Miran Stanovnik: Filipinska avantura puščavskega lisjaka

Vir: Lady
5. 8. 2016

Ljubitelji motociklizma so vajeni gledati, kako se mu mudi skozi puščavo, a za Miranom Stanovnikom, starim adrenalinskim mačkom, je zdaj malce drugačen spopad za preživetje. No, zgolj v voditeljskem stolčku – jeseni ga bomo namreč spremljali v največji televizijski avanturi Survivor, ki bo najbolj neustrašnega in pogumnega tekmovalca nagradil s petdesetimi tisočaki. Po večmesečnem snemanju na filipinskem otočju in v težkem tropskem podnebju se je Miran v Slovenijo vrnil poln vtisov in reviji Lady zaupal, kaj so 'zakuhali' gledalcem.

► Miran, ste že bili na Filipinih?

Ne, tam še nisem bil nikoli in lahko rečem, da je bilo moje prvo srečanje z njimi zelo simpatično.

► Iskreno, človeka takega kova nismo vajeni na voditeljskem stolčku resničnostnega šova. Kaj je vas, legendo motociklizma, prepričalo v to vlogo?

Od nekdaj so me privlačili izzivi, ki so bili na meji, katerih ni zmogel in se jih ni upal lotevati vsak. Hkrati sem želel videti, ali znamo z dogodkom tudi nekaj sporočiti gledalcem. Z analiziranjem sem ugotovil, da je to za njih dovolj stimulativna stvar, hkrati, ko sem se postavil v kožo tekmovalcev, pa spoznal, kakšnega človeka potrebujejo nad seboj – zanesljivega, izkušenega in praktičnega voditelja, ki bo v trenutku spremembe okoliščin sposoben reagirati v prid tekmovalca.

► Ste imeli možnost komunicirati z njimi?

Udeleženci so šli skozi različna sita, tako psihološke kot fizične teste. Na koncu je bil izbor zelo posrečen. Med potekom so bile možnosti komuniciranja z njimi sicer zelo uradne, vendar so bili z neverbalno komunikacijo tekmovalci sposobni povedati marsikaj, začutili so moj očetovski pogled in vedeli, da sem bil pripravljen storiti vse, kar je v moji moči, da izpolnimo cilje, ki smo si jih zastavili.

► Ne dvomim, da so več kot rade volje sprejeli vaše nasvete.

Pravzaprav sem jim dal vedeti, da zadevo poznamo do potankosti in da tam nismo zato, da bi ubijali. Vsi smo v istem čolnu, vsak od nas pa je imel drugačno funkcijo, ki smo jo morali opraviti po najboljših močeh.

► Udeležiti se šova, v katerem so bile v preteklosti celo smrtne žrtve, je pogumno dejanje. No, omenila sva, da je bilo za varnost dobro poskrbljeno – kaj pa strupena favna? Kače, pajki ...

No, to se lahko pripeti tudi sredi Ljubljane. (smeh) Tekmovalci so bili v dobri psihofizični pripravljenosti, a tamkajšnje lepote hitro razkrijejo morebitne nevarnosti, skrite za listjem. Kače, žuželke in pajki so lahko zelo strupeni. Na to so bili udeleženci opozorjeni, vendar je ob nezgodi treba ukrepati – to je Survival, treba je računati na vse, glavno pa odreagirati primerno, da zmanjšamo posledice.

► Odpravo, v kateri sodelujejo mednarodni strokovnjaki, je sestavljala številčna ekipa, celo več kot 30 kamermanov. Ste med meseci snemanj imeli kaj oddiha?

Zgolj ogromno dela, ki sem ga opravljal z velikim veseljem. Verjetno sem se vživel bolj, kot sem pričakoval – 24 ur na dan sem bil 'survivor.' (smeh)

► Kar pa je ravno nasprotno od poslanstva, ki ga opravljate zdaj. Ste namreč župan občine Log, kajne?

Opravljanje županske funkcije je največja postavka v zdajšnjem poklicnem življenju, kar me je zelo motiviralo tudi med snemanjem. Dnevno sem bil v navezi s sodelavci in sprejemal odločitve. To me dviguje in napolnjuje, saj je bil to ogromen izziv v mojem življenju. Imam cilje in vem, da so realno postavljeni.

► Pa bi se udeležili šova kot tekmovalec?

Mislim, da sem trenutno premalo pripravljen na to neusmiljeno psihofizično borbo. Bi bil pa to zelo dober izziv.

► Oddaja je torej posneta, čakamo le še njen epilog – zmagovalca ...

V finalni oddaji z neposrednim prenosom iz ljubljanskega studia bomo razkrili odločitev desetih članov porote. Ta ostaja skrivnost tudi zame, saj želim ostati v negotovosti in pričakovanju kot gledalci.

► Za konec pa še malo pokušine filipinske avanture. Kaj pravzaprav lahko pričakujemo?

Prvi šok bo za gledalce že prva oddaja, ko se tekmovalci naselijo na samotnem otoku brez česarkoli. Videli bomo, kako preživijo noč, poskušajo preživeti in ohraniti zdravo pamet.

Tekst: Neja Drozg
Foto: Primož Predalič, arhiv POP TV, osebni arhiv