Miran Rudan: Predstavil je svojo ljubezen, Anito!

Miran Rudan: Predstavil je svojo ljubezen, Anito! (foto: Dejan Leva Bukovnik) Dejan Leva Bukovnik
Vir: Story
16. 5. 2017

Glasbenik Miran Rudan je s skupino Pop Design ob zadnji predstavitvi pesmi Vzela si moje srce očem javnosti predstavil tudi dolgoletno sopotnico Anito.

Par ima že dva sinova in za oba je bil velik korak, da sta svojo ljubezen na takšen način pokazala tudi širši javnosti.

Story: S skupino Pop Design ste pred časom predstavili novo pesem Vzela si moje srce. Nam zaupate kaj o tej baladi?

Miran: Matjaž Vlašič mi je glasbo za pesem poslal že kar nekaj časa nazaj. Sam se pisanja besedila nisem lotil takoj, ampak sem si v glavi počasi sestavljal besedilo. Ko sem imel materiala dovolj, sem se odločil, da je čas, da zapišem besedilo na papir. To je bil seveda začetek.

Potem sta sledili premetavanje besed in obračanje besedila, saj je slovenščina jezik, v katerem je dokaj težko napisati tekst, ampak če se potrudiš, lahko nastane dobro besedilo, v katerem se lahko najde vsak. Mislim, da je to zelo pomembno pri besedilu. Vsak ga mora vzeti za svojega in se najti v zgodbi, kajti takrat se te pesem najbolj dotakne. Piko na i celotni pesmi doda aranžma, ki smo ga tudi tokrat zaupali Martinu Štiberniku. Tudi aranžma se je delal kar nekaj časa, ampak mislim, da je celota taka, kot mora biti, in ponosni smo na svoj izdelek.

Story: Ni skrivnost, da je vaše srce res zasedeno. Kaj vam pomeni ljubezen?

Miran: To je težko razložiti. Gre enostavno za to, kar čutiš v srcu in kako se počutiš takrat, ko si z osebo, ki jo ljubiš. Ljubezen mi pomeni veliko - varen pristan, kamor se lahko vedno znova vračam in kjer me sprejemajo takšnega, kot sem. Če imaš ob sebi nekoga, ki gre v korak s tabo, je vse skupaj veliko lažje. Ko govorim o ljubezni, to razumem kot zaupanje in spoštovanje, kar je potrebno, če želiš, da zveza ostane.

Story: Ustvarili ste si tudi družinico in imate dva navihana fanta. Kakšni so vaši dnevi in ali je biti oče naporno delo?

Miran: Preživljanje časa z mojima najmlajšima je vedno posebno doživetje. Vsakič je nekaj novega in z njima ni nikoli dolgčas. Gre za učenje na vsakem koraku, kar mi je v veselje, saj vem, da otroci dobijo vzorce staršev in vse, kar slišijo in vidijo, vpijajo kot spužva vodo. (smeh)

Čez teden sta otroka dokaj zasedena s treningi, Niko trenira judo, Nino nogomet, vsekakor pa se, kadar je le mogoče in nam vreme služi, odpravimo na krajše izlete. Če bi rekel, da je biti oče lahko, bi se zlagal. Čeprav ni videti, je treba dati otrokom celega sebe in ne pričakovati ničesar nazaj, čeprav na koncu vidiš, da dobiš veliko več vrnjeno nazaj. Ko vidiš, da je otrok srečen in zadovoljen, veš, da delaš prav.

Story: Kot zanimivost naj omeniva, da se je v vaši pesmi v glavni vlogi znašla vaša Anita. Nam zaupate vajino ljubezensko zgodbo?

Miran: Z Anito sva se spoznala v piceriji, kjer je Anita včasih delala prek študentskega servisa. Že prvič, ko sem jo videl, mi je takoj padla v oči. Zelo kmalu se je nato naselila v mojem srcu, kjer ima še vedno stalni naslov ...

Oba sva si želela otrok, zato ni bilo presenečenje, ko sva postala starša. Je pa res, da ti otrok obrne življenje za 180 stopinj, in takrat se vse vrti okoli otroka in tako postane središče vsega. Na to se seveda ni težko navaditi, treba pa si je kljub vsemu s partnerjem vzeti kdaj prost trenutek in ga maksimalno izkoristiti. Ko smo z družino skupaj, se največkrat podamo na kakšne sprehode, izlete. Kolikor se le da, preživljamo čas v naravi.

Story: Petletni Niko in sedemletni Nino sta že velika. Kako vaju doživljata zdaj, ko gledata pesem po televiziji?

Miran: Otroka sta zelo navdušena nad videospotom. Zelo rada si ga ogledata. Takoj, ko smo predstavili novo pesem in videospot, sta s ponosom vsem v šoli in vrtcu povedala, da nastopa v videospotu poleg atija tudi mami. Ampak prvi komentar, ko sta si ogledala videospot, je bil, da bi tudi onadva rada nastopila. (smeh)

Story: Anita, najprej niste želeli sodelovati v spotu. Baje ste imeli celo razpisan kasting. Kaj se je zgodilo?

Anita: Tako je. Načeloma nisem za takšne stvari, tokrat pa sem morala vskočiti. Na profilu Pop Designa na Facebooku smo iskali punco za nastop v videospotu. Odziv deklet je bil zelo velik, saj se jih je prijavilo okoli 300, zato je bila odločitev toliko težja. Ko je ekipa končno izbrala dekle, se je zakompliciralo pri datumu, saj pesem še ni bila dokončana. Snemanje smo prestavili in v tem času je punca, ki smo jo izbrali, žal zbolela.

Story: In kako ste sprejeli povabilo?

Anita: Izbrana punca nam je sporočila, da na snemanje zaradi bolezni žal ne bo mogla priti. Z danes na jutri bi bilo težko dobiti novo dekle, zato so se fantje skupaj s snemalcem in režiserjem Andrejem Pratnemerjem odločili, da ob Miranu 'zaigram' jaz.

Story: Kako je bilo stati pred kamero in kako je bilo zaigrati v spotu ob Miranu?

Anita: Misel, da bom 'zaigrala' ob Miranu, mi je bila sicer všeč, hkrati pa nisem vedela, ali mi bo uspelo odigrati tako, kot si je režiser zamislil scenarij. Je pa čisto drugače, ali si izmenjuješ nežnosti za štirimi stenami ali pred snemalcem in njegovimi petimi pomočniki. Glede na to, da kamer nisem vajena, mi je bilo toliko težje. Ampak po prebitem ledu je kar šlo. Predvsem mi je bilo lažje, ker ljubezni in strasti ni bilo treba zaigrati, ampak je bilo vse pristno.

Story: Kdo od vaju v odnosu 'nosi hlače' in čigavo mnenje se ponavadi posluša?

Miran: Hlače nosiva kar oba. (smeh) Pri naju ni tega, da bi se upoštevali samo mnenje in želje enega. Česar se lotimo, se dogovoriva skupaj, in vedno poskušava najti neko sredino, da je dobro za vse in ni jeze po nepotrebnem. Čeprav sem po horoskopu lev in želim biti glavni, me moja rakica kar hitro postavi na realna tal in se odločava skupaj, kolikor se le da.

Story: Kar nekaj glasbenikov je že posnelo videospote s svojimi izbrankami. Je delo pred kamero zato kaj bolj težje ali sta se lažje sprostila?

Miran: Vsekakor je prednost, če imaš ob sebi pri snemanju videospota izbranca. Vzdušje je tako veliko bolj sproščeno. Ravno zato, ker je v videospotu nastopila Anita, smo lahko posneli nekatere kadre, ki jih verjetno z nekom drugim ne bi mogli. Predvsem pa mislim, da se opazita povezanost in ljubezen med nama, kar da piko na i pesmi in videospotu.

Ljudem je veliko bolj všeč nekaj, kar je pristno in ni zaigrano. Naslov pesmi Vzela si moje srce si lahko na začetku razlagamo na dva načina. Naslov lahko razumemo kot nekaj lepega - kjer gre za oddano srce, lahko pa naslov razumemo popolnoma drugače, kot nekaj žalostnega - ljubljena oseba nas je zapustila. Ob poslušanju pesmi si lahko vsak sam ustvari določeno sliko. Mislim, da se je že vsak kdaj znašel v takšnem položaju, kot pripoveduje pesem, in ravno zato se lahko besedilo dotakne ljudi.

Mihaela M. Kocbek

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2017

Story 19/2017, od 04. 05. 2017

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri