Mirjam Poterbin: “To je le moj sin, moje življenje, moj svet”

Mirjam Poterbin: “To je le moj sin, moje življenje, moj svet” (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
18. 1. 2019

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić se je v pretekli sezoni z zlatimi črkami vpisal v košarkarsko zgodovino, čeprav fant še ni dopolnil niti 20 let. 

Po zmagi na španskem prvenstvu in osvojitvi prestola Evrolige si je prislužil naziv najboljšega slovenskega športnika, nove lovorike in nazivi pa se mu nasmihajo tudi na drugi strani Atlantika. Fant s svojimi košarkarskimi mojstrovinami polni strani časopisov in vzbuja zanimanje medijev, ki ga ne morejo prehvaliti. Na decembrski tekmi proti Denverju je tako Ljubljančan zabeležil že 500 doseženih točk v ligi, na zadnjih nekaj tekmah pa je s cirkuškimi meti zabaval gledalce.

V novembru se je Luka razveselil naziva najboljšega novinca najmočnejše košarkarske lige NBA, fant pa je na dobri poti, da postane tudi najboljši novinec sezone. Uspeh se po mnenju njegove mame Mirjam Poterbin skriva v iskreni ljubezni do igre in žoge. “Mislim, da je to zelo pomembno. Če igraš zaradi okolice oziroma zato, da boš dosegel nekaj drugega, potem to nima več enake vrednosti. Če pa igraš zato, da uživaš, potem pridejo rezultati,” je prepričana Mirjam, ki je namesto sina prevzela nagrado za najboljšega športnika Slovenije v pretekli sezoni.

Ob tem lepem uspehu - lani si je prislužil nagrado za izstopajočo športno osebnost leta, letos pa se je že povzpel na vrh v ‘članski’ konkurenci - se je iz Dallasa oglasil tudi Luka, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem športnim novinarjem za naziv in pohvalil drugouvrščenega Primoža Rogliča ter tretjeuvrščenega Jakova Faka. “Rad bi se zahvalil tudi vsem Slovencem, ki ponoči sledijo mojim tekmam. Res hvala in lep pozdrav,” je bil sicer kratek in jedrnat Luka. Njegova mama je na odru upravičeno sijala od ponosa, kot pa nam je zaupala, si lovorike in nazive na svoj način tudi malce lasti.

“Iskreno povedano, se počutim, kot bi bil kipec moj. To je le moj sin, moje življenje, moj svet. Vse nagrade, ki jih prejme, mi pomenijo enako kot njemu,” je povedala Mirjam, ki pa ne ceni le sinovih ‘nadzemeljskih’ športnih dosežkov, temveč predvsem karakter, ki ga je skozi leta razvil: “Res sem izredno ponosna nanj. Predvsem rada poudarim, da zato, ker je ostal res krasen fant, z nogami trdno na tleh. Mislim, da je to dokaz, da je prava osebnost v prvem pomenu, šele nato odličen športnik.”

Urnik v elitni ameriški košarkarski ligi je zelo naporen, tako niti med prazniki ni bilo kaj dosti časa za počitek in bližnje. A življenje čez lužo Luka ni niti najmanj spremenilo. Njegova mama je sicer priznala, da fant nekoliko pogreša Madrid, kjer se je odlično razumel s soigralci, a mu je tudi na drugi strani oceana lepo. “Tudi v Dallasu mu je luštno, vsako okolje ima svoj plus in minus,” je dejala Mirjam ter dodala, da so selitev po vseh teh letih že vajeni, zato tudi poletno pakiranje kovčkov in odhod v Ameriko nista bila nič nenavadnega.

So jih pa zato pozitivno presenetili ameriški mediji, ki so nekoliko drugačni od evropskih. Dosti bolj prijazni. Čeprav sama dosti opravka z ameriškimi novinarji, ki ji sicer radi pihajo na dušo, nima, pa je Mirjam priznala, da se Luka s sedmo silo odlično razume. Nič čudnega, pohvale letijo z vseh strani, Luka pa je s svojimi predstavami prepričal tudi največje dvomljivce. A fant še naprej ostaja spontan, za pritisk, ki ga ustvarja okolje, mu ni kaj dosti mar.

“Res je neverjeten, kar se tega tiče. Čeprav je star šele 19 let, ne čuti nobenega pritiska. Rada poudarjam, da se še vedno igra. Še vedno uživa tako kot nekoč. Žoga mu še vedno pomeni vse,” je z nasmeškom dejala njegova mama ter priznala, da se tudi v letu 2019 ne bo kaj dosti spremenilo: “Se mi zdi, da si Luka za naprej nikoli ne postavlja ciljev. On res igra za danes, včasih še za naprej ne ve točno, katera tekma ga čaka čez nekaj dni. Osredotočen je na tukaj in zdaj, na to, kar se dogaja danes na parketu. Potem pa se fokusira na tisto, ki pride.”

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Profimedia, Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story01/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 01/2019

Story 01/2019, od 03. 01. 2019