Milena Eber Štimac: Pripravlja se na praznični december

Milena Eber Štimac: Pripravlja se na praznični december (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
5. 12. 2015

Letošnja dobitnica nagrade Elle Style Awards za življenjsko delo Milena Eber Štimac odkrito priznava, da je bila nad nagrado povsem presenečena, saj je ni niti malo pričakovala. Obiskali smo jo v skrbno opremljenem domu za Bežigradom, kjer nas je prijazno postregla, kot se za pravo gostiteljico spodobi.

Kot deklica je Milena Eber Štimac odraščala na deželi, v Slomškovi Ponikvi, ker pa je družina že v otroštvu izgubila očeta, so se za preživetje morali kar dobro potruditi. Kot srednji otrok v družini se je zaposlila že pri rosnih 19 letih ter v ozadje potisnila svoje sanje o študiju prava, odločila se je namreč za višjo upravno šolo v Ljubljani.

ŽELELA POSTATI VRTNARICA

Kot deklica si je želela postati vrtnarica, želja po tem pa se je spremenila v hobi, ki se mu z največjim veseljem posveti v svojem prostem času. "Zdaj ko svoje posle predaja v roke hčerke Mateje, se lahko vnovič posveti svoji strasti do vrtnarjenja," razloži. Poleg obdelovanja vrtička se pogosto odpravi tudi na sprehod, enkrat na teden pa se z možem udeležita plesnega tečaja standardnih plesov, kjer se lahko dodobra razmigata. V družini so med seboj izredno povezani, saj je bila tudi sama vzgojena v družinskem krogu, zato je to prenesla tudi na svojega 22-letnega sina in 27-letno hčerko. Družina je v gospodinjstvu Eber na prvem mestu, to potrjuje tudi velika miza v jedilnici, kjer se ob posebnih priložnostih in ob koncu tedna zbere vsa družina. Rada se posveča tudi kuhanju kosila, zanj pa poskrbi tudi med tednom. Kot prava gospodinja že novembra pripravlja jedilnik in darila za prihajajoče decembrske praznične dni. Da pa ne prihaja do napetosti in prepirov, si hišna opravila razporedijo med seboj. Veliko ji pomeni bivanje v urejenem okolju. "V neredu zelo trpim. Tudi med študijem sem najprej morala vse pospraviti, šele nato sem se lahko usedla za mizo in se začela učiti. Prav takšna je tudi moja hčerka Mateja, saj sem to prenesla nanjo, medtem ko je sin popolnoma drugačen," pove.

VEDNO V DRUŽBI KOSMATINCEV

Z možem, s katerim sta se spoznala na vozniškem izpitu, sta poročena že 34 let. Pred tem sta bila šest let par, in kot nam je zaupala Milena, se v njihovi družini vse dogaja v obdobju šestih let. Po šestih letih sta namreč dobila prvega otroka, čez šest let še sina. Danes živijo za Bežigradom, pred selitvijo v Ljubljano pa so živeli na Drulovki v Kranju. Za selitev so se odločili, da bi ji pot v službo vzela kar najmanj časa, ki ga je zato lahko izkoristila za druženje z otroki. Družina si hišo deli tudi z muckom in psičko Joy, malim simpatičnim pritlikavim nemškim špicem. "Že vse od otroštva sem močno navezana na domače živali. Mama mi je povedala, da sem celo shodila s pomočjo psa. Vedno so bili pri hiši ovčarji in kadarkoli sem odšla k sosedu, me je kuža spremljal, zato sem se ga prijela za dlako in sva šla," nam je zaupala prigodo iz svojega življenja. Ves čas intervjuja se je pod našimi nogami motala mala krznena kepica Joy, ki jo je Mateja pred šestimi leti pripeljala iz Zagreba. Brez vednosti staršev se je namreč odpeljala ponjo ter tako Mileno presenetila na materinski dan. Pred nekaj leti je ob domačem ognjišču spal koder, ki pa je zaradi starosti poginil, pred njim pa so družini družbo delale predvsem večje pasme. Kodra sta z Matejo opazili na pasji razstavi v Kranju in ga pripeljali domov. "Mateja je stekla k očetu in mu rekla, da ga ima rada ter da je s seboj pripeljala kužka," se zahihita Milena. Tako se po njihovem stanovanju vedno sprehajajo kosmatinci, in čeprav danes Joy živi skupaj s hčerko, še vedno rada pride na obisk.

NIKOLI NI DOVOLJ TOPLO

Ljubljanska krznarka se je lani poleti upokojila, vendar še vedno skrbi za posle, ki jih počasi predaja hčerki Mateji, s katero sta močno povezani. Srečna je, da je našla naslednico, vsako leto tudi skupaj obiščeta sejme mode, v tem času pa se še bolj zbližata in lahko veliko poklepetata. Milena ne more dolgo mirovati in ostati pri miru, zato se je tudi podala v jezikovne vode, saj obnavlja znanje angleščine, učila pa se je tudi nemščine, ruščine in italijanščine. Zase rada pove, da je bolj nemiren duh, zato je v preteklosti opravila tudi tečaj jadranja in golfa. Kadar je le mogoče, si z možem privoščita oddih v hišici v Umagu, enkrat na leto pa odletita tudi na daljše potovanje. Letos sta na moževo željo obiskala Irsko, prihodnje leto pa načrtujeta izlet na Islandijo, ki je že nekaj časa na Mileninem seznamu želja. "Zame ni nikoli dovolj toplo. Irska je bila čudovita, vendar temperature niso bile prijetne. Vedno me zebe, zato je poletje moj najljubši čas v letu, poleg tega tudi rada plavam v morju," še dodaja.

■ Nika Arsovski