Miran Stanovnik: Kot očka postal še hitrejši!

Miran Stanovnik: Kot očka postal še hitrejši! (foto: Goran Antley, osebni arhiv) Goran Antley, osebni arhiv
Vir: Story
18. 8. 2016

Motorist, župan, voditelj ... na prvem mestu pa še vedno očka. Miran Stanovnik, ki je prevzel vajeti resničnostnega šova Survivor, želi številne spretnosti prenesti tudi na sina Martina, kmalu pa se bo družinica povečala še za enega člana.

Medtem ko se je med snemanjem na Filipinih spopadal s številnimi ovirami, ki so prežale na tekmovalce, in se v puščavi spopada s peščenimi sipinami, pa si med počitnicami na morju najraje privošči ležanje v senci.

"Tudi počitek je izredno pomemben del treninga, saj po napornem dnevu vsi potrebujemo odmor. Drugače pa uživam v branju knjig, čeprav se jih morda lotim premalokrat. Sicer pa tako kot pri hrani tudi pri aktivnostih sledim občutkom. Kadar mi ustreza, se s kolesom odpravim na izlet, ne glede na pulz in kilometre. Iz čistega užitka," razkrije Miran, ki ne želi, da bi zaradi tega na kakršenkoli način prikrajšana njegova družina. Njegova velika strast v tem letnem času je tudi žar, saj je v peki resnično dober, priznava. Tudi z njegove barke se na morju pogosto vali siv dim in vonj po dobrotah z žara. In kakšna je morska lepotička, kamor se družina Stanovnik odpravi v poletnih mesecih?

"No, ne gre za prestižno jahto, s katero bi se lahko kazal. Je 40-letna gospa, stara barka. S tem našim družinskim plovilom jadramo po Jadranu. Vsi Dalmatinci spoštujejo našo barko, saj ima dušo," je na svoje plovilo ponosen Miran, ki na dopustu velikokrat poprime tudi za orodje. Na barki je namreč vedno treba kaj popraviti ali preurediti, vendar pa motoristu nadvse ustreza, da se tudi med dopustom lahko zamoti z delom. Saj ne, da bi imel preveč časa. Za živahno vzdušje namreč posrbi njegov sin Martin, ki je močno spremenil svet udeleženca najtežje motoristične preizkušnje na svetu.

"Zaradi otroka človekovo življenje dobi nov motiv, postavlja si nove cilje in istočasno prevzema ogromno odgovornost. Očetovstvo je velika odgovornost. Otrok skozi oči opazuje svet in moja dejanja so mu v vzor. Spremlja vsak moj gib in jih ponavlja za mano. Tega se morda kot 20-letnik ne bi zavedal," prizna Miran, ki je vesel, da se je za starševstvo odločil v zrelih letih, saj si tako za odnos s sinom vzame več časa. Tega nikoli ni obžaloval, saj je s svojo potjo zelo zadovoljen. Odkrito sicer prizna, da bi se sicer z veseljem naučil tudi hokeja, vendar v tem življenju za to še ni bilo priložnosti. "Lahko pa bo za kaj takega čas v drugem življenju, nikoli ne veš," pove z nasmehom na obrazu. "Nekateri pravijo, da so dirkači s prihodom prvega otroka na svet eno sekundo na krog počasnejši. Mislim, da je pri meni ravno obratno, postal sem hitrejši! Bolj se osredotočim na dirko, saj si napak zaradi družine ne morem privoščiti. To je najbolj varna pot do cilja. Poleg tega pa veš, da imaš za seboj potomce, ki jih moraš marsičesa naučiti in pripraviti na življenje.

Kri le ni voda," je prepričan Miran, ki bo septembra še drugič postal očka. Novega družinskega člana sicer najbolj nestrpno pričakuje mali Martin, saj si želi čim prej spoznati novega prijatelja. Kako pa bi se naš motorist izkazal, če bi na svet prijokala deklica in bi bil primoran plesti kitke ter v roke poprijeti barbike? Miran nam v smehu pojasni, da bi se navadil tudi na to, vendar pa kljub temu to ne bo potrebno. Družini Stanovnik se bo namreč pridružil mali Jakob. Tako kot številni starši pa bi tudi Miran sinovoma rad privzgojil določene vrednote.

"Predvsem se mi zdi pomembno, da držiš dano besedo. Tako kot smo se tega dobro zavedali v starih časih. Tega se moraš predvsem zavedati, kadar imaš otroke. Saj nikoli ne bo pozabil, da si ga žejnega peljal čez vodo. Na svetu nismo sami in potrebujemo le človečnost. Tega ne smemo pozabiti," je prepričan.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Goran Antley, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story33/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 33/2016

Story 33/2016, od 11. 08. 2016

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri