o kitajski proizvodnji

Čeprav se nam zdita kitajski jezik in slovnica španska vas, nam je Milan pojasnil, da nikoli ni bilo jezikovnih ovir. "Vsi tekoče govorijo angleško, sicer pa me že kar malce učijo kitajsko. Če ne gre drugače, je pa to tako in tako vizualno delo, zato težav z nerazumevanjem ni," nam je pojasnil Milan in dodal, da si nas večina napačno predstavlja kitajske standarde proizvodnje. "Po svetu imajo glede​ izdelave čevljev na Kitajskem ljudje še vedno negativno mnenje. Toda to je žal zmota. Seveda obstajajo na Kitajskem tovarne, ki delajo izključno iz cenenih, plastičnih materialov, vendar se že nekaj let pojavljajo novi, mladi, uspešni ljudje, ki razmišljajo po evropskih standardih in vedo, da je danes pomembna kvaliteta, in ne kvantiteta. Na Kitajskem je kar nekaj takšnih tovarn, ki izdelujejo manjše, haute couture serije za vse znane evropske oblikovalce, in v taki tovarni sem tudi jaz," nam je še pojasnil.

Priporočamo