Miran Rudan: Poje za smrklje in njihove mame

Vir: Lea
28. 9. 2011

Slovenija nima veliko pevcev, ki se lahko pohvalijo, da kar 30 let po začetku svoje glasbene poti še vedno vsak teden navdušujejo na tisoče obiskovalcev. Eden redkih je Miran Rudan, ki ni le doživel, ampak tudi preživel veliko različnih stvari. Ne le na odru, tudi pod njim, za njim vseh 30 let dokazuje, da se s pravo energijo in voljo da v Sloveniji z glasbo preživeti.

Lea: Klasično vprašanje, a ob 30-letnici glasbenega delovanja povsem na mestu: Miran, se spominjate svojega prvega nastopa?

Miran: Lahko vas presenetim, saj se svojega prvega nastopa še kar dobro spomnim, čeprav je bilo to že pred nekaj časa. To se je zgodilo v Krškem, kjer sem preživljal svojo mladost. S skupino Nuclear 003 smo imeli nastop v baraki, ki smo jo imenovali mladinski dom in stoji še danes.

Lea: In kaj vas po 30 letih dela, petja, neprespanih noči, glasne glasbe in vreščanja pod odrom sploh še premami, da vsak teden, tudi večkrat na teden stopite na oder?

Miran: Poklic glasbenika je drugačen od tistih, ki jih poznamo. Tudi kadar sem slabe volje, izmučen, brez kondicije, me nastop in občinstvo, ki prepeva z mano, spravita k življenju. Se pa tudi v tem poslu najdejo slabe in dobre stvari. Prepričan sem, da bom ta posel opravljal do konca življenja, zato upam, da mi bo zdravje služilo.

Lea: Odzivi občinstva na vaše skladbe so bili vedno močni, tudi danes je tako. Se je kdaj zgodilo, da ste prepevali v skoraj prazni dvorani?

Miran: Tudi to se je zgodilo, saj so vedno vzponi in padci. Vse to pa je nekakšna šola, da smo boljši in si želimo ponovnih uspehov, da ne ostanemo nekje na pol poti. Vsak mora skozi kaj takega, to je del tega posla, ampak ne smemo počivati na lovorikah, prav tako pa se ne smemo vdati, kadar nam ne gre preveč dobro.

Lea: Kaj pa so za vas vaši največji glasbeni uspehi?

Miran: Ojoj … V 30-letni karieri sem bil kar nekajkrat na vrhu, moram pa omeniti leto 1985 s skupino Randez Vouz in svojo prvo ploščo z naslovom Debela deklica, ki se je prodala v rekordnih številkah. Prav tako leta 1989 s skupino Pop Design plošča Slava vojvodine kranjske in leta 1998 solistični album V srce. Upam pa, da če mi boste isto vprašanje postavili čez nekaj let, bom takrat lahko omenil še kakšen velik uspeh z novo ploščo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri